Buitenspelen in de winter: Met deze tips krijg je de kids wel naar buiten!

Buitenspelen in de winter: Wat is leuk?

Buitenspelen is gezond en leuk, óók in de winter. Beweging, frisse lucht en daglicht helpen je kind op verschillende manieren: ze dragen bij aan een goede nachtrust, een betere weerstand en voorkomen overgewicht. Kruipen jouw kinderen liever voor de buis dan met een dikke jas de kou in te rennen? Met deze 5 leuke tips krijgen ze wél zin om buiten te spelen in de winter!

1. Bladbad of sneeuwdouche

Maak eens lekker gebruik van de weersomstandigheden en laat je kinderen er helemaal in op gaan! Wat is er leuker dan in een grote hoop bladeren te ploffen, springen, kroelen? Lekker ravotten en een heus bladergevecht houden. Sneeuwengelen maken in de achtertuin, of samen van de heuvel afglijden op een vuilniszak. Ook in een stortbui kun je veel plezier hebben met je kinderen. Láát ze maar eens heerlijk natregenen en vies worden! Even echt genieten van de elementen; vervolgens thuis onder de warme douche en met warme chocolademelk op de bank.

2. Spoorzoeken

Als de grond vochtig is of er een verse laag sneeuw is gevallen kunnen jullie er samen op uit trekken om dierensporen te volgen. Neem een kaart of boekje mee met tips over dierensporen – van voetstappen tot keutels- en ga met je kinderen op ontdekkingsreis in de natuur! Hebben jullie een mooie pootafdruk gevonden van een vos of een hert? Met gips kan je kind deze nog heel lang bewaren.
Ook leuk: zet zelf een speurtocht uit in de tuin door in de verse laag sneeuw of de natte aarde duidelijke sporen te maken naar een verborgen cadeautje in de struiken.

lijn groen oudersenzo
Buitenspelen in de winter: Wat is leuk?

3. Hindernisbaan

Een hindernisbaan is leuk op elke dag van het jaar. Kinderen worden er lekker warm van in de winter en er zijn nog genoeg obstakels te bedenken voor een uitdagende klautertocht! In het bos kun je in de winter mooi gebruik maken van omgevallen bomen, kuilen en hopen bladeren. Maar ook in de achtertuin maak je zó een hindernisbaan. Houd er bij nat weer wel rekening mee dat houten onderdelen glad kunnen zijn. Een paar leuke ideeën:

– Een grote doos om doorheen te kruipen
– Teken voetstappen op een oud tafelkleed en laat ze hinkelend oversteken
– Laat kinderen een paar meter zaklopen om van het ene naar het andere obstakel te komen
– Span een touwtje tussen twee stoelen, waar kinderen onderdoor of overheen moeten
– Met een tuinladder in het gras maak je een mooie hindernis
– Laat je kinderen springen door een hoepel van “vuur” (lintjes)

4. Winterfeestje

Niets zo gezellig als op een koude, droge winteravond samen rondom een vuurtje in de tuin te zitten. De kinderen roosteren marshmallows op een stokje, of maak er een avondmaaltijd van met worstenbroodjes en geroosterde ananasschijven. Vertel elkaar spannende spookverhalen en kruip lekker met je kind onder een warme deken op de tuinbank! Wil je ook nog wat beweging op jullie winterfeestje? Pak er een gitaar of muziekbox bij en houd een danswedstrijd om extra warm te worden!

5. Winterspelen

Zitten je kinderen nog steeds te vaak binnen? Organiseer dan eens jullie eigen Winterspelen en laat ze zien hoe leuk buitenspelen in de winter kan zijn! Je kunt het zo gek maken als je zelf wil: met alleen het eigen gezin of alle kinderen uit de buurt, en met 3 sportieve spelletjes in de tuin of wel 10 in het bos. Denk aan verspringen, hindernisbaan, touwtjespringen, hoelahoep, 100 meter sprint, een blik omverschieten met een voetbal… Bij elke sportieve activiteit zijn zelfgemaakte medailles te winnen. Zorg dat er voor elk kind een leuke activiteit bijzit waar hij of zij goed in is, of deel de kinderen op in groepjes van vergelijkbaar niveau en leeftijd. Zo heeft elk kind aan het einde van de dag kans op een medaille. Maar natuurlijk is de pret het allerbelangrijkste!

6. Een beschermende winterjas

Een goede winterjas kan het verschil betekenen tussen een verkoudheid en goede gezondheid. Zorg er daarom voor dat je kind goed aangekleed naar buiten gaat! Op Jas.nl kun je een overzicht vinden met diverse winterjassen voor kinderen. Ook een sjaal helpt veel ter bescherming. Zo kan je kind veel lol maken en hoef jij je niet druk te maken over het vatten van kou.

Liefs Irene

Meer informatie

Waarom is buitenspelen zo belangrijk voor kinderen?
Hoe leer je je kind schaatsen?
Buitenspelen? Zorg voor een kinderparadijsje in de tuin
Buitenspelen in de herfst
Skiën met kinderen. Hier met je op letten!
Tips voor het vinden van de perfecte winterjas voor je kind

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *