De leukste ballonspelletjes voor buiten. Speel je mee?

Ballonspelletjes voor buiten

“Ga mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de wielewaal…” Oh nee, we gaan niet naar buiten om naar de Wielewaal te zoeken, we gaan naar buiten om te gaan spelen en ravotten! Uitwaaien, ons energie kwijtraken. Spelen met ballonnen! Ballonnen? Geen bal? Yep, want wij verzamelden de leukste ballonspelletjes.

Ballonspelletjes

Als je denkt aan spelletjes voor buiten, denk je ongetwijfeld gelijk aan balspelletjes, met een harde of iets zachtere bal. Maar met een ballon kun je ook heel veel plezier hebben! Dus als je ergens nog een zakje ballonnen hebt liggen van de laatst gevierde verjaardag, vergeet hem dan niet in te pakken als je met het gezin van plan bent ergens te gaan picknicken. Of geef aan je zoon of dochter een opgeblazen ballon mee als hij of zij wil gaan buitenspelen. Geen idee wat je ermee zou kunnen doen? Nou bijvoorbeeld één van deze spelletjes!

Tips zijn altijd welkom!

Mis je nog een leuk ballonspelletje voor buiten? Dan horen wij dat graag! Je kunt de tip bij de reacties achterlaten, maar je kunt ons natuurlijk ook mailen op info@oudersenzo.nl. We plaatsen jouw tip er dan graag alsnog bij!

lijn groen oudersenzo
Ballonspelletjes voor buiten

Ballonnen in de lucht

Deel aan alle kindjes opgeblazen ballonnen uit. De ballonnen moeten zo lang mogelijk in de lucht worden gehouden. Het spel zorgt voor de nodige feestvreugde.

Ballonnendans

Zorg voor één ballon minder dan dat er kinderen zijn. Gooi alle ballonnen in de lucht en zet de muziek aan. De ballonnen met allemaal in de lucht blijven zolang de muziek speelt, maar ze mogen niet worden vastgehouden. Zodra de muziek stopt, probeert ieder kind een ballon te vangen. Degene die geen ballon heeft is af, maar mag een ballon uit de groep kiezen. Zorg er na afloop voor dat ieder kindje weer een ballon heeft.

Ballonnenestafette

Verdeel de kinderen in twee teams. Beide teams krijgen een ballon. Bedoeling is dat deze ballon van de startlijn naar de overkant wordt gebracht en weer terug maar… de ballon mag niet worden vastgehouden met de handen. Hij moet dus met korte tikjes van handen en voeten of andere lichaamsdelen, mee genomen worden. Als alle kinderen uit het team weer terug zijn bij de startlijn is het spel klaar. Het team dat als eerste weer terug is, heeft gewonnen.

Ballonprikken voor een schat

Voor dit spel moet het mooi weer buiten zijn. Maak een aantal waterballonnen klaar en stop in één ballon een stukje schatkaart. Hang de ballonnen buiten aan een touw. Vertel de kinderen dat er in één van de ballonnen een schatkaart zit verborgen maar om die te vinden moeten alle ballonnen kapot geprikt worden. Geef de kinderen een cocktailprikker en laat ze één voor één de ballonnen kapot prikken. Natuurlijk zorg je ervoor dat de schatkaart ‘echt’ is en dat er een schat verborgen ligt op die plek (bijvoorbeeld een paar snoepjes).

Ballonnenrace

Verdeel de kinderen in twee groepen. De teams staan bij de startlijn. Bij de eindstreep liggen een aantal ballonnen. De kinderen moeten één voor één naar de eindstreep rennen, daar een ballon kapot maken en weer snel terug rennen. Dan mag het volgende kind. De wedstrijd is afgelopen als het kind dat de laatste ballon heeft kapot gemaakt, weer terug is bij de startlijn. Het team dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.

Dansende ballonnen

Alle kinderen binden met een stuk touw een ballon vast aan hun rechtervoet. Dan wordt de muziek aangezet en moeten alle kinderen dansen. Het is de bedoeling de ballon van de ander kapot te trappen maar… je moet natuurlijk ook je eigen ballon in de gaten houden. Steeds stopt de muziek even en iedere speler die dan nog een hele ballon heeft, krijgt een punt (of een klein snoepje).

Help een kwal!

Een spel voor de warme zomerdagen. Maak een aantal waterballonnen (plastic zakjes of ballonnen gevuld met water). De kinderen moeten om beurten geblinddoekt een parcours oversteken. Maar in dit parcours liggen de kwallen (waterballonnen) en kwallen bijten… dus de kinderen moeten proberen om van A naar B te lopen, zonder dat ze een kwal aanraken. Voor elke kwallenbeet, krijgt het kind een strafpunt. Het kind met de minste strafpunten is de winnaar!

Klutsknieën

Het kan eigenlijk met van alles. De duidelijkheid van de tekens dient afgestemd te worden op de leeftijd van de kinderen. Aan het einde van de route ligt een beloning te wachten. Zijn de kinderen nog erg jong, laat dan een volwassenen mee lopen.

Waterballonnetjes

Vul eens plastic zakjes met water. Knoop ze goed dicht en geef ze (buiten) aan je peuter. Hij kan er mee gooien en in knijpen en het is natuurlijk dikke pret wanneer er eentje kapot klapt.

Ballonnenrace

Blaas net zoveel ballonnen op als dat er kinderen zijn. Ieder kind moet een bepaalde afstand afleggen, met een opgeblazen ballon tussen zijn benen. Hij mag de ballon tijdens het afleggen van het parcours niet met de handen aanraken. Wie het eerste bij de finish is, met de ballon nog tussen zijn benen, heeft gewonnen. Verlies je de ballon onderweg? Dan moet je weer terug naar de startstreep en het opnieuw proberen.

Variant

Wanneer je dit spel binnenspeelt, kun je er ook voor kiezen de ballon tussen je tenen te klemmen. In dat geval wordt het parcour afgelegd op blote voetjes.

Krabbenbal

Voetbal waarbij de spelers op handen en voeten in crab-positie (billen omlaag) zich voortbewegen. Geprobeerd moet worden de ballon in het doel van de tegenstander te krijgen. De bal mag niet met de handen worden aangeraakt. Raakt de ballon buiten het speelveld dan werpt de scheidsrechter deze in.

Ballon volleybal

Nu wordt er gespeeld met een ballon en later, als het goed gaat met maximaal 6 ballonnen. Om het moeilijker te maken is een groot laken over het net gespannen zodat niet gezien kan worden wanneer de ballon over het net wordt geslagen.

liefs Marion

Meer informatie

De leukste beweegspelletjes en vermaakspelletjes voor buiten
Ballonspelletjes: Zoveel plezier geeft een ballon!
De meest uitdagende estafette spelletjes voor buiten!
Balspelletjes voor buiten
Gooispelletjes om met elkaar te spelen
Waterspelletjes – Buiten spelen als de zon hoog aan de hemel staat!
Tikkertje of krijgertje – Spelletjes voor buiten
Buitenspelen in de herfst
Buitenspelen? Zorg voor een kinderparadijsje in de tuin

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Leuke spelletjes voor peuters en kleuters – ISBN 9789043800761
Originele Spelletjes en ideeën voor geslaagde kinderfeestjes – ISBN 9789024383948
200 Spelletjes voor binnen & buiten – ISBN 9789043802475
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *