Effectief opruimen begint bij jezelf

Effectief opruimen begint bij jezelf

Laat ik vooropstellen dat ik hou van een opgeruimd huis. Ik vind een rommelig huis echt niet gezellig, maar ja… ik moet ook eerlijk bekennen dat opruimen niet mijn hobby is. Dat ik ook net zo makkelijk zes keer over de troep op de trap stap, voor ik het een keer mee naar boven neem. Terwijl ik een fel tegenstander ben van troep op de trap (want: gevaarlijk). Maar ik ben ook een warhoofd en als ik diep in gedachten ben, dan zie ik die spullen op de trap niet. Niet wezenlijk in ieder geval, want ik hink-stap-sprong er wel vakkundig tussendoor. Juist omdat het mijn hobby niet is, kies ik graag voor effectief opruimen, zodat ik er ook weer zo snel mogelijk vanaf ben.

Minstens één paar schoenen

Met drie mannen in huis (en één vrouwelijk warhoofd) is het nogal een uitdaging om het huis opgeruimd te houden. Ik weet niet wat het met ze is (of misschien ligt het alleen aan mijn exemplaren) maar ik vind in de kamer altijd minstens één paar schoenen (maar meestal meer dan twee paar). Of jassen over de eetkamerstoelen. Of schoolboeken verspreid door de woonkamer. Nou ja, als je pubers in huis hebt, dan weet je ongetwijfeld wat ik bedoel. Waarschijnlijk hebben ze bij jou thuis ook wat moeite met het verschil tussen “op” de vaatwasser en “in” de vaatwasser…?

Hoe ruim je efficiënt op?

Als opruimen je hobby niet is (en van wie is dat het eigenlijk wel) dan wil je natuurlijk dat de klus zo snel mogelijk geklaard is. Opruimen begint met het weggooien van alles wat je niet nodig hebt en niet wilt bewaren. Maar ja, wat gooi je weg en wat bewaar je? Aan sommige spullen kleven herinneringen en dan doe je er toch wat lastiger afstand van. Maar ook al als er mooie herinneringen aan kleven, betekent dat nog niet dat je het dan moet bewaren. Je huis is geen museum en die herinneringen zijn net zo mooi, zonder dat je er allerlei troep van bewaard. Eigenlijk zou de vuistregel moeten zijn: als het nergens goed voor is, doe het dan weg. Als je die vuistregel toepast, weet ik zeker dat je veel meer weggooit dan tot nu toe het geval is… Zo, dat ruimt alvast lekker op!

lijn groen oudersenzo
Effectief opruimen begint bij jezelf

De psychologie van rommel

Wist je dat achter het type rommel, een diepere reden kan verschuilen? Als je dat van jezelf onderkend, kun je er ook beter op inspelen. Ik zal wat voorbeelden geven:

Als je te maken hebt gehad met een groot verlies, bijvoorbeeld een sterfgeval van een geliefd persoon, heb je eerder de kans om gehecht te raken aan sentimentele spullen. En als je financiële zorgen kent (of hebt gekend) ben je wellicht eerder geneigd om spullen te bewaren die je niet per se nodig hebt. Als je dit soort dingen van jezelf doorziet, kun je er ook beter op inspelen en naar handelen. Rommel om je heen is voor niemand fijn en een opgeruimd huis, geeft ook in je hoofd een opgeruimd gevoel.

Wat doet rommel met je?

Afgezien van het feit dat zo’n rommelig huis niet gezellig oogt, kan het je ook stress geven. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat rommel relaties kan schaden en dat echtscheidingen vaker voorkomen in huishoudens waarin structureel sprake is van rommel. Probeer daarom samen het huis gezellig en opgeruimd te houden. Als het huis een chaos is, praat er dan over met je partner hoe je dit samen kunt aanpakken. Wat is ervoor nodig om het weer opgeruimd te krijgen? Wie gaat wat aanpakken? Luister naar elkaar en geef aan waarom je het belangrijk vindt dat het huis opgeruimd is. Wat doet het met jou? Wat doet het met de ander? Geef de ander de ruimte om uit te leggen waarom hij (of zij) het lastig vindt om op te ruimen.

Ook buiten de deur

Een opgeruimde omgeving betekent niet alleen een opgeruimd huis. Denk ook aan een opgeruimde schuur, tuin of auto. Verwijder apps die je niet gebruikt en schrijf je uit voor al die nieuwsbrieven en mailinglijsten waar je nooit naar kijkt. Bekijk je nooit die reclamefolders? Plak dan een grote “Nee-Nee” sticker op de brievenbus. Uiteindelijk kost het allemaal kostbare tijd om het weg te gooien, weg te klikken of tussen al die ongebruikte apps die ene app te vinden die je wel gebruikt. Zonde van de tijd! Gewoon verwijderen al die dingen die je niet gebruikt! Het scheelt je niet alleen tijd, maar ook een hoop ergernis.

Ook digitaal gaat de regel op: als je het niet gebruikt of nodig hebt, dan gooi je het gewoon weg. Als je dat eenmaal hebt gedaan, weet ik zeker dat je kunt genieten van de rust in je hoofd en het uitzicht wat je hebt. Of dat nu in je woonkamer is of op je beeldscherm… alles lacht je opgeruimd weer tegemoet. Het is net alsof de gordijnen weer open staan en het zonlicht je huis weer laat stralen.

Korte tips om de troep helder te krijgen!

Als je helder voor ogen hebt wat je nodig hebt, kan je makkelijker opruimen. Je weet dan veel beter wat je direct kunt wegkieperen en wat je nog even moet bewaren. Om dit duidelijk te krijgen, de volgende tips:

1. Bekijk welke rommel jouw energie steelt
2. Plan een tijd om alles door te nemen wat je echt nodig hebt
3. Plan tijden voor opruimsessies en beloon jezelf na afloop
4. Pak twee grote dozen, op de ene schrijf je “IN” en op de ander “UIT”
5. Doe je spullen in de juiste doos

Wanneer begin je er aan?

Ik zou zeggen: NU! De herfst is een prachtig seizoen om eens goed te ruimen in huis en in je omgeving! De natuur is nu ook hard bezig om alles op te ruimen wat het voorlopig niet meer nodig heeft. De bladeren vliegen om je oren, paddenstoelen schieten uit de grond en de regenwormen in de grond maken overuren. In de natuur is de grote schoonmaak begonnen… zodat het straks in de lente weer opnieuw kan stralen met pril groen en fleurige bloemen.

lijn groen oudersenzo
xxx

Beetje extra hulp nodig?

Kun je nog wat extra hulp gebruiken? Misschien is het boek “Opruimen voor dummies” van Jane Stoller dan wel een aanrader voor je. Jane Stoller is een dwangmatige opruimer die van haar passie een winstgevend bedrijf heeft gemaakt: Organized Jane. Ze reist de wereld rond om klanten en bedrijven te helpen bij het vernieuwen van een enkele ruimte tot het verbeteren van hun gehele organisatie.

Het boek biedt simpele, bewezen methodes om je huis en leven beter te organiseren – te beginnen met je hoofd. Organized Jane leidt je door de psychologie achter rommel en helpt je een plan van aanpak te maken om je huis rommelvrij te maken, kasten en kamers effectief in te richten, je digitale en kantoorrommel weg te werken en een plek te vinden voor de spullen die je weg wilt doen. Het resultaat? Minder stress, meer vrije tijd en een grotere productiviteit. En dat willen we toch allemaal?!

9789045357027 | Opruimen voor Dummies | Jane Stoller | Voor Dummies

liefs Marion

Meer informatie

Een opgeruimd huis? Ja graag, maar wel een beetje snel!
Last van vieze luchtjes? Met deze tips ruikt je huis weer snel lekker!
Huishouden: snel en effectief je huis schoon!
Aan de schoonmaak: Hoe maken we zo snel mogelijk ons huis schoon?
Opruimen, hoe doe je dit zo snel mogelijk?
Handige schoonmaaktips
Een opgeruimde woning met rieten mand
Opruimliedjes – Een gezellige manier van opruimen
Kids naar school en jij een opgeruimd huis!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *