De leukste buitenspeelspelletjes voor de naderende lente

De naderende lente brengt niet alleen zonneschijn en bloeiende bloemen met zich mee, maar ook het perfecte weer om weer lekker buiten te spelen. Na maanden van kou en veel binnen zitten, kunnen we eindelijk weer naar buiten trekken om te genieten van de frisse lucht en het groene gras. Maar wat voor buitenspeelspelletjes kunnen we dit jaar introduceren om de kinderen actief, betrokken en vermaakt te houden? Laten we eens kijken naar enkele ludieke, minder voor de hand liggende spelletjes die zowel creativiteit als beweging stimuleren.

De leukste buitenspeelspelletjes voor de naderende lente

Schatzoeken 2.0

Geef het klassieke schatzoeken een moderne draai door gebruik te maken van eenvoudige GPS- of smartphone-apps. Verstop kleine “schatten” in waterdichte doosjes in de buurt en noteer de GPS-coördinaten. Kinderen kunnen in teams of individueel op pad gaan om de schatten te vinden. Dit stimuleert niet alleen hun navigatievaardigheden, maar ook teamwerk en probleemoplossend denken.

Het levende bordspel

Teken met krijt een groot bordspel op de stoep of het plein, compleet met start, finish en allerlei opdrachten op de vakjes. Gebruik een grote dobbelsteen (of maak er zelf een van een kartonnen doos) en laat de kinderen zelf de pionnen zijn. Elke keer als iemand op een vakje komt, moet diegene een opdracht uitvoeren, zoals een raadsel oplossen, een liedje zingen, of een korte race doen tegen een andere speler.

Natuurkunstenaars

Stimuleer de creativiteit door kinderen kunstwerken te laten maken met wat ze in de natuur vinden. Denk aan bladeren, takjes, bloemen, en stenen. Ze kunnen deze materialen gebruiken om tijdelijke kunstwerken te maken in het park of de tuin. Dit is niet alleen leuk, maar leert kinderen ook over de natuur en het belang van het milieu.

Waterballonnen volleybal

Vervang de volleybal door een waterballon en het net door een groot laken dat door twee spelers aan elke kant wordt vastgehouden. De teams moeten de waterballon over het “net” naar de andere kant gooien zonder dat deze knapt. Dit spel is perfect voor warme lentedagen en zorgt gegarandeerd voor veel plezier en verkoeling.

Dierenshadow spel

Dit spel combineert beweging met creativiteit en observatie. Een kind doet een dier na en maakt de bijbehorende geluiden, terwijl de andere kinderen raden welk dier het is. Dit spel kan overal gespeeld worden en is een leuke manier voor kinderen om meer te leren over dieren en hun kenmerken.

Dierenspoor speurtocht

Dit spel combineert het plezier van verkennen met het leren over dieren. Maak kaarten met afbeeldingen of beschrijvingen van dierensporen en verstop deze in je tuin of een nabijgelegen park. Kinderen krijgen de taak om de sporen te vinden en te matchen met het juiste dier. Dit kan uitgebreid worden met informatie over elk dier, waardoor kinderen spelenderwijs meer leren over de natuur en de dieren die in hun omgeving leven. Dit spel stimuleert niet alleen beweging en observatievermogen, maar ook de nieuwsgierigheid naar en de waardering voor de natuur.

Ruimteschip Aarde

Dit teamspel moedigt kinderen aan om samen te werken en hun verbeelding te gebruiken. De tuin of het speelveld wordt omgetoverd tot verschillende planeten, elk met zijn eigen uitdagingen. Teams moeten “reizen” van de ene planeet naar de andere door verschillende fysieke en denkopdrachten te voltooien, zoals kruipen zonder de grond te raken (omdat de volgende planeet bijvoorbeeld een “lava planeet” is) of puzzels oplossen om de “code” te kraken voor de volgende ruimtereis. Dit spel kan zo eenvoudig of complex gemaakt worden als gewenst, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en de beschikbare ruimte. Het stimuleert niet alleen beweging en samenwerking, maar ook creatief denken en een basisbegrip van het zonnestelsel.

Obstakelbaan met een Twist

Maak een obstakelbaan in de tuin of het park met dingen die je al hebt, zoals touwen, banden, en hoepels. Voeg speciale “twists” toe aan elke ronde, zoals blinddoeken, drie keer draaien voordat je begint, of een estafettestok die niet mag vallen. Dit bevordert niet alleen fysieke activiteit, maar ook lachbuien en teamwork.

Buitenspelen is een belangrijk onderdeel van opgroeien, en door nieuwe en interessante spellen te introduceren, kunnen we kinderen aanmoedigen om meer tijd buiten door te brengen, weg van schermen en digitale afleidingen. Laten we deze lente de buitenlucht vieren met spelletjes die zowel het lichaam als de geest uitdagen. Zo creëren we niet alleen plezierige herinneringen, maar leggen we ook de basis voor een gezonde, actieve levensstijl.

liefs Marion

Meer informatie

De invloed van ouders op het stimuleren van buitenspelen
Dit zijn de leukste schoolpleinspelletjes!
De leukste beweegspelletjes en vermaakspelletjes voor buiten
De meest uitdagende estafette spelletjes voor buiten!
Balspelletjes voor buiten
Gooispelletjes om met elkaar te spelen
Tikkertje of krijgertje – Spelletjes voor buiten

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *