Waterspelletjes – Buiten spelen als de zon hoog aan de hemel staat!

Waterspelletjes - Buitenspelen als de zon hoog aan de hemel staat

Wanneer de zon hoog aan de hemel staat en de thermometer geeft meer dan 20 graden aan, dan is het natuurlijk voor de kids heerlijk om buiten met water bezig te zijn. Hoe natter, hoe leuker! Want waterpret betekent verkoeling en als het maar heet genoeg is, is verkoeling wel zo fijn!
Waterspelletjes betekent niet altijd aan de slag met waterpistolen, of spartelen in een zwembad, er zijn veel meer mogelijkheden om plezier met water te hebben! Alleen of met vriendjes en vriendinnetjes!

Waterspelletjes

Met deze leuke waterspelletjes kun je iedere hittegolf aan! Deze waterspelletjes kun je in de tuin spelen of gewoon op straat. In je eentje of met elkaar. Verzamel de buurtkinderen en maak er één groot waterballet van! Geniet van het mooie weer, maar geniet vooral van elkaar met deze verzameling waterspelletjes! We hebben er heel wat voor je verzameld!

Voorkom verbranding

Vast en zeker overbodig om te zeggen, maar ik doe het toch maar voor de zekerheid. Als je in de volle zon aan de slag gaat met water, vergeet de kids niet in te smeren. Juist de combinatie van zon en water kan er voor zorgen dat kinderen snel verbranden. Door het koele water hebben ze het ook niet zo snel door. Goed smeren dus!

Tips zijn altijd welkom!

Mis je nog een leuk waterspelletje voor buiten? Dan horen wij dat graag! Je kunt de tip bij de reacties achterlaten, maar je kunt ons natuurlijk ook mailen op info@oudersenzo.nl. We plaatsen jouw tip er dan graag alsnog bij!

lijn groen oudersenzo
Waterspelletjes - Buitenspelen als de zon hoog aan de hemel staat

Waterbom doorgeven

Neem een splash-ball en doe er een klein waterballonnetje in. Windt dan het uurwerkje op en geef de splashbal door – niet gooien! Het ding knalt na een minuut of zo uit elkaar! Je wordt dus nat…

Trap naar boven!

Zet een ladder in de tuin en geef de treden allemaal een ander nummer. Maak nu briefjes met daarop verschillende getallen. De kinderen moeten nu (blind) een briefje pakken waarop het nummer staat en dit nummer moeten ze bij elkaar gooien met waterballonnen naar de trap. Gaat het ze lukken om de juiste punten te gooien? Het team die het lukt (of er het dichtste bij zit) heeft gewonnen.

Wet-T-shirtrace

Je hebt een grote bak water nodig (of tuinslang) twee lege emmers, twee t-shirts en twee teams. De t-shirts worden nat gemaakt en aangetrokken door het eerste kind in rij. Die rent een parkour af naar een lege emmer, trekt zijn shirt uit en wringt deze zo goed mogelijk uit. Vervolgens rent hij snel terug naar de rest van de kids. Daar wordt het shirt weer in het water gestopt en gaat het volgende kind er mee aan de slag.
Welk team heeft als eerste de lege emmer vol?

Sop de tuin

Peuters willen altijd graag helpen. Ze zien jou regelmatig schoonmaken, dus dat willen ze ook wel eens proberen! Geef ze een spons, emmer water en een borstel en laat ze eens de tuin schoon maken! Ze kunnen de tuin aanvegen, de straat poetsen, hun speelgoed afwassen, de schutting afvegen. Kortom uren speelplezier!

Schilder de schutting

Een mooie, lange schutting? Die kan best een frisse opknapbeurt gebruiken! Geef je peuter een borstel en een emmer water. Hij mag de schutting ‘verven’. Het karwei zal echter nooit klaar komen… het eerste stuk is al weer opgedroogd voordat hij klaar zal zijn.

Dino’s uithakken

Je kent die pakketjes vast wel waar je dino’s of insecten uit “steen” moet hakken. Je kunt hierop zelf een variant maken. Stop een aantal kleine dino’s (of andere poppetjes) in een zakje water en leg deze (goed dichtgebonden een nachtje in de vriezer. De volgende dag kan er buiten gebikkeld worden!

Wil je dat ze de vorm van een ei hebben? Stop de dino’s dan in een waterballon, vul deze met water en leg ze dan in de vriezer.

Brrr koud!

Leg een paar natte t-shirts een tijdje opgevouwen in de vriezer. Zodra ze een beetje zijn bevroren, deel je ze uit aan de deelnemers. Wie heeft als eerste zijn t-shirt aan? Durf jij zelf ook mee te doen?
Zorg er wel voor dat je de t-shirts niet allemaal op elkaar legt in de vriezer, want anders vriezen ze aan elkaar vast.

Rembrand

Maak een mooie tekening op de straat. Laat je kindje (of kinderen) zich lekker uitleven. De regen spoelt uiteindelijk de tekening vanzelf weer weg. Alternatief voor de zomer: laat je kindje een tekening maken met water. Geef hem een (oude) behangkwast of borstel van een stoffer en blik en een emmer water. Hij kan hier prachtig de straat mee ‘verven’. Het grappige is dat de tekening nooit klaar komt, want het droogt steeds weer op.

Ballen gooien

Zet een paar emmers en bakjes in de tuin met water en geef iedere emmer of bakje een cijfer. Hoe kleiner de bak, hoe hoger het cijfer. Kinderen mogen om de beurt met een bal gooien naar de emmers. Is de bal raak? Dan wordt het getal van de emmer bijgehouden op een scorebord. Wie heeft de meeste punten verzameld?

Planten sproeien

In de zomer moet de tuin toch regelmatig worden gesproeid, waarom niet eens door je peuter? Geef je peuter de waterslang en laat hem de planten water geven. En als hij ‘per ongeluk’ eens op jou spuit, is dat toch alleen maar dolle pret?

Geef het door

De kinderen gaan in een rij achter elkaar staan en hebben allemaal een leeg bekertje in hun handen. Alleen de voorste heeft een volle beker met water. De voorste gooit deze over de schouder – en zonder om te kijken – leeg. Degene die achter hem staat, moet het water zo goed mogelijk opvangen in zijn lege beker. Zodra de eerste beker leeg is, herhaalt speler 2 deze handeling. Hoe is er bij de laatste speler nog over? De groep kinderen met het meeste water, wint!

SponsBos race!

Je hebt hiervoor een spons en een bak water nodig en twee (of meer) groepen kinderen. Kinderen gaan – per groep – dicht naast elkaar op hun rug op de grond liggen. Het eerste kind pakt met zijn blote voeten een natte spons en geeft deze met zijn voeten door aan de volgende! Welk team is het snelst?

lijn groen oudersenzo
Waterspelletjes
Waterspelletjes
Waterspelletjes
lijn groen oudersenzo

Kletsnat

Voor dit spel moet het lekker warm weer zijn. Verdeel de kinderen in twee teams. Beide teams krijgen een grote emmer met water, deze wordt aan de startlijn geplaatst. Aan de overkant wordt een kleine, lege emmer geplaatst. Bedoeling is dat deze kleine emmer gevuld gaat worden met water, maar dit water mag alleen worden vervoerd met een handdoek. Doop de handdoek in de grote emmer met water, sla de natte handdoek om je nek, ren naar de overkant en wring de handdoek uit in de kleine emmer. Ren snel weer terug want dan is het volgende kind uit het team aan de beurt. Het team die het eerste de kleine emmer vol heeft, is de winnaar. Wanneer je dit spel met oudere kinderen speelt, kun je in plaats van kleine emmers ook grote emmers nemen. Bij peuters duurt het vullen van een grote emmer wellicht te lang.

Hollandse Zeeleeuwen

Een spel voor de warme dagen. Er wordt een tikker aangewezen. De tikker gaat in het midden van het veld staan. De andere kinderen moeten van de ene naar de andere kant rennen als de tikker “Hollandse Zeeleeuwen” roept. Als de tikker iets anders roept, dan moeten de kinderen blijven staan. Wanneer de groept rent, moet de tikker een kind tikken door een beker water in het gezicht te gooien. Kinderen die getikt zijn, pakken zelf ook een plastic bekertje met water en gaan helpen om de rest te “tikken”.

Sponstikkertje

Een natte variant op het normale tikkertje. De tikker heeft een natte spons en probeert daarmee de andere kinderen te tikken. Ben je getikt? Dan bij jij de tikker!

Bowlen

Vul tien lege plastic flessen met water en plak er een nummer op. Bal erbij en bowlen maar! Wie scoort de meeste punten?

Auto wassen

Je peuter is zeer hulpvaardig en hij wil je heel graag overal bij helpen. Laat hem eens, op een warme zomerdag, helpen bij het afspoelen van de auto met een waterslag. Natuurlijk wordt het een waterballet en zal hij kleddernat worden, maar hij zal er gegarandeerd plezier in hebben. En jij ook! Houd je videocamera bij de hand.

Vang de ballon!

Twee teams staan tegenover elkaar met ieder een emmer vol waterballonnen. Eén voor één worden deze over en weer naar elkaar gegooid. Hoeveel ballonnen worden gevangen? Het team met de meeste gevangen ballonnen wint!

Waterballon piñata

Heb je een boom of klimrek in de tuin? Dan kun je daar een paar ballonnen aan een touw aan hangen, gevuld met water. Met een stuk kunnen kinderen proberen de ballonnen stuk te slaan. Wie houdt het droog?

Waterglijbaan

Er zijn kant-en-klare water glijbanen te koop, maar je kunt er ook zelf eentje maken van een stuk zeil, water en zeep. Tuinslang erop en glijden maar! Laat de pret beginnen!

liefs Marion

Meer informatie

De leukste beweegspelletjes en vermaakspelletjes voor buiten
De meest uitdagende estafette spelletjes voor buiten!
De leukste ballonspelletjes voor buiten
Tikkertje of krijgertje – Spelletjes voor buiten
Balspelletjes voor buiten
Een zwembad in de tuin!
Het leukste zomerspeelgoed

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Leuke spelletjes voor peuters en kleuters – ISBN 9789043800761
Originele Spelletjes en ideeën voor geslaagde kinderfeestjes – ISBN 9789024383948
200 Spelletjes voor binnen & buiten – ISBN 9789043802475
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *