Waarom is buitenspelen zo belangrijk voor kinderen?

We horen continue dat buitenspelen zo belangrijk is. Maar waarom dat zo is? Dan komen we misschien niet veel verder dan dat het gezond is om buiten te zijn. Waarbij je dan meteen kunt denken aan al de gevaren die we óók denken te zien bij buitenspelen. Waarom wordt er zo op gehamerd dat kinderen buiten spelen? Wat is er dan zo goed aan?

Waarom is buitenspelen zo goed voor je kind?

Buitenspelen heeft meerdere factoren waarom het belangrijk is voor je zoon of dochter:

Het zorgt ervoor dat de motoriek goed ontwikkeld
Buitenspelen leert je kind sociale vaardigheden
Het geeft een goed gevoel
Buitenspelen geeft meer uitdagingen
Het kan helpen om de natuur beter te leren kennen
Buiten zijn is gezond
Met buitenspelen kan je lekker je energie kwijtraken

Het zorgt voor de ontwikkeling van de motoriek

Spelen betekent zeker buiten ook dat je beweegt. Dat maakt meteen het grote verschil met binnenspelen. Bij binnenspelen is het bewegen toch beperkter en kan het zelfs een spelletje aan tafel zijn. Nu heeft dit soort spelen ook hele mooie kanten, maar zeker qua grove motoriek heb je meer aan spelen in een speeltoestel, bijvoorbeeld. En die zal je zelf niet in je huiskamer hebben staan… Hollen, springen, op je kop aan een rekstok hangen of slootje springen. Dingen die heerlijk zijn om buiten te doen!

lijn groen oudersenzo
Waarom is buitenspelen zo belangrijk voor kinderen?

Buitenspelen en sociale vaardigheden

Oké, nu hoor ik je denken dat die sociale vaardigheden toch ook binnen aan bod komen als hij met een vriendje of zijn zusje binnenspeelt. Waar. Alleen buiten kom je in contact met meer kinderen én ook met kinderen (of andere mensen) die je niet of niet zo goed kent. Dat vraagt toch echt wel weer om hele andere manieren van omgaan met elkaar.

Het geeft een goed gevoel

Lekker buiten bezig zijn en zeker als ze wat ouder zijn en dus niet meer continue in de gaten gehouden worden, geeft toch een gevoel van vrijheid. Je bent vrijer om dingen te doen en ach, misschien voor jou als ouder niet leuk, maar vond je dat zelf toen je nog jong was ook niet fijn? Even lekker gewoon kunnen doen wat je wilt doen zonder dat pa of moe in je nek staat te hijgen?

Buitenspelen geeft meer uitdagingen

Buitenspelen zal je kind meer uit zijn tent lokken. Een boomstam die in de weg ligt: hoe ga je daar eens overheen? Zal ik over die plas heen springen of er toch maar langs hollen? Doe ik mee met belletje leuren of toch maar niet (ehm…doen ze dat eigenlijk nog of zijn de kinderen van tegenwoordig netter dan wij waren?). En ze worden creatief in het bedenken van hoe het ook kan. Heel goed om juist die vaardigheid te ontwikkelen, want zo leren ze met problemen om te gaan en daar zelf een oplossing voor te kunnen vinden.

Het kan helpen om de natuur beter te leren kennen

Het ligt er natuurlijk aan waar je buiten speelt. In een speeltuintje op het asfalt tussen twee flats in valt natuurlijk weinig natuur te vinden. Maar een natuurspeeltuin is een ander verhaal. Maar je kunt het verder trekken. Want ook in dat kleine stadsspeeltuintje zal het nat worden als het regent, zijn er vogels die de toestellen onder poepen (of als je pech hebt jouzelf) en kan er een kat naar je zitten kijken…Buiten is simpelweg anders dan altijd binnen zijn! Je leert spelen met modder, water, zand en ontdekt hoe dingen voelen, ruiken en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Buiten zijn is gezond

En heel simpel: buiten zijn is voor iedereen gezond! Over het algemeen genomen zal de luchtkwaliteit buiten beter zijn dan binnen. Daarbij is het goed voor je weerstand. Je maakt vitamine D aan en luchtweginfecties, allergieën en verkoudheden zouden zelfs minder voorkomen. Ook je ogen zijn er blij mee. Het staren naar een schermpje is zeker niet goed als je het te lang doet. Je ogen meer in de verte laten kijken juist wel. En dat gaat buiten vanzelf.

Lekker je energie eruit gooien

En dan nog een ding: kinderen zitten veel te vaak stil. Vind je het gek dat ze dan onrustig worden? De energie moet er ergens toch uit kunnen! De kinderen zitten op school al heel veel en eenmaal thuis kruipen ze achter een schermpje. Even heel zwart/wit gesproken. Hup, jas aan, laarzen aan en rennen maar!

liefs Wil

Meer informatie

Dit zijn de leukste schoolpleinspelletjes!
Veilig buitenspelen: Kinderen beschermen tegen vreemden
Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling
Waterspelletjes – Buiten spelen als de zon hoog aan de hemel staat!
Tikkertje of krijgertje – Spelletjes voor buiten
Spoorzoekertje en andere speurtochten

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *