Wat is een Fatbike en wat maakt ze populair?

Is het jou ook opgevallen dat je steeds meer jongeren op een Fatbike ziet fietsen. Misschien denk je nu; “Een wattuh? Zeg je nu echt een dikke fiets?” Ja, dat zeg ik. Zo heten ze nou eenmaal. En als je om je heen kijkt, merk je dat ze steeds populairder lijken te worden. Met hun opvallende dikke banden en robuuste uitstraling kun je ze amper over het hoofd zien.

Wat is een Fatbike en wat maakt ze populair?

Wat is een Fatbike?

Een Fatbike onderscheidt zich door de opvallend brede banden, die tot vier inch of meer kunnen meten. Oorspronkelijk ontworpen voor rijden op zachte, onstabiele ondergronden zoals sneeuw en zand, bieden deze banden een ongeëvenaarde grip en comfort op diverse terreinen. Het maakt de Fatbike niet alleen veelzijdig, maar ook opvallend in het straatbeeld. Ze hebben een echte robuuste uitstraling.

Populariteit en redenen

De toename in populariteit van fatbikes kan worden toegeschreven aan hun veelzijdigheid en het unieke rijgevoel dat ze bieden. Ze spreken een breed publiek aan, van avontuurlijke mountainbikers tot stadsbewoners die zoeken naar een comfortabele rit. Hun capaciteit om met gemak over diverse ondergronden te rijden, maakt ze aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar één fiets voor alle omstandigheden. Aan de andere kant hebben de fietsen een stoere uitstraling, wat ze vooral bij jongeren populair maakt.

Veiligheid vergeleken met andere e-bikes

Qua veiligheid hebben de brede banden van fatbikes een lagere kans op slippen, vooral op los of glad terrein. Echter, zoals met alle e-bikes, is de veiligheid sterk afhankelijk van de snelheid en het gedrag van de bestuurder. Fatbikes kunnen net als andere e-bikes worden uitgerust met elektrische ondersteuning, wat de potentiële snelheid verhoogt en daarmee de noodzaak voor verantwoord rijgedrag benadrukt.

Snelheid en prestaties

Hoewel de dikke banden extra weerstand kunnen bieden, wat theoretisch de snelheid kan beïnvloeden, compenseert de elektrische ondersteuning dit ruimschoots. Veel modellen zijn in staat om snelheden tot 25 km/u te bereiken, vergelijkbaar met standaard e-bikes, waardoor ze geschikt zijn voor zowel recreatief gebruik als woon-werkverkeer.

Fatbike
Fatbike
Fatbike
Fatbike

Populariteit onder verschillende leeftijden

Fatbikes hebben een breed appeal, maar zijn bijzonder populair onder jongeren en avontuurlijke fietsers. Hun robuuste bouw en de mogelijkheid om uitdagende terreinen te bedwingen spreken tot de verbeelding en bieden een gevoel van avontuur en vrijheid.

Niet meer welkom voor het verkeersdiploma voor scholieren

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft aangegeven dat fatbikes niet zijn toegestaan bij het praktijkexamen voor het verkeersdiploma voor scholieren, vanwege zorgen over de mogelijkheid om ze op te voeren en het feit dat ze niet lijken op traditionele fietsen. Dit besluit is genomen ondanks dat fatbikes als vervoermiddel niet volledig worden afgekeurd; er wordt opgeroepen tot specifieke regelgeving om de verkeersveiligheid te waarborgen, zoals een minimumleeftijd en een helmplicht. Scholieren mogen nog wel op reguliere elektrische fietsen deelnemen, mits deze niet zijn opgevoerd.

liefs Marion

Meer informatie

Veiligheidstips voor het fietsen met je kind
De allermooiste fietsroutes van Nederland
Veilig op de e-bike – 10 tips voor een veilige rit

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *