De meest uitdagende estafette spelletjes voor buiten!

Buitenspelen - Estafettespelletjes

Je wilt een gezellig kinderfeestje geven, vol spelletjes, vermaak en activiteiten. Hoe leuk is het dan om een estafette te organiseren. En dan natuurlijk niet een saaie waarbij je alleen een stokje moet doorgeven. Nee, estafettespelletjes met meer uitdaging en plezier! Estafette spelletjes met een leuke twist op de bestaande estafette races! Perfect geschikt voor kinderfeestjes, buurtfeestjes, schoolfeestjes of gewoon met vriendjes en vriendinnetjes.

Estafette of aflossingen

Estafette (ook wel aflossingen genoemd) is een snelheidswedstrijd waarbij leden van een team achtereenvolgens een deel van de totaalafstand afleggen. Het groepje dat als eerste klaar is, wint het spel. Er zijn allerlei verschillende versies en je kunt er natuurlijk ook een eigen twist aan geven. Bouw bijvoorbeeld een mini-stormbaan! Plezier gegarandeerd!

Geen zin om zelf iets te verzinnen? Wellicht vind je dan een leuk idee hieronder bij onze tips!

Moeilijkheidstips

Een estafetterace gaat om snelheid, maar wat als je daarin nou wordt belemmerd? Je kunt de estafette zo last maken, als je fantasie groot is. Denk er bijvoorbeeld aan om het parcour af te leggen met:

  • sjaal, muts en wanten
  • een lepel met een ei (die niet mag breken)
  • een boek op je hoofd
  • een stuiterende bal
  • een elastiek om je benen

Tips zijn altijd welkom!

Mis je nog een leuke estafette voor buiten? Dan horen wij dat graag! Je kunt de tip bij de reacties achterlaten, maar je kunt ons natuurlijk ook mailen op info@oudersenzo.nl. We plaatsen jouw tip er dan graag alsnog bij!

lijn groen oudersenzo
De meest uitdagende estafette spelletjes voor buiten!

Tegendraads

Twee gelijke teams staan ongeveer 4 meter tegenover elkaar, ieder op een lijn. Eerste speler loopt naar iemand toe van tegenpartij, onderwijl bv. over zijn buik wrijvend. Onderweg zegt hij wat hij niet doet, bv: ‘ik sla mezelf op mijn hoofd’. De volgende speler moet dan onmiddellijk reageren – terwijl hij naar de overkant loopt, slaat hij zichzelf op zijn hoofd (de tekst van de vorige speler). Onderwijl zegt hij dan bijvoorbeeld ‘ik krab mezelf aan mijn neus’. Deze nieuwe speler gaat dan al neuskrabbend naar de overkant et cetera. Iemand die een verkeerde beweging maakt, of niet direct reageert, die is af en kijkt vanaf de zijlijn mee, dit is minstens zo leuk. De overgebleven persoon heeft gewonnen.

Kletsnat!

Voor dit spel moet het lekker warm weer zijn. Verdeel de kinderen in twee teams. Beide teams krijgen een grote emmer met water, deze wordt aan de startlijn geplaatst. Aan de overkant wordt een kleine, lege emmer geplaatst. Bedoeling is dat deze kleine emmer gevuld gaat worden met water, maar dit water mag alleen worden vervoerd met een handdoek. Doop de handdoek in de grote emmer met water, sla de natte handdoek om je nek, ren naar de overkant en wring de handdoek uit in de kleine emmer. Ren snel weer terug want dan is het volgende kind uit het team aan de beurt. Het team die het eerste de kleine emmer vol heeft, is de winnaar. Wanneer je dit spel met oudere kinderen speelt, kun je in plaats van kleine emmers ook grote emmers nemen. Bij peuters duurt het vullen van een grote emmer wellicht te lang.

Kleefestafette

Verdeel de kinderen in twee teams. Het eerste kind van het team loopt naar de overkant, tikt daar een pylon aan en rent weer terug. Daar pakt hij het tweede kind bij de hand en rennen, hand in hand, weer terug naar de overkant, tikken de pylon weer aan en rennen weer terug. Dit gebeurt net zo lang totdat alle kinderen heen en weer zijn gelopen. Dit wordt dus een lange sliert! Het team dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.

Estafette met hindernissen

Zet een spannende estafette uit. Deze kan bestaan uit:
Een paar meter hinkelen; 5x de bal laten stuiteren; 10x touwtje springen; door een hoepel door; twee rondjes rond de pylon; en terug rennen, de volgende deelnemer aantikken…
Verdeel de kinderen in twee teams van een gelijk aantal. Als één team een kind minder heeft, moet één kind twee keer de estafette lopen. Het team dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.
Variant: Als het heel heet is, kun je tussendoor ook nog een onderdeel met water toevoegen. Gooi een bekertje water over je hoofd, drink een bekertje water leeg, et cetera.

Eierenloop

Een estafette met eieren. Verdeel de kinderen in twee teams. Het eerste kind van het team krijgt een lepel met een ei erop. Met deze lepel moeten ze een parcours lopen en weer terug naar de startlijn. Dan volgt het tweede kind, etc… Het team dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.

lijn groen oudersenzo
Estafettespelletjes
Estafettespelletjes
Estafettespelletjes
lijn groen oudersenzo

Ballonnenestafette

Verdeel de kinderen in twee teams. Beide teams krijgen een ballon. Bedoeling is dat deze ballon van de startlijn naar de overkant wordt gebracht en weer terug maar… de ballon mag niet worden vastgehouden met de handen. Hij moet dus met korte tikjes van handen en voeten of andere lichaamsdelen, mee genomen worden.
Als alle kinderen uit het team weer terug zijn bij de startlijn is het spel klaar. Het team dat als eerste weer terug is, heeft gewonnen.

Ballenboel

Je hebt hiervoor veel ballen nodig. Verdeel de kindjes in twee teams. Ieder team krijgt evenveel ballen. Deze ballen worden achter een lijn gelegd. Het is de bedoeling dat alle ballen zo snel mogelijk naar de overkant worden gebracht. De kindjes van beide teams lopen om de beurt met een aantal ballen naar de eindstreep. Ze mogen zoveel ballen meenemen als ze zelf willen maar… als er onderweg een bal valt, moeten alle ballen weer terug naar de startlijn en moet hij opnieuw beginnen. Teveel ballen in één keer meenemen, is dus niet altijd een goed idee!

Bal doorgeven

De kinderen worden verdeeld in twee teams. Ze gaan achter elkaar in een rij staan. De eerste van de rij krijgt een bal. Bedoeling is, na het startsein, de bal door te geven naar het volgende kindje in de rij, om en om boven het hoofd en tussen de benen. Als het laatste kind de bal heeft, loopt hij naar voren, blijft daar staan en begint het weer opnieuw. Het spel is klaar als het eerste kind weer vooraan staat. Het team dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.

liefs Marion

Meer informatie

Dit zijn de leukste schoolpleinspelletjes!
De leukste beweegspelletjes en vermaakspelletjes voor buiten
De leukste ballonspelletjes voor buiten
Balspelletjes voor buiten
Gooispelletjes om met elkaar te spelen
Waterspelletjes – Buiten spelen als de zon hoog aan de hemel staat!
Tikkertje of krijgertje – Spelletjes voor buiten
Buitenspelen in de herfst
Buitenspelen? Zorg voor een kinderparadijsje in de tuin

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Leuke spelletjes voor peuters en kleuters – ISBN 9789043800761
Originele Spelletjes en ideeën voor geslaagde kinderfeestjes – ISBN 9789024383948
200 Spelletjes voor binnen & buiten – ISBN 9789043802475
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *