Schoonmaken van de vloer. Zo doe je dat!

Schoonmaken van je vloer. Zo doe je dat!

Met kinderen (of huisdieren) heeft een vloer vaak veel te verduren. Kruimeltjes, moddersporen of lekker kletsnatte voetsporen: het komt allemaal voorbij. Om nog maar te zwijgen over omgegooide bekers limonade of van die heerlijke schoenen vol met zand of die vreselijke zwarte korreltjes van het kunstvoetbalveld… Hoe hou je je vloer eenvoudig schoon?

Gladde vloeren zijn ideaal

Ben je toe aan een nieuwe vloer? Dan is het heerlijk om voor een gladde vloer te gaan. Simpelweg omdat vlekken hier veel minder kans krijgen én je eenvoudig de vloer weer glanzend schoon dweilt. Maar ja, niet iedereen is gecharmeerd van een gladde vloer en gaat toch liever voor een tapijt vloerbedekking. Uiteraard moet iedereen dat voor zichzelf weten, maar dan zijn deze tips zeker fijn om te weten!

Stofzuigen

Bij iedere vloer is stofzuigen de eerste hulp. Let alleen even op bij wat je koopt. Een stofzuiger met weinig zuigkracht zal op een hoogpolig tapijt weinig kunnen uitrichten.  Hoe lang is het snoer (red je dan de hele kamer, bijvoorbeeld) en welke hulpstukken zitten erbij? Zitten er andere extra’s bij? Zo kan het handig zijn als er een functie op zit waarbij je ook je gordijnen zou kunnen stofzuigen of je matras… Wil je stofzuigers goed kunnen vergelijken, dan zou je op https://reoverview.nl/stofzuiger/ kunnen kijken.

Bedenk voor je aanschaf goed waar je de stofzuiger voor wilt gaan gebruiken, want misschien sta je er niet direct bij stil, maar er zijn veel verschillende soorten stofzuigers te koop.

lijn groen oudersenzo
Schoonmaken van je vloer. Zo doe je dat!

Waaruit kun je kiezen?

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar er is behoorlijk veel keuze. Wil je een stofzuiger met een zak of juist zonder deze terugkerende kosten? Wil je dat je stofzuiger ook water kan zuigen, want als dat je wens is dan zijn er multizuigers te koop. Maar misschien zoek je liever een handzame kruimeldief, om de broodkruimels van de ontbijtdis op te zuigen of voor reinigen van de traptredes? Want om de trap te zuigen, wil je vast geen loodzware stofzuiger gebruiken. En als je het antwoord op deze vragen hebt, dan moet je daarnaast nog nadenken over het gewenste vermogen, energielabel en levensduur. Een stofzuiger kopen, lijkt op deze manier nog een hele studie.

Robot stofzuiger

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het gemak van een robot stofzuiger. Wij hebben er zelf één in huis en die zouden we niet meer willen missen. Wat een gemak heb je van deze intelligente zuiger! Hij doet het werk, terwijl we heerlijk liggen te slapen. De volgende ochtend in de vloer schoon en stofvrij en staat de robotstofzuiger weer opgeladen (en geleegd) in zijn houder te wachten op nieuwe instructies. Je kunt hem eenvoudig bedienen (en voor programmeren) via een app op je smartphone. Hoe handig is dat!

Vlekken verwijderen

Vlekken door gemorste glazen limonade of chocomel zullen voor de meeste gladde vloeren niet veel problemen opleveren. Over het algemeen kan je immers een dweil over de vloer halen en klaar. Bij een tapijt is dit wel anders. Bedenk, voordat je begint, dat je nooit moet wrijven. Meestal vererger je daar de hele toestand alleen maar mee! Deppen dus. En werk niet naar buiten toe, ook dan heb je kans dat je het juist uitsmeert. Werk dus naar binnen toe. Om te voorkomen dat andere dingen die al in je tapijt zaten de boel alleen maar erger maken als je er middeltjes opgooit, kan je beter eerst even stofzuigen! Nu vraagt iedere vlek weer om een andere benadering. Middeltjes die je voor veel dingen kan gebruiken:

Is de vlek nog nat? Probeer het dan eerst op te deppen. Doe dit dus zonder wrijven!

Is de vlek al droog? Dan kan je eerst proberen of de vlek met lauwwarm water verwijderd kan worden! Zonder zeep dus

Bakpoeder: dit strooi je over de vlek en vervolgens giet je er kokend water overheen. Dit laat je geduldig intrekken. Trek hier rustig een paar uur voor uit. Opdeppen met een schone doek. Nog niet helemaal schoon? Soms kan het nodig zijn om het meerdere keren te herhalen!

Heb je een witte vloerbedekking? Dan kan je azijn gebruiken. Doe dit echter nooit op een gekleurd tapijt. Azijn bleekt namelijk! Azijn maakt niet alleen schoon, maar haalt ook nare geurtjes weg. Maak een mengsel aan van 1 deel azijn op 10 delen warm water. Met een borstel breng je dit mengsel aan. Ook dit laat je intrekken (ongeveer een uurtje). Ook nu kan het nodig zijn dat je dit herhaalt. Zorg wel voor open ramen om de doordringende lucht te laten afvoeren!

Groene of bruine natuurzeep kan veel vlekken aan! Doe deze zeep in een emmer water en maak er een schuimend geheel van. Het zeep weer wegkrijgen doe je met afgekoeld kokend water. Werkt tegen vlekken als vet, melk, make-up, koffie, thee of bijvoorbeeld saus. Ideaal om in huis te hebben, dus

Er zijn speciale vlekverwijderaars te koop. Let goed op de gebruiksaanwijzing en eventuele waarschuwingen. Heb je een heel kleurig tapijt: probeer eerst op een onzichtbaar plekje of het middel geen verkleuring veroorzaakt!

Tips voor veel voorkomende vlekken

Er zijn vlekken die net om een andere behandeling vragen!

Bloedvlekken: werk altijd met koud water! Heet water zorgt er juist voor dat de vlekken erin trekken en er een soort roestplekken ontstaan die niet meer weg te krijgen zijn. Bij koud water verdwijnen ze vaak zonder probleem! Je kunt aan het koude water ook zout toevoegen. Probeer te voorkomen dat het bloed al opgedroogd is, dat maakt het namelijk een stuk lastiger

Chocola of vet: met wasbenzine afnemen (met een doek). Daarna schoonmaken met lauwwarm water

Koffie: een doek nemen en bevochtigen met een mengsel van 1 deel terpentine en 1 deel alcohol

Kaarsvet: leg keukenpapier op het kaarsvet en laat een strijkbout het geheel verwarmen door het papier op die plek te strijken. Het kaarsvet zal door het keukenpapier opgenomen worden. Let wel even op dat het keukenpapier niet scheurt.  Doe ook nooit rechtstreeks de strijkbout op het kaarsvet! Kaarsvet op je strijkbout word je namelijk niet blij van…

liefs Wil

Meer informatie

Zo houd je het huis zoveel mogelijk stofvrij!
Handige schoonmaaktips
Huishouden: snel en effectief je huis schoon!
Welke vloer kies ik met kleine kinderen in huis?
Een nieuwe vloer nodig? De voordelen van kliklaminaat!
Laminaat of PVC vloer. Wat zijn de verschillen?
Vlekken uit kinderkleding – Zo maak je ze weer schoon!
Vlekken verwijderen? Met deze wastips komt het goed!
Vloerverwarming: een echte must have of overbodig?
Is het geluid van een stofzuiger te verbeteren?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Reoverview.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *