Aan de lenteschoonmaak

Aan de lenteschoonmaak

Het is lente, tijd voor de lenteschoonmaak! Ik heb er nu al zin in. Not.
Ik heb heus wel een paar goede eigenschappen, maar schoonmaken maakt daar geen onderdeel van uit. Ik ben geen poetswonder. Totaal niet. Maar ik hou wel van een schoon, fris en opgeruimd huis. Dus steek ik zo nu en dan toch de handen uit de mouwen om het huis gezellig te houden. Een hobby zal het echter nooit van mij worden. Meer een noodzakelijk kwaad dat het liefst weer zo snel mogelijk voorbij moet zijn.

Sneller klaar met de lenteschoonmaak!

Als jij ook niet zo’n witte tornado bent, volgen hier een paar schoonmaaktips, waardoor je nog sneller van die vervelende klus af kunt zijn! Want leuker kunnen we het niet maken, maar misschien wel makkelijker!

Muziek

Voor je aan de klus begint, zet je favoriete muziek op! Want opruimen en schoonmaken op de maat van je favoriete muziek, gaat écht een stuk prettiger. Maak desnoods een playlist, speciaal voor het schoonmaken met een aantal vrolijke uptempo nummers! Moet je zien, hoe snel je klaar bent! Wellicht wel met een schorre keel van het meezingen…

Opruimtips

Schoonmaken begint vaak met opruimen, want je kunst lastig iets schoonmaken wanneer er nog allemaal troep in de weg ligt:

Spelend opruimen
Opruimen, hoe doe je dat zo snel mogelijk?
Opruimliedjes – Een gezellige manier van opruimen

lijn groen oudersenzo
Aan de lenteschoonmaak

Een voor een

Haal niet in een enthousiaste bui gelijk het hele huis overhoop, zodat er overal chaos ontstaat. Beter kun je systematisch het huis aanpakken. Gewoon vertrek voor vertrek en die afmaken voor je aan een nieuw vertrek begint.
Systematisch werken geldt ook voor de objecten binnen het vertrek. Je hoeft niet ineens alle kastjes op te ruimen, begin er gewoon met eentje. Die anderen doe je gewoon de volgende keer. Eens zijn ze allemaal aan de beurt geweest.

Verzamelen

Verzamel de troep die je tegenkomt en kijk er eens kritisch naar. Moet het nog wel bewaard worden? Of ben je het alleen steeds op een andere plek aan het leggen, zonder dat iemand er verder iets mee doet. Als dat het geval is, kun je hebt beter weggooien, naar de Kringloop brengen of op Marktplaats zetten.

Overzichtelijk

Om het voor jezelf zo overzichtelijk mogelijk te houden kun je kiezen voor het principe: één erin, is één eruit. Dus koop je een paar nieuwe sokken? Gooi dan ook een paar oude sokken weg. Nieuwe broek? Dan gaat er ook een oude de deur uit. Op die manier verzamel je niet zo’n chaos om je heen.

Kookwekker

Wil je zo snel mogelijk van alle troep af? Ga dan een wedstrijdje met jezelf aan en zet een kookwekker, of de alarm op je mobiel. Zet hem op bijvoorbeeld 15 minuten en zodra de wekker afloopt, moet je aan de volgende klus beginnen. Dit voorkomt dat je soms te lang blijft hangen in bepaalde handelingen. Als je aan het opruimen bent, kan de verleiding erg groot om iets lang in je handen te houden en te bekijken. Maar met die kookwekker, dringt de tijd… want voor je het week is de tijd op en moet je naar die volgende klus.

Administratie

Maak stapeltjes van je administratie waarmee je ze indeelt op ‘belangrijkheid’. Een stapel ‘belangrijk’, een stapel ‘archief’, een stapel ‘lopend’ en een stapel ‘kan weg . Op die manier maak je het ook voor jezelf weer overzichtelijk.

Moeite met weggooien?

Als je het nou echt moeilijk vindt om dingen weg te gooien, zet dan een lege verhuisdoos in de gang en daag jezelf uit om daar iedere week 21 voorwerpen in te gooien die weg kunnen. Ik bedoel daarmee natuurlijk niet je afval, maar gewoon dingen die je niet meer gebruikt of naar omkijkt. Kledingstukken die eigenlijk versleten zijn of niet meer passen, kapotte bakjes of schaaltjes of dat ene vaasje die je eigenlijk spuuglelijk vindt.

Schoonmaaktips

Vette vingers

Vooral als je glazen tafels hebt, heb je vast last van heel veel vieze, vette, vingerafdrukken. Je kunt deze snel verwijderen met een allesreiniger. Nog makkelijk wanneer je deze in een spuitflacon doet. Even sprayen, doekje erover en klaar! Je tafel blinkt je weer tegemoet!

Voorkom strijken

Als je was direct op een hanger hangt te drogen, is de kans heel groot dat je het niet hoeft te strijken, maar dat je het zodra het droog is, gewoon zo in de kast kunt hangen.

Wegwerpdoekjes

Gebruik voor de schoonmaak (en tussendoor) van die handige vochtige wegwerpdoekjes om schoon te maken. Ze zijn in allerlei soorten en maten te koop, zo zijn er speciale doekjes voor de badkamer, keuken of wc. Lekker makkelijk! En zodra het vuil is weggepoetst, kan het doekje gewoon worden weg gegooid.

Stofzuigerstank

Vind jij de stofzuiger soms ook zo stinken? Zuig dan wat wasmiddel op. Ook zijn er voor je stofzuiger speciale geurtjes te koop, waardoor het zuigen ineens een stuk prettiger gaat ruiken. Maar wasmiddel is net zo makkelijk en ook nog eens voordelig.

Aangekoekte pannen

Heb je een aangekoekte pan? Bespaar je de moeite om er met een schuurspons aan de slag te gaan. Zet de pan gewoon met een laag water terug op het vuur en gooi in het water een vaatwastablet. Je zal zien dat nagenoeg alle aangekoekte resten verdwijnen als sneeuw voor de zon!
Op deze manier kun je trouwens ook de frituurpan reinigen! Vet eruit en water met een vaatwastablet erin en een kwartiertje op 100 graden aan laten staan.
Daarna de pan even omspoelen en klaar!

Gordijnen wassen

Ook zo’n enorme klus, zeker als je alle haakjes eraf wilt halen. Niet doen! Je kunt ze er gewoon aan laten zitten. Stop ze allemaal bij elkaar in een washand of oude sok en bindt er een elastiekje omheen zodat ze goed blijven zitten en niet kunnen gaan haken in de stof tijdens het wassen. Na het wassen, nat ophangen zodat er geen kreukels in komen.

Ramen zemen

Zeem je ramen met microvezeldoekjes, je hebt dan geen schoonmaakmiddelen nodig en je zal zien dat je veel minder, of zelfs geen, strepen krijgt! Scheelt ook weer een hoop gedoe met emmers slepen.

Oven en magnetron reinigen

Oven of magnetron vies? Zuig dan eerst even de oven of magnetron uit met een stofzuiger en zet er vervolgens een schaaltje water in, met wat schijfjes citroen. Voor de oven gebruik je een glazen schaaltje en voor de magnetron gebruik je een plastic bakje. De oven heeft 10 minuten nodig (voorverwarmd op 200 graden) en de magnetron 2 minuten op de hoogste stand.
Binnen no time zijn ze weer vetvrij!

Het moet nou eenmaal

Leuk gaat het natuurlijk nooit worden, maar het moet nou eenmaal worden gedaan. Hopelijk kunnen deze tips het je wat makkelijker maken! Heb je ook nog een tip? Laat het ons vooral weten!

liefs Marion

Extra informatie

Zo houd je het huis zoveel mogelijk stofvrij!
Huishouden: snel en effectief je huis schoon!
Aan de schoonmaak: Hoe maken we zo snel mogelijk ons huis schoon?
Handige schoonmaaktips
Schoonmaken van je vloer. Zo doe je dat!
Spelend opruimen, zo maak je opruimen fijn!
Ruim je kamer op (en de rest wat ik 20 keer moet herhalen)

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *