Hoe leuk kan buitenspelen zijn?! – Themapagina

lijn groen oudersenzo
Schoolpleinspelletjes
De leukste buitenspeelspelletjes voor de naderende lente
Schoolpleinspelletjes
Dit zijn de leukste schoolpleinspelletjes!

Hoe maak je je kind weerbaar tegen een kinderlokker?
Buitenspelen
Waarom is buitenspelen zo belangrijk voor kinderen?
Vreemden
Veilig buitenspelen: Kinderen beschermen tegen vreemden
Buitenspelen
Voetbal de mooiste sport ter wereld

Waterpret in het nieuwe lenteseizoen
Buitenspelen
Spoorzoekertje en andere speurtochten

De leukste beweegspelletjes en vermaakspelletjes voor buiten
Buitenspelen
De leukste ballonspelletjes voor buiten
Buitenspelen
De meest uitdagende estafette spelletjes voor buiten!
Buitenspelen
Balspelletjes voor buiten
Buitenspelen
Gooispelletjes om met elkaar te spelen
Buitenspelen
Een zelfgemaakte speurtocht is de nieuwe trend
Buitenspelen
Tikkertje of krijgertje – Spelletjes voor buiten
Buitenspelen
Buitenspelen in de herfst
Buitenspelen
Buitenspelen? Zorg voor een kinderparadijsje in de tuin
Buitenspelen
Op de fiets naar school
Buitenspelen
Houd je kind gezond door een trampoline!
Winter
Buitenspelen in de winter. Met deze tips krijg je de kids wel naar buiten!
Buitenspelen
Waterspelletjes – Buiten spelen als de zon hoog aan de hemel staat!

Winterwonderland. Spelen in de sneeuw!
Speelgoed en spelen
Een zwembad in de tuin
Speelgoed en spelen
De kinderfiets niet alleen geschikt voor kleine kinderen
Speelgoed en spelen
Glijbaan DeLuxe Groen van Little Tikes

5 leukste winteractiviteiten

Zandbak schildpad van Little Tikes

Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling
lijn groen oudersenzo
Het belang van buitenspelen - Themapagina

Buitenspelen is niet alleen heel gezond, het is ook hartstikke leuk! Ik was vroeger niet zo’n buitenspeler. Liever zat ik binnen te tekenen, te schrijven of met mijn barbies te spelen. Mijn moeder vond het echter belangrijk dat ik regelmatig een frisse neus ging halen, dus ‘schopte’ zij mij soms de deur uit. Vaak was ik even rap weer binnen om door te gaan met het spel waar ik mee bezig was. Op een dag was mijn moeder dat zat en zei: ‘Marion, je gaat nu naar buiten en mag pas weer terug komen als je 7 centen hebt gevonden.’

7 centen

Je kunt het geloven of niet maar ik loop het flat uit waar wij destijds woonden, loop naar de hoek van de straat en daar lagen 7 centen op straat. Je kunt je het gezicht van mijn moeder voorstellen toen ik nog geen 5 minuten later weer voor haar neus stond, met 7 centen in mijn hand. En ik? Ik ging gewoon weer door met tekenen of lezen.

Aantrekkingskracht van pixels

Ik was misschien als kind lastig om op straat te laten spelen, maar tegenwoordig zijn kinderen nog veel lastiger naar buiten te krijgen. De aantrekkingskracht van al die oplichtende pixels is groot en heel veel spelletjes, vooral de ‘gratis’ spelletjes, zijn er op gemaakt dat ze zo vaak mogelijk moeten worden opgepakt en bijgewerkt. Want als je het maar vaak genoeg doet, krijg je meer diamantjes, muntjes of snoepjes waarmee je dan weer items kunt ‘kopen’ (en hoe vaker de reclameboodschappen worden gezien). Naast de smartfoon, roepen natuurlijk ook de spelcomputer, TV, tablet en laptop om aandacht. Wat een drukte en wat een prikkels.

lijn groen oudersenzo
Het belang van buitenspelen - Themapagina
Het belang van buitenspelen - Themapagina

Te druk

Als ik soms in de kamer van mijn puberzoon gluur, zie ik hem op zijn bed zitten met de TV aan, zijn laptop op schoot en zijn smartfoon in zijn hand. Hij heeft het er maar druk mee, veel te druk om ook nog eens naar buiten te gaan. En ik hoor je denken: “Mag hij dat allemaal tegelijk?” Nee, natuurlijk niet en als ik het zie wijs ik Rocco er altijd op dat hij een keuze moet maken. Of TV, of smartfoon, of tablet of laptop. Daar luistert hij dan – weliswaar onder luid protest – even naar, maar jij weet net zo goed als ik dat zodra ik zijn kamer weer heb verlaten, alles weer tegelijk wordt opgepakt. En ik kan moeilijk als een politieagent naast hem blijven staan. Dat lijkt me voor niemand gezond.

Leuke sport

Gelukkig heeft hij voor een leuke sport gekozen en moet hij hiervoor twee avonden naar training en één keer per week heeft hij een wedstrijd. Op de twee tussenliggende dagen gaat hij zo’n anderhalf uur naar de sportschool, want hij wil graag een sixpack. Ik zeg niks, ik ben allang blij dat hij niet alleen maar bezig is met het verschuiven van pixels. Veel buitenspelen doet hij echter niet. Hooguit als hij iemand bereid heeft gevonden om een balletje mee te slaan (honkbal).

Buitenspelen is gezond

Buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook gezond! Actief bezig zijn in de buitenlucht is goed voor kinderen. Van nature vindt een kind het heel leuk om te spelen en te bewegen. Spelen en bewegen is heel belangrijk voor hem, hij ontwikkelt hiermee zijn (fijne) motoriek. Dit heeft hij weer nodig om zelfstandig te kunnen eten, zich aan te kleden, tekenen, iets op te pakken, et cetera. Daarnaast zijn er buiten andere kindjes om mee te spelen. Een belangrijk sociaal gebeuren, zeker voor peuters en kleuters die dit nog moeten leren.

Het is ook bekend dat kinderen die regelmatig lekker buiten kunnen spelen, beter in hun vel zitten, goed eten en slapen, meer tevreden zijn en zich beter ontwikkelen. Reden genoeg dus om naar buiten te gaan!

Buiten ben je aan het lopen, ravotten, rennen, springen, klauteren, sporten, noem maar op. Veel beweging voorkomt overgewicht en zorgt dat je langer gezond blijft. Spelenderwijs snuif je ook nog eens frisse lucht op en gaat je lichaam aan de slag om vitamine D aan te maken.

Niet alleen gezond

Buitenspelen is niet alleen gezond maar vooral ook hartstikke leuk! Hoe leuk is het bouwen van hutten, voetballen met de buurtkinderen of spelen in de speeltuin. Al dat rennen, klimmen, glijden, springen, schoppen, vangen, gooien, wippen, schommelen, et cetera is ook nog eens goed voor de motorische ontwikkeling. Ik zal het je nog sterker vertellen, kinderen die veel buitenspelen hebben zelfs een betere hersenontwikkeling en leervermogen dan kinderen die weinig buitenspelen. Kun je het je voorstellen? En het allerbelangrijkste: Kids kunnen hun energie kwijt!

Kort samengevat is buitenspelen goed voor:

– vergroten van de sociale vaardigheden (samenwerking, delen)
– uitlaatklep energie
– aanmaak vitamine D
– frisse buitenlucht = zuurstofrijk (mits je op het platteland woont) = goede nachtrust
– prikkeling van de zintuigen
– voldoende beweging, stimuleren van de spieren
– vergroten van de zelfredzaamheid
– het stimuleren van de creativiteit
– ontwikkeling grove motoriek
– je wordt slimmer van buitenspelen

en wist je dat buitenspelen zelfs gelukkig maakt? Drie kwart van de kinderen geeft aan zich vrolijk en blij te voelen na buitenspelen en bijna de helft van de kinderen voelt zich sterk en gezond na buitenspelen. Inmiddels snap ik mijn moeder wel met haar 7 centen. Met mij is het uiteindelijk helemaal goed gekomen, ik vind het nu heerlijk om buiten te zijn. Hoe vaker, hoe beter.

Goed voor de lijn

Als je de kranten mag geloven, komen er steeds meer (te) dikke kinderen. Dit heeft enerzijds te maken met het aanbod van (verkeerde) voeding maar mede vindt dit zijn oorzaak in het feit dat kinderen te weinig bewegen.

Kinderen worden steeds vaker vervoerd met de auto of wandelwagen (het is sneller in plaats van een rondlopende peuter die alle kanten opschiet en we hebben al zo weinig tijd), in plaats van zelf te lopen. Er zijn minder gelegenheden om je kindje veilig te laten spelen in een speelruimte buiten. Je stuurt je peuter immers niet in zijn eentje naar een speeltuin. In de huidige gezinsstructuur zijn veelal vader en moeder beide buiten de deur werkzaam, waardoor er minder tijd is om er met je peuter op uit te gaan.

Buitenspelen en kleding

Als het koud buiten is, moet je kind natuurlijk een jas aan als hij buiten gaat spelen. Maar hij hoeft echt niet helemaal dik ingepakt naar buiten te gaan om een verkoudheid te voorkomen. Verkoudheid komt door een virus, niet door een vergeten sjaal of muts. Er zijn nog wel meer misverstanden over kouvatten. Weerstand creëer je ook niet door dun gekleed naar buiten te gaan. Daar wordt je kind niet door gehard en ook wordt hij hier niet groot en sterk van. Maar als je kind het lekker vindt om in de regen te staan, zonder jas, is dat geen probleem. Het is een fabel dat wanneer je met een jas binnenloopt, je er buiten niets meer aan zou hebben. Ook een ziek kind mag best naar buiten. Kijk alleen goed uit voor vochtverlies; het is natuurlijk belangrijk dat dit op een goed peil blijft.

Het ligt niet alleen aan de kinderen

Dat kinderen minder vaak buitenspelen ligt natuurlijk niet alleen aan de kinderen. Wij hebben een prachtig veld voor de deur, met voetbalgoaltjes, een speeltuintje en zelfs wat sportattributen. Natuurlijk zijn er regelmatig kinderen op te vinden, maar écht heel druk met spelende kinderen is het nou ook weer niet. Niet altijd in ieder geval. De aantrekkingskracht van pixels is groot en daar laten wij als ouder ook wel eens steken in vallen. Zelf gebruiken we die dingen ook te pas en te onpas. Als ik in een wachtkamer zit, bijvoorbeeld bij de huisarts, zie ik nagenoeg iedereen met zijn hoofd gebogen over een scherm. Het lijkt wel alsof “niks doen” geen optie meer mag zijn en dat we continu op de hoogte moeten blijven van alles wat er om ons heen gebeurt. Niet live, maar indirect via een scherm.

Als ik aan het werk ben, zet ik mijn smartfoon op stil en leg hem ondersteboven op mijn bureau. Ik ben even niet bereikbaar. Zou ik dat niet doen, zou ik continu zijn afgeleid. Ik voel me heerlijk bevrijd als ik die telefoon niet bij mij heb als ik de deur uit ga. Waarom zou ik continu bereikbaar willen zijn? We praten onszelf aan dat dit moet, misschien gaan we ons er zelfs belangrijk en onmisbaar van voelen, maar eigenlijk is het pure gekkigheid. Om het woord ‘zotheid’ maar niet te gebruiken.

Steeds minder ouders gaan regelmatig met hun kinderen de natuur in. Een gemiste kans, want afgezien van het feit dat het hartstikke gezond is en leerzaam kan zijn, is het ook gewoon heel leuk om dit met elkaar te doen. En laten we eerlijk zijn, voor ons is het ook hartstikke gezond.

NNGB

Volgens de NNGB (Nederlandse Norm Gezond Bewegen) zouden kinderen minimaal zo’n één uur per dag intensief moeten bewegen. Volgens deze organisatie voldoet maar liefst 80% van de kinderen niet aan deze norm. Dat vind ik schrikbarend hoog. Ik geef toe dat ik zelf ook niet zo’n buitenspeler was en ik heb dit – blijkbaar – genetisch doorgegeven aan Rocco, maar aan dat uur komt hij wel. Misschien niet in de vorm van buitenspelen, maar gelukkig wel in de vorm van sportief bezig zijn.

Spel mag ook nuttig zijn!

Doorgaans speel je een spel, om het spel. Gewoon omdat het leuk is! Maar een spel mag natuurlijk ook best nuttig zijn! Voor kinderen is het spel een goede manier om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Ook kan een spel een goede afleiding zijn of een uitlaatklep voor opgekropte energie. Spelen draagt bij tot een evenwichtige ontwikkeling van kinderen.

Het is goed voor hun lichamelijke ontwikkeling, ze bewegen tijdens het spel en als het spel buiten wordt gespeeld, komen ze ook in de frisse lucht. Het spel stimuleert de cognitieve ontwikkeling, door het spelen leren ze logisch na te denken (probleemoplossend).

En het spelen van een spel is goed voor hun sociale ontwikkeling; ze leren samen te werken met anderen, met elkaar rekening te houden en hun eigen grenzen aan te geven. Daarnaast geeft spel de gelegenheid hun fantasie te gebruiken (creatieve ontwikkeling) en te ontwikkelen in een dagelijkse situatie.

Buiten spelen is gezond en zorgt voor een dagelijks portie bewegen. Als we aan onze peuters laten zien hoe leuk het is om buiten te spelen, zullen ze op latere leeftijd ook eerder geneigd zijn om dit te doen. Jong geleerd, is oud gedaan.
Kinderen die regelmatig lekker buitenspelen zijn meer tevreden, eten beter, slapen beter en ontwikkelen zich beter!

Stimuleren

Hoe ouder je kind zal zijn, hoe lastiger het wordt om hem te stimuleren. Vooral pubers kunnen nogal star of tegendraads zijn. Ik ben altijd weer blij als ik Rocco enthousiast hoor zeggen dat hij “morgen” met ons mee gaat naar het strand. “Yeah!”, denk ik dan, “een hele dag de zon op zijn bassie, een frisse duik in de zee en een balletje trappen met Rob op het strand”. Een stuk beter dan de hele dag druk zijn met miljoenen oplichtende pixels die van alle kanten op hem af komen.

Tips om de kids tot buitenspelen te stimuleren

Tip 1

Je kunt hem leuke spelletjes voorstellen die je buiten kunt spelen. Wij hebben enorm veel leuke buitenspeelspelletjes voor je verzameld, die je kids ongetwijfeld leuk gaan vinden. Het is een bonte verzameling van bekende en minder bekende spelletjes.

Tip 2

Geef het goede voorbeeld door met hem mee naar buiten te gaan. Zonder telefoon. Maak er een leuk uitje van. Pak de fiets, maak een gezellige wandeling en neem iets lekkers mee voor onderweg. Hoe leuk is het om samen de wereld te verkennen. Je kunt bijvoorbeeld buiten op zoek gaan naar knutselspullen zoals: schelpjes, blaadjes, eikeltjes, takjes, noem maar op, zodat je daar thuis weer iets leuks met elkaar van kunt knutselen.

Tip 3

Met speelgoed kun je ook prima buitenspelen. Waarom zou je buiten niet dat LEGO kasteel kunnen bouwen? Heerlijk onder de parasol! Vaak is het daar nog veel lekkerder dan binnen, vooral in de zomer!

Tip 4

Met goede regenkleding is het ook prima buitenspelen in de regen! Waarom zou je gezicht en je haren niet nat mogen worden? Dat droogt vanzelf wel weer! En met een goed regenpak en kaplaarzen, is het echt heel leuk in de plassen springen.

Tip 5

Je kunt het in de tuin ook aantrekkelijk voor hem maken om buiten te spelen. Er is zoveel leuk speelgoed voor buiten te koop en/of waarmee je de tuin kunt inrichten!

Tip 6

Maak goede afspraken met je kinderen over het gebruik van de smartfoon of tablet. Je kunt het ze niet verbieden, maar je kunt er natuurlijk wel goede afspraken over maken.

Alleen buitenspelen

Vind je het nog een beetje spannend om je kind alleen buiten te laten spelen? Snap ik, dat had ik een paar jaar geleden ook bij Rocco. Daarom hierbij een paar handige tips:

Begrens zijn terrein

Leg je kindje duidelijk uit waar hij mag spelen en waar niet. Wijs hierbij duidelijke grenzen aan die hij goed kan onthouden, zoals een verkeersbord, een huis, een hekje of een stoeprand.

Laat hem altijd toestemming vragen

Spreek met je kind duidelijk af dat hij met niemand zomaar mag mee gaan, ook niet als het een bekende is, maar dat hij dit altijd aan jou moet komen vragen. Dit geldt ook voor het aannemen van een snoepje.

Bespreek situaties vooraf

Neem vooraf ook een paar scenario’s door. Wat moet hij bijvoorbeeld doen als hij wordt geplaagd? Of als hij zich pijn heeft gedaan?

Geef hem een eindtijd

Als je kindje een horloge heeft en kan klokkijken, kun je concrete afspraken met hem maken hoe laat hij naar huis moet komen. Als hij daar echter te klein voor is of hij vergeet steeds op zijn horloge te kijken, geef hem dan een kookwekker mee en stel deze voor hem in. Zodra de kookwekker afgaat, weet hij dat hij naar huis moet komen.

Geef complimenten

Als je kindje zich goed aan de afspraken houdt, vergeet hem dan ook niet te complimenteren! Benoem wat hij goed heeft gedaan en geef hem daarover een compliment.

Check, re-check, dubbelcheck

Niks mis mee om af en toe even te checken of het allemaal wel goed gaat, al is het maar voor jouw eigen geruststelling. Loslaten gaat niet vloeiend van de een op de andere dag, maar in kleine stapjes. Af en toe even gluren, is niks mis mee. Als je steeds ziet dat het goed gaat, wordt je vertrouwen vanzelf groter.

liefs Marion

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *