Spoorzoekertje en andere speurtochten, superleuke buitenactiviteit!

Buitenspelen - Spoorzoekertje en andere spannende speurtochten

Spoorzoekertje of een speurtocht is een zoekspelletje voor kinderen, hoewel er ook speurtochten zijn voor volwassenen. Als kind vond ik speurtochten super vet, maar eerlijk gezegd vind ik het nu nog steeds hartstikke leuk om zelf “op jacht” te gaan of een speurtocht voor anderen te verzinnen.

Op zoek naar de schat

Voor Rocco heb ik – toen hij nog kleiner was – regelmatig een speurtocht uitgezet, vooral als we een huisje in het bos hadden gehuurd. Het werd doorgaans een soort zoektocht naar de “schat”, met tussendoor allerlei leuke opdrachten. “De schat” was meestal een doosje met een lekker snoepje erin of een klein cadeautje. Soms bewaarde ik speciaal uit de Sinterklaastijd zakjes chocolademunten. Dan kon ik er een “echte” schat van maken. Geweldig vond hij dat.

De essentie van een speurtocht is het uitzetten van een spoor waarbij aan het eind een beloning wacht. Het spoor kan worden uitgezet met kralen (iedere kleur is een andere richting), vlaggetjes, takjes, pijlen, ballonnen of zelfs digitaal.

Thema

Extra leuk is een thema te koppelen aan de speurtocht. Denk bijvoorbeeld aan sprookjes, ridders of piraten. Kinderen kunnen in stijl gekleed op jacht en alle opdrachten en aanwijzingen staan natuurlijk ook volledig in het teken van het thema.

Je kunt er eventueel een gecombineerde speurtocht van maken, dat wil zeggen dat je het combineert met een puzzeltocht. Er zijn puzzeltochten in diverse vormen. Denk bijvoorbeeld aan een speurtocht, vossenjacht of dropping. De tocht kan lopend maar bijvoorbeeld ook per fiets worden afgelegd.

Een leuk slot van de speurtocht is natuurlijk eindigen in een speeltuin! Dan kunnen ze gelijk nog even uitrazen!

lijn groen oudersenzo
Spoorzoekertje en andere speurtochten

Niet creatief?

Ben je zelf niet creatief genoeg of heb je doodeenvoudig geen tijd om het zelf te bedenken en uit te voeren, dan zijn er ook genoeg kant-en-klare speurtochten online te vinden. Soms gratis en soms moet je er iets voor betalen. Er bestaat zelfs een app om een speurtocht te maken voor de kids. Download hiervoor de gratis app Troovie. Met Troovie maak je in een paar minuten een eigen speurtocht. Hoe vet is dat!

Tips zijn altijd welkom!

Mis je nog een leuke of spannende speurtocht voor buiten? Dan horen wij dat graag! Je kunt de tip bij de reacties achterlaten, maar je kunt ons natuurlijk ook mailen op info@oudersenzo.nl. We plaatsen jouw tip er dan graag alsnog bij!

Leerzame natuurtocht

Je kunt zelf een kleine speurtocht uitzetten met diverse kleine opdrachten. Plan vooraf de route die je wilt gaan lopen en bedenk de opdrachten, zoals bijvoorbeeld:

Zoek een spin en tel zijn poten.
Til deze steen op en tel de beestjes eronder.
Hoeveel blaadjes heeft deze bloem?
Zoek een slak.
Van welke boom is dit blad?
Tel de paddenstoelen onder weg.
Tel de stippen van een lieveheersbeestje.
Pluk een madeliefje (boterbloem of paardenbloem).
Et cetera.

Na afloop krijgen de kinderen een “Natuurliefhebber of Woudloper certificaat!”

Zoek de aanwijzingen

Het is een soort speurtocht met briefjes. De briefjes maken duidelijk waar een verstopt voorwerp te vinden is. Voorbereiding is hierbij dus noodzakelijk. Vooraf verstop je ergens een schat en door middel van een serie verstopte briefjes, worden de kinderen naar de schat gebracht. Je kunt natuurlijk op de briefjes ook kleine opdrachten zetten die ze moeten uitvoeren. De aanwijzingen op de briefjes kunnen bijvoorbeeld zijn:

Ga naar de tuin. Loop drie rondjes om de schommel. Open de zandbak. In de zandbak zit bijvoorbeeld weer het volgende briefje, waarop weer een nieuwe opdracht staat. Uiteindelijk wordt de ‘schat’ gevonden. Uiteraard loopt er een volwassene mee die de briefjes kan voorlezen.

lijn groen oudersenzo
Buitenspelen - Spoorzoekertje en andere spannende speurtochten
lijn groen oudersenzo

Spoorzoeken

Als je niet zo creatief bent om zelf iets te verzinnen, dan heeft 999Games de oplossing! Zij hebben onlangs het spel “Spoorzoeken” op de markt gebracht. Met de kaarten uit dit spel kun je heel eenvoudig een super vette speurtocht in elkaar draaien. In de doos zitten 40 kaarten en de spelregels. De spelleider (waarschijnlijk zal jij dit zijn) zet een parcours uit, welke aan de hand van de kaarten moet worden gevolgd. Onderweg zorgen de kaarten voor allerlei uitdagende opdrachten. Iedere kaart bevat een richtingaanwijzer én een opdracht. Bij de opdrachten kun je denken aan:

Gooi een bal in de emmer.
Doe 4x een sit-up.
Koekhappen met je handen op je rug.
Ga10x springen met zaklopen.
Spring 5x over de stokken.

En aan het einde van de tocht ligt er uiteraard iets lekkers op de speurhonden te wachten! En regent het buiten? Dan zet je het spoor gewoon uit in je eigen huis, want ook dat is een prima optie!

Bol.com | 8719214426040 | Spoorzoeken | 999 Games

Spoorzoekertje

Van tevoren leg je een spoor uit van pijlen, vlaggetjes, ballonnen, takken of papiertjes aan bomen. Het kan eigenlijk met van alles. De duidelijkheid van de tekens dient afgestemd te worden op de leeftijd van de kinderen. Aan het einde van de route ligt een beloning te wachten. Zijn de kinderen nog erg jong, laat dan een volwassenen mee lopen.

Speurtocht

Zet door middel van pijlen een speurtocht uit in de buurt. Hier en daar een briefje met een opdracht verheugt de feestpret. Aan het einde van de speurtocht staat natuurlijk een verrassing te wachten.

Graven naar de schat

Verstop een paar snoepjes (in papier of plastic zakje) onder het zand. Graven maar!!!

Ballonprikken voor een schat

Voor dit spel moet het mooi weer buiten zijn. Maak een aantal waterballonnen klaar en stop in één ballon een stukje schatkaart. Hang de ballonnen buiten aan een touw. Vertel de kinderen dat er in één van de ballonnen een schatkaart zit verborgen maar om die te vinden moeten alle ballonnen kapot geprikt worden. Geef de kinderen een cocktailprikker en laat ze één voor één de ballonnen kapot prikken. Natuurlijk zorg je ervoor dat de schatkaart ‘echt’ is en dat er een schat verborgen ligt op die plek (bijvoorbeeld een paar snoepjes).

Foto speurtocht

De opdrachten van deze speurtocht bestaat uit het maken van foto’s van bepaalde objecten of personen. Vooraf krijgen de deelnemers een lijst mee met opdrachten die gefotografeerd moeten worden.

lijn groen oudersenzo
Spoorzoeken en speurtochten
Spoorzoeken en speurtochten
Spoorzoeken en speurtochten
lijn groen oudersenzo

Virtuele speurtocht

Een speurtocht hoeft natuurlijk niet altijd fysiek uitgevoerd te worden. Je kunt ook kiezen voor een virtuele speurtocht waarbij de tocht online plaatsvindt. Misschien als alternatief als het rot weer is.

QR-code tocht

Je kent die QR-codes vast wel, want je ziet ze op allerlei verpakkingen staan. Deze codes kun je echter zelf ook maken. Met een QR-code kun je hem vervolgens weer uitlezen. Met deze QR-code kun je aanwijzingen geven. Belangrijk dat je beschikt over een site waar je de aanwijzingen op kunt zetten, want de qe-codes werken met een link. Ze moeten immers ergens naar toe kunnen verwijzen.

18-plus speurtocht

Op zoek naar een speurtocht voor volwassenen? Denk bijvoorbeeld aan een kroegen speurtocht, een culinaire speurtocht, een culturele tocht of wellicht een zakelijke speurtocht. Er bestaan zelfs speurtochten waarbij je een moord moet oplossen! Hoe spannend is dat!

liefs Marion

Meer informatie

De leukste kennismakingsspelletjes voor school of op de club
De leukste beweegspelletjes en vermaakspelletjes voor buiten
Een zelfgemaakte speurtocht is de nieuwe trend!
De leukste ballonspelletjes voor buiten
De meest uitdagende estafette spelletjes voor buiten!
Balspelletjes voor buiten
Gooispelletjes om met elkaar te spelen
Tikkertje of krijgertje – Spelletjes voor buiten
Waterspelletjes – Buiten spelen als de zon hoog aan de hemel staat!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Leuke spelletjes voor peuters en kleuters – ISBN 9789043800761
Originele Spelletjes en ideeën voor geslaagde kinderfeestjes – ISBN 9789024383948
200 Spelletjes voor binnen & buiten – ISBN 9789043802475
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *