Hoeveel dagelijkse beweging is gezond?

Bewegen is gezond. Dat weten we allemaal, toch? Maar hoeveel dagelijkse beweging hebben we eigenlijk nodig om soepel te blijven? Is een wandeling genoeg of moeten we allemaal een marathon gaan rennen? Deze blog geeft je de antwoorden, zonder je aan te moedigen om meteen naar de sportschool te rennen.

Hoeveel dagelijkse beweging is gezond?

De juiste hoeveelheid beweging

Volgens gezondheidsinstanties is de algemene richtlijn dat volwassenen minstens 150 minuten matige intensiteit lichaamsbeweging per week zouden moeten krijgen. Dat klinkt als een hoop, maar als je het opsplitst, valt het eigenlijk wel mee. Denk aan 30 minuten per dag, vijf keer per week. Klinkt niet zo erg, toch? Het idee is dat je hart sneller gaat kloppen en je een beetje gaat zweten, maar je hoeft geen professioneel atleet te worden. Gewoon genoeg om de boel in beweging te houden.

Waarom is beweging zo belangrijk?

Nou, waar moet ik beginnen? Beweging heeft zoveel voordelen dat ik er een hele avondvullende documentaire over zou kunnen maken. Het helpt je gewicht onder controle te houden, het verbetert je humeur (dat noemen ze endorfines, en die dingen maken je gelukkig), en het vermindert het risico op allerlei enge ziekten zoals hartziekten en diabetes. Bovendien, als je regelmatig beweegt, is de kans groter dat je een betere nachtrust krijgt. En wie wil dat nou niet?

Is een dagelijkse wandeling voldoende?

Ja, dat kan het zeker zijn. Een dagelijkse wandeling is een uitstekende manier om die 150 minuten per week te bereiken. En het mooie van wandelen is dat je het overal kunt doen. Je hoeft geen duur abonnement bij de sportschool te nemen of jezelf in rare yogahoudingen te wringen. Gewoon een paar stevige schoenen aantrekken en gaan. Maar als je echt soepel wilt blijven, kun je overwegen om het een beetje af te wisselen met andere activiteiten, zoals fietsen, zwemmen of zelfs een dansles. Het leven is te kort om saai te zijn, toch?

Hoe lang moet je wandelen?

Als je kiest voor wandelen als je dagelijkse beweging, dan is 30 minuten een goede richtlijn. Dat is genoeg om je hartslag te verhogen en je spieren aan het werk te zetten, maar niet zo lang dat je halverwege een pizza gaat bestellen omdat je het niet meer trekt. En als 30 minuten te veel lijkt, kun je het altijd in kleinere blokken opsplitsen. Drie keer 10 minuten is ook 30 minuten. Het is net als met die reep chocola: je hoeft niet alles in één keer op te eten, maar je komt er wel.

Tips voor meer beweging in je dag

Als je moeite hebt om beweging in je dag te krijgen, zijn hier een paar handige tips. Neem de trap in plaats van de lift. Ja, het kost wat meer moeite, maar het is gratis fitness! Parkeer je auto wat verder weg van de ingang van de supermarkt. Zie je, je beweegt en je hebt niet eens door dat je aan het trainen bent. En als je thuiswerkt, zet dan een timer die je elk uur waarschuwt om even op te staan en rond te lopen. Je zult versteld staan hoe snel die minuten zich opstapelen.

liefs Marion

Meer informatie

Het beste voor je lichaam
Handige bewegingstips om vol te houden
Waarom is voldoende lichaamsbeweging zo belangrijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *