Een opgeruimd huis? Ja graag, maar wel een beetje snel!

We kennen allemaal het gevoel: je loopt de kamer van je kind binnen en het lijkt alsof er een speelgoedwinkel is ontploft. Als ouder van jonge kinderen ben je vaak bezig met opruimen, en het kan soms als een onmogelijke taak voelen om je huis enigszins netjes te houden. Maar wees niet getreurd, beste ouder! Wij hebben dé tips en tricks voor je verzameld om snel en efficiënt op te ruimen als een echte professional. Lees verder en ontdek hoe je binnen no-time een opgeruimd huis hebt, zodat je weer lekker met je voeten omhoog kunt.

Een opgeruimd huis? Ja graag!

Een plek voor alles en alles op zijn plek

Onze eerste tip is simpel: zorg dat alles een vaste plek heeft. Geef elk stuk speelgoed, elke knuffel en elk boek een eigen thuis, zodat je precies weet waar het thuishoort. Dit maakt opruimen makkelijker en voorkomt dat je telkens opnieuw moet zoeken naar een geschikte plek voor dat ene puzzelstukje of de lievelingsknuffel van je kind. Gebruik hiervoor opbergdozen, manden en planken om een gestructureerde speelhoek te creëren. Bovendien helpt dit je kind ook om zelfstandig op te ruimen. Want hé, zelfs de kleinste handjes kunnen bijdragen aan een opgeruimd huis!

De 10-minutenregel

De 10-minutenregel is een geweldige techniek om snel en efficiënt op te ruimen. Stel een timer in op 10 minuten en ruim gedurende die tijd zo veel mogelijk op. Je zult versteld staan van wat je kunt bereiken in zo’n korte tijd! En als de timer afgaat, geef jezelf een welverdiende schouderklop en een kopje thee (of een glas wijn, wij oordelen niet!). Maak er een dagelijkse routine van, bijvoorbeeld vlak voor het avondeten, en je zult merken dat je huis er een stuk opgeruimder op wordt.

Maak er een spelletje van

Kinderen houden van spelletjes, en opruimen kan er zeker een zijn! Maak het leuk door bijvoorbeeld een wedstrijdje te houden wie het snelst al het speelgoed in de juiste bak kan stoppen of verzin een liedje over opruimen om samen met je kind te zingen terwijl jullie bezig zijn. Zo wordt opruimen niet alleen sneller gedaan, maar ook nog eens een leuke activiteit om samen met je kind te doen. Het mes snijdt aan twee kanten!

Less is more: minimaliseren

Een overdaad aan speelgoed kan het opruimen bemoeilijken. Overweeg daarom om regelmatig een speelgoed-rotatie in te plannen. Berg een deel van het speelgoed tijdelijk op en wissel het na een tijdje om met het speelgoed dat op dat moment in gebruik is. Zo houd je de hoeveelheid speelgoed in de speelhoek beperkt en blijven je kinderen geïnteresseerd in hun “nieuwe” speelgoed. Bijkomend voordeel: het opruimen wordt een stuk overzichtelijker en sneller gedaan!

Opruimen, het hele gezin doet mee

Betrek het hele gezin bij het opruimen, ook de jongste gezinsleden. Maak duidelijke afspraken over wie verantwoordelijk is voor welke taken en moedig iedereen aan om samen te werken. Dit zorgt niet alleen voor een opgeruimd huis, maar het bevordert ook de teamspirit binnen het gezin. En zeg nou zelf, wat is er leuker dan samen de klus te klaren?

Geef het goede voorbeeld

Als ouder ben je een rolmodel voor je kinderen. Door zelf een opgeruimde leefomgeving te creëren, geef je het goede voorbeeld. Laat zien hoe je georganiseerd te werk gaat en betrek je kinderen bij je eigen opruimklussen. Zo leren ze al vroeg het belang van een opgeruimd huis en zullen ze deze gewoonte hopelijk meenemen in hun eigen toekomstige huishouden.

Blijf positief en vier succesjes

Opruimen kan soms ontmoedigend zijn, maar blijf positief! Vier de kleine succesjes, zoals een opgeruimd aanrecht of een lege wasmand, en moedig jezelf en je gezinsleden aan om door te zetten. Door een positieve houding aan te nemen, wordt opruimen een stuk aangenamer en zul je merken dat het een stuk sneller gaat.

Opruimen als een pro, het is mogelijk!

Het mag dan soms een uitdaging zijn om je huis op orde te houden met jonge kinderen, met deze tips en tricks ben je al een heel eind op weg om op te ruimen als een professional. Betrek je kinderen, maak het leuk en houd het overzichtelijk, en voor je het weet geniet je van een opgeruimd en gezellig huis. Dus zet die timer, zing dat opruimliedje en laat die speelgoedwinkel maar exploderen – jij kunt het aan!

liefs Marion

Meer informatie

Huishoudelijke hacks voor een druk en dynamisch gezin
Effectief opruimen begint bij jezelf
Huishouden: snel en effectief je huis schoon!
Opruimen, hoe doe je dit zo snel mogelijk?
Een opgeruimde woning met rieten mand
Opruimliedjes – Een gezellige manier van opruimen
Spelend opruimen, zo maak je opruimen fijn!
Kids naar school en jij een opgeruimd huis!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *