De grote speelgoedschoonmaak, hoe pak je het aan?

Veel scholen zijn weer begonnen, de vakantie is voor de meeste schoolkinderen achter de rug. Afgelopen weken is er ongetwijfeld heel veel gespeeld, dus een opfrisbeurt van al dat speelgoed kan vast geen kwaad. Maar hoe reinig je het beste al die legoblokjes, keukenspulletjes en playmobile? En kunnen die knuffelbeesten gewoon in de wasmachine? Kortom, hoe pakken we die grote speelgoedschoonmaak het beste aan? Nou zo!

De grote speelgoedschoonmaak, hoe pak je het aan?

Waarom is de grote speelgoedschoonmaak belangrijk?

Voordat we in de praktische kant duiken, even een snelle reminder waarom dit belangrijk is. Speelgoed komt constant in contact met handjes, mondjes, en soms zelfs voetjes. Ongemerkt kunnen bacteriën en ziektekiemen zich snel verspreiden, vooral als het speelgoed wordt gedeeld tussen verschillende kinderen. Een goed reinigingsroutine kan daarom veel ziekte en ongemak voorkomen.

Speelgoed van plastic: de vaatwasser is je beste vriend

Het schoonmaken van plastic speelgoed is meestal vrij eenvoudig. Een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen is met behulp van de vaatwasser. Zorg er wel voor dat het speelgoed vaatwasserbestendig is; dit staat meestal aangegeven op de verpakking of op het speelgoed zelf. Gebruik een mild afwasmiddel en plaats het speelgoed in het bovenste rek. Laat de vaatwasser vervolgens zijn magic trick doen. Handig en tijdbesparend!

Als het speelgoed niet vaatwasserbestendig is, of als je geen vaatwasser hebt, kun je het speelgoed ook onderdompelen in een mengsel van water en milde zeep. Laat het speelgoed ongeveer 15-30 minuten weken en spoel het daarna grondig af. Laat het goed drogen voordat je het weer aan je kinderen geeft.

Knuffeldieren en stoffen speelgoed: tijd voor een bad

Knuffeldieren kunnen in de wasmachine, maar zorg er wel voor dat je de labels controleert voor wasinstructies. Gebruik een mild wasmiddel en zet de machine op een beschermend programma. Stop knuffels in een kussensloop of waszak om ze extra te beschermen.

Sommige knuffels zijn te kwetsbaar voor de wasmachine of bevatten elektronica. In dat geval kun je ze met de hand wassen met een beetje milde zeep of ze afnemen met een vochtige doek. Voor een diepere reiniging kun je een mengsel maken van water en een klein beetje witte azijn. Laat de knuffel hierin weken en spoel ‘m vervolgens goed uit.

Houten speelgoed: subtiliteit vereist

Houten speelgoed heeft een natuurlijke charme, maar kan lastig zijn om schoon te maken vanwege het absorberende karakter van hout. Gebruik een vochtige doek om het oppervlak schoon te maken. Vermijd het gebruik van veel water, want dat kan het hout doen zwellen en vervormen. Je kunt een mengsel van water en een paar druppels witte azijn gebruiken voor een diepere reiniging.

Elektronisch speelgoed: batterijen eruit en aan de slag

Voor elektronisch speelgoed is het belangrijk om eerst alle batterijen te verwijderen. Maak vervolgens het speelgoed schoon met een licht vochtige doek. Gebruik eventueel een wattenstaafje om moeilijk bereikbare plekken te reinigen. Vermijd het gebruik van veel vocht, want water en elektronica zijn geen goede vrienden.

Playmobil schoonmaken

Voordat je begint met schoonmaken, is het handig om alle onderdelen te sorteren. Verwijder kleine en delicate accessoires zoals hoeden, zwaarden, of andere losse items van de figuren. Sorteer de grotere stukken zoals voertuigen, gebouwen, en meubels apart.

Een zachte handwas

Benodigdheden

 • Lauwwarm water
 • Milde zeep of afwasmiddel
 • Een zachte doek of spons
 • Een oude tandenborstel voor de kleine hoekjes en gaatjes

Instructies

 • Vul een bak of gootsteen met lauwwarm water en een paar druppels milde zeep.
 • Plaats de Playmobil-onderdelen in het water en laat ze een paar minuten weken. Voor de kleine, losse onderdelen kun je een zeef gebruiken om ze bij elkaar te houden.
 • Gebruik de zachte doek of spons om de grotere onderdelen schoon te maken. Voor de kleinere stukken en figuurtjes kun je de oude tandenborstel gebruiken om in alle hoekjes en gaatjes te komen.
 • Spoel alle onderdelen grondig af onder stromend water om zeepresten te verwijderen.

Drogen

Na het schoonmaken is het belangrijk om alle onderdelen goed te drogen:

 • Leg een schone handdoek uit en plaats de gewassen stukken erop.
 • Laat ze aan de lucht drogen. Voor de kleinere onderdelen kun je een droogrek gebruiken om ervoor te zorgen dat ze volledig droog zijn.

Extra Tips

 • Vermijd het gebruik van heet water, omdat dit het plastic kan vervormen.
 • Gebruik geen schuurmiddelen of harde borstels om krassen op het speelgoed te voorkomen.
 • Als je te maken hebt met hardnekkige vlekken, kun je een mengsel van water en een beetje witte azijn gebruiken. Laat de onderdelen hier kort in weken en borstel ze vervolgens schoon.

De kunst van het reinigen van legoblokjes

Handwas

Voorbereiding
Verwijder alle stickers en elektronische onderdelen uit de set. Maak een mengsel klaar van warm water en een beetje afwasmiddel in een grote bak of gootsteen.

Weken en roeren
Doe de Legoblokjes in het sopje en laat ze een tijdje weken. Een halfuurtje is meestal genoeg. Roer ze af en toe om om het vuil los te maken.

Borstelen
Voor hardnekkig vuil kun je een zachte tandenborstel gebruiken om de blokjes voorzichtig te schrobben. Vermijd te hard schrobben om krassen te voorkomen.

Spoelen
Spoel de Legoblokjes af met schoon water.

Drogen
Leg de blokjes op een handdoek en laat ze natuurlijk drogen. Voor een snellere droogtijd kun je ze ook in een waszak doen en op de laagste stand in de droger plaatsen.

De Vaatwasser

Ja, je leest het goed. Je kunt Legoblokjes ook in een waszak of een afsluitbaar netje doen en in de vaatwasser stoppen. Gebruik echter geen heet water, want dat kan het plastic vervormen. En zet hem op een mild reinigingsprogramma. Het is aan te raden dit alleen te doen met blokjes die erg vuil zijn en niet met blokjes die stickers of prints bevatten, want die kunnen beschadigen.

Een snel doekje

Als je Lego-set niet al te vies is, kan een snelle veeg met een vochtige doek met een beetje afwasmiddel al genoeg zijn om het oppervlaktevuil te verwijderen.

Belangrijke tips

 • Gebruik nooit bijtende schoonmaakmiddelen of bleekmiddel.
 • Laat Legoblokjes niet te lang in water weken, want dan kunnen ze hun vorm verliezen.
 • Zorg dat ze volledig droog zijn voordat je ze weer gebruikt of opbergt om schimmel te voorkomen.

Speelgoed controleren op defecten

Het regelmatig reinigen van speelgoed is belangrijk voor een goede hygiëne, maar maak dan gelijk van de gelegenheid gebruik om het speelgoed te controleren op defecten om ongelukken te voorkomen. Hier zijn enkele tips om je daarbij te helpen.

Waarom is dit belangrijk?

Defect speelgoed kan niet alleen het spelplezier bederven, maar het kan ook een risico vormen voor de veiligheid van je kind. Losse onderdelen, scherpe randen en andere defecten kunnen leiden tot verwondingen, verstikking of zelfs vergiftiging.

Fysieke inspectie

Plastic speelgoed

Scherpe randen: Controleer of er geen scherpe randen of punten zijn ontstaan door slijtage.

Losse onderdelen: Zorg ervoor dat er geen stukken los zitten of gemakkelijk los kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan de wielen van speelgoedauto’s, de ogen van knuffeldieren of kleine accessoires bij poppen.

Scheuren en breuken: Kijk of het speelgoed geen scheuren of breuken heeft waarin kleine vingers kunnen vast komen te zitten.

Knuffeldieren

 • Losse ogen of knopen: Controleer of de ogen, neus, knopen en andere kleine onderdelen goed vastzitten.
 • Losse draden: Controleer of er geen losse draden zijn die kunnen leiden tot verstikking of verstrikking.

Houten speelgoed

 • Splinters: Voel zorgvuldig over het oppervlak van het speelgoed om te controleren op mogelijke splinters.
 • Losse Onderdelen: Net als bij plastic speelgoed, controleer of alle onderdelen goed vastzitten.

Elektronisch speelgoed

 • Bedrading: Zorg ervoor dat alle draden nog goed geïsoleerd zijn en niet blootliggen.
 • Batterijcompartiment: Controleer of het batterijcompartiment goed sluit. Lekkende batterijen kunnen gevaarlijke stoffen bevatten.

Algemene tips

Geluidsniveau
Test of het speelgoed niet plotseling luider is gaan klinken. Een te hoog geluidsniveau kan schadelijk zijn voor het gehoor van je kind.

Compleetheid
Controleer of alle onderdelen van bijvoorbeeld bouwsets nog aanwezig zijn. Het missen van onderdelen kan het speelgoed onveilig maken of de speelwaarde aanzienlijk verminderen.

Leeftijdslabel
Kijk nog eens naar de leeftijdsindicatie op het speelgoed. Wat geschikt is voor een ouder kind, is misschien niet geschikt voor een jonger broertje of zusje.

Recalls
Houd het nieuws in de gaten voor terugroepacties van speelgoed. Dit is vaak een indicatie dat het speelgoed onveilig kan zijn.

liefs Marion

Meer informatie

Schimmels in huis, hoe schadelijk is dit?
Huishoudelijke hacks voor een druk en dynamisch gezin
Hoe helpt speelgoed bij de ontwikkeling van je kind?
Opruimliedjes – Een gezellige manier van opruimen
Spelend opruimen, zo maak je opruimen fijn!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *