Buitenspelen is gezond

Buitenspelen is gezond

Buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook gezond! Actief bezig zijn in de buitenlucht is goed voor kinderen. Van nature vindt een kind het heel leuk om te spelen en te bewegen. Spelen en bewegen is heel belangrijk voor hem, hij ontwikkelt hiermee zijn (fijne) motoriek. Dit heeft hij weer nodig om zelfstandig te kunnen eten, zich aan te kleden, tekenen, iets op te pakken, et cetera.
Daarnaast zijn er buiten andere kindjes om mee te spelen. Een belangrijk sociaal gebeuren, zeker voor peuters en kleuters die dit nog moeten leren.

Het is ook bekend dat kinderen die regelmatig lekker buiten kunnen spelen, beter in hun vel zitten, goed eten en slapen, meer tevreden zijn en zich beter ontwikkelen. Reden genoeg dus om naar buiten te gaan!

Het belang van buitenspelen
Buitenspelen in de winter: Met deze tips krijg je de kids wel naar buiten!

Buitenspelen en kleding

Als het koud buiten is, moet je kind natuurlijk een jas aan als hij buiten gaat spelen. Maar hij hoeft echt niet helemaal dik ingepakt naar buiten te gaan om een verkoudheid te voorkomen. Verkoudheid komt door een virus, niet door een vergeten sjaal of muts. Er zijn nog wel meer misverstanden over kouvatten. Weerstand creëer je ook niet door dun gekleed naar buiten te gaan. Daar wordt je kind niet door gehard en ook wordt hij hier niet groot en sterk van. Maar als je kind het lekker vindt om in de regen te staan, zonder jas, is dat geen probleem. Het is een fabel dat wanneer je met een jas binnenloopt, je er buiten niets meer aan zou hebben. Ook een ziek kind mag best naar buiten. Kijk alleen goed uit voor vochtverlies; het is natuurlijk belangrijk dat dit op een goed peil blijft.

Goed voor de lijn

Als je de kranten mag geloven, komen er steeds meer (te) dikke kinderen. Dit heeft enerzijds te maken met het aanbod van (verkeerde) voeding maar mede vindt dit zijn oorzaak in het feit dat kinderen te weinig bewegen.
Kinderen worden steeds vaker vervoerd met de auto of wandelwagen (het is sneller in plaats van een rondlopende peuter die alle kanten opschiet en we hebben al zo weinig tijd), in plaats van zelf te lopen. Er zijn minder gelegenheden om je kindje veilig te laten spelen in een speelruimte buiten. Je stuurt’je peuter immers niet in zijn eentje naar een speeltuin. In de huidige gezinsstructuur zijn veelal vader en moeder beide buiten de deur werkzaam, waardoor er minder tijd is om er met je peuter op uit te gaan.
Naast de beperkingen, zijn er, ten opzichte van vroeger, ook een aantal aantrekkelijke passieve bezigheden bijgekomen zoals: computer, TV kijken, spelcomputers, etc.
Toch moet buitenspelen weer aantrekkelijk gemaakt worden. Dit kan deels met leuke spelletjes. En die zijn er genoeg!

Houd je kind gezond op de trampoline!

Spel mag ook nuttig zijn!

Doorgaans speel je een spel, om het spel. Gewoon omdat het leuk is! Maar een spel mag natuurlijk ook best nuttig zijn! Voor kinderen is het spel een goede manier om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Ook kan een spel een goede afleiding zijn of een uitlaatklep voor opgekropte energie. Spelen draagt bij tot een evenwichtige ontwikkeling van kinderen.
Het is goed voor hun lichamelijke ontwikkeling, ze bewegen tijdens het spel en als het spel buiten wordt gespeeld, komen ze ook in de frisse lucht. Het spel stimuleert de cognitieve ontwikkeling, door het spelen leren ze logisch na te denken (probleemoplossend).

En het spelen van een spel is goed voor hun sociale ontwikkeling; ze leren samen te werken met anderen, met elkaar rekening te houden en hun eigen grenzen aan te geven. Daarnaast geeft spel de gelegenheid hun fantasie te gebruiken (creatieve ontwikkeling) en te ontwikkelen in een dagelijkse situatie.
Buiten spelen is gezond en zorgt voor een dagelijks portie bewegen. Als we aan onze peuters laten zien hoe leuk het is om buiten te spelen, zullen ze op latere leeftijd ook eerder geneigd zijn om dit te doen. Jong geleerd, is oud gedaan.
Kinderen die regelmatig lekker buitenspelen zijn meer tevreden, eten beter, slapen beter en ontwikkelen zich beter!

Ontdek de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!

Verzameld!

Wij hebben alvast een heleboel buitenspelletjes voor je verzameld. Natuurlijk hebben we ze nog lang niet allemaal.Weet je nog een leuke aanvulling?

lijn donker geel oudersenzo
buitenspelen ballonspelletjes

Ballonspelletjes
buitenspelen - balspelletjes

Balspelletjes
buitespelen zing en beweeg

Zing en beweeg
buitenspelen estafette

Estafette
buitenspelen - gooispelletjes

Gooispelletjes
buitenspelen - speurspelletjes

Speurspelletjes
buitenspelen - tikkertje

Tikkertje
buitenspelen - vermaakspelletjes

Vermaakspelletjes
buitenspelen - waterspelletjes

Waterspelletjes
   
lijn donker geel oudersenzo
Liefs Marion

Meer informatie

Het belang van buitenspelen
Mediagebruik peuters en kleuters roept veel opvoedvragen op bij ouders
Samen spelen – Hoe leer ik mijn kind leuk spelen met anderen?
Een zelfgemaakte speurtocht is de nieuwste trend!
Binnen spelen kan ook leuk zijn!
Themapagina: Spelen en speelgoed
7x Leuke en leerzame spelletjes met je peuter
Houd je kind gezond op de trampoline!
Ontdek de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!
Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen? Je leest ze hier!
Buitenspelen in de winter: Met deze tips krijg je de kids wel naar buiten!
Wespen en wespensteken
Leukste zomerspeelgoed
Spelen met goed speelgoed – Maar wat is goed speelgoed? Lees hier de tips!
Spelend opruimen
Zandbak schildpad van Little Tikes
Glijbaan Deluxe Groen van Little Tikes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
www.spelenboek.nl
Leuke spelletjes voor peuters en kleuters – ISBN 9789043800761
Originele Spelletjes en ideeeën voor geslaagde kinderfeestjes – ISBN 9789024383948
200 Spelletjes voor binnen & buiten – ISBN 9789043802475
Foto: 123rf.com

Buitenspelen is gezond
lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *