Spelend opruimen, zo maak je opruimen fijn!

Spelen is leuk, maar als het aan je kind ligt, verandert je huis in een soort kernexplosie met de hoeveelheid speelgoed van minstens één speelgoedwinkel. Nou ja, zo lijkt het in ieder geval. Overal vind je wel iets en als je van de ene kant naar de andere kant van de kamer wilt lopen, wordt het een soort van combinatie tussen hordelopen en hink-stap-sprong.

Spelend opruimen

Regelmatig opruimen

Als je de huiskamer nog een beetje gezellig wilt houden, zal er dus regelmatig opgeruimd moeten worden. In het kader ‘jong geleerd is oud gedaan’ is het handig je kindje dit zo klein mogelijk te leren. Als hij nog heel piepkuikerig is, heb je daar misschien nog niet zo heel veel profijt van, maar dat komt wel, als hij een paar jaar ouder is. Trouwens, opruimen levert ook nog eens een bijdrage aan zijn ontwikkeling! Tijdens het opruimen komen namelijk allerlei vaardigheden aan bod. Dat is geen win/win situatie, maar een win/win/win/w…

Houd het leuk!

De kans dat je kindje op jonge leeftijd echt een waardevolle bijdrage gaat leveren aan het scheppen van orde in de chaos, is natuurlijk niet zo groot. Toch is het belangrijk dat jij hem complimenteert tijdens zijn poging. Hij voelt zich hierdoor gezien en gehoord en dat is weer goed voor zijn zelfvertrouwen. En dat het blokje niet in de juiste doos is gegooid, dat is maar een kleine bijkomstigheid.

Maak er een feestje van!

Zingend opruimen, is natuurlijk een stuk gezelliger dan mopperend de spullen bij elkaar zoeken. Daarom schreef ik samen met KSK productions ‘Het opruimliedje‘. Een simpel kinderliedje dat snel meezingt en dat voor alles wat je tegenkomt kan worden gebruikt. Blokjes, poppen, auto’s, potloden, kaartjes en de rest wat in je huiskamer te vinden is (en wat er niet hoort).
En samen zingen – en de objecten benoemen – is ook nog eens goed voor zijn taalontwikkeling! Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke opruimliedjes.

Motorische vooruitgang

Bukken, pakken, kruipen, lopen, bukken, pakken… noem het maar geen beweging. Het lijkt wel topsport! Al die bewegingen zijn natuurlijk perfect voor zijn motorische ontwikkeling!

Het lijkt haast wel een spelletje

Als je het met elkaar gezellig en leuk maakt, lijkt het haast op spelen of een spelletje. En waarom zou je het niet leuk maken? Opruimen hoort erbij, het kan dus beter maar leuk zijn! Je kunt dat ook nog een beetje stimuleren door vragen te stellen als: ‘Wie weet waar dit blokje hoort?’ En je kindje natuurlijk uitgebreid complimenteren als hij het goed heeft en het ook nog eens in de juiste bak weet te gooien.

Niet alleen speelgoed

Als hij het speelgoed onder de knie heeft, dan is de volgende stap misschien de vaatwasser? Of de wasmand? Of…?!

liefs Marion

Meer informatie

Een opgeruimd huis? Ja graag, maar wel een beetje snel!
Opruimliedjes – Een gezellige manier van opruimen
Opruimen, hoe doe je dat zo snel mogelijk?
Helpen in het huishouden – Kleine klusjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *