Het belang van buitenspelen

Het belang van buitenspelen

Ik was vroeger niet zo’n buitenspeler. Liever zat ik binnen te tekenen, te schrijven of met mijn barbies te spelen. Mijn moeder vond het echter belangrijk dat ik regelmatig een frisse neus ging halen, dus ‘schopte’ zij mij soms de deur uit. Vaak was ik even rap weer binnen om door te gaan met het spel waar ik mee bezig was. Op een dag was mijn moeder dat zat en zei: ‘Marion, je gaat nu naar buiten en mag pas weer terug komen als je 7 centen hebt gevonden.’ Je kunt het geloven of niet maar ik loop het flat uit waar wij destijds in woonden, loop naar de hoek van de straat en daar lagen 7 centen op straat. Je kunt je het gezicht van mijn moeder voorstellen toen ik binnen 5 minuten weer voor haar neus stond met 7 centen in mijn hand.

Buitenspelen is gezond
Buitenspelen in de winter: Met deze tips krijg je de kids wel naar buiten!

Aantrekkingskracht van pixels

Tegenwoordig zijn kinderen nog veel lastiger naar buiten te krijgen. De aantrekkingskracht van al die oplichtende pixels is groot en heel veel spelletjes, vooral de ‘gratis’ spelletjes, zijn er op gemaakt dat ze zo vaak mogelijk moeten worden opgepakt en bijgewerkt. Want als je het maar vaak genoeg doet, krijg je meer diamantjes, muntjes of snoepjes waarmee je dan weer items kunt ‘kopen’. Naast de smartfoon, roepen natuurlijk ook de spelcomputer, TV, tablet en laptop om aandacht. Wat een drukte en wat een prikkels.

Te druk

Als ik soms in de kamer van mijn puberzoon gluur, zie ik hem op zijn bed zitten met de TV aan, zijn laptop op schoot en zijn smartfoon in zijn hand. Hij heeft het er maar druk mee, veel te druk om ook nog eens naar buiten te gaan. En ik hoor je denken: “Mag hij dat allemaal tegelijk?” Nee, natuurlijk niet en als ik het zie wijs ik Rocco er altijd op dat hij een keuze moet maken. Of TV, of smartfoon, of tablet of laptop. Daar luistert hij dan – weliswaar onder luid protest – even naar, maar jij weet net zo goed als ik dat zodra ik zijn kamer weer heb verlaten, alles weer tegelijk wordt opgepakt. En ik kan moeilijk als een politieagent naast hem blijven staan. Dat lijkt me voor niemand gezond.

lijn donker geel oudersenzo
Het belang van buitenspelen
lijn donker geel oudersenzo

Leuke sport

Gelukkig heeft hij voor een leuke sport gekozen en moet hij hiervoor twee avonden naar training en één keer per week heeft hij een wedstrijd. Op de twee tussenliggende dagen gaat hij zo’n anderhalf uur naar de sportschool, want hij wil graag een sixpack. Ik zeg niks, ik ben allang blij dat hij niet alleen maar bezig is met het verschuiven van pixels. Veel buitenspelen doet hij echter niet. Hooguit als hij iemand bereid heeft gevonden om een balletje mee te slaan (honkbal).

Houd je kind gezond op de trampoline!

Buitenspelen is gezond

Natuurlijk is buitenspelen gezond, dat weten we allemaal. Al is het maar dat je lekker aan het bewegen bent. Al dat stilzitten is echt niet goed voor een mens. Buiten ben je aan het lopen, ravotten, rennen, springen, klauteren, sporten, noem maar op. Veel beweging voorkomt overgewicht en zorgt dat je langer gezond blijft. Spelenderwijs snuif je ook nog eens frisse lucht op en gaat je lichaam aan de slag om vitamine D aan te maken.

Niet alleen leuk

Buitenspelen is niet alleen gezond maar vooral ook hartstikke leuk! Hoe leuk is het bouwen van hutten, voetballen met de buurtkinderen of spelen in de speeltuin. Al dat rennen, klimmen, glijden, springen, schoppen, vangen, gooien, wippen, schommelen, et cetera is ook nog eens goed voor de motorische ontwikkeling. Ik zal het je nog sterker vertellen, kinderen die veel buitenspelen hebben zelfs een betere hersenontwikkeling en leervermogen dan kinderen die weinig buitenspelen. Kun je het je voorstellen? En het allerbelangrijkste: Kids kunnen hun energie kwijt!

Kort samengevat is buitenspelen goed voor:

– vergroten van de sociale vaardigheden (samenwerking, delen)
– uitlaatklep energie
– aanmaak vitamine D
– frisse buitenlucht = zuurstofrijk (mits je op het platteland woont) = goede nachtrust
– prikkeling van de zintuigen
– voldoende beweging, stimuleren van de spieren
– vergroten van de zelfredzaamheid
– het stimuleren van de creativiteit
– ontwikkeling grove motoriek
– je wordt slimmer van buitenspelen

en wist je dat buitenspelen zelfs gelukkig maakt? Drie kwart van de kinderen geeft aan zich vrolijk en blij te voelen na buiten spelen en bijna de helft van de kinderen voelt zich sterk en gezond na buiten spelen. (bron ) Inmiddels snap ik mijn moeder wel met haar 7 centen.

lijn donker geel oudersenzo
Het belang van buitenspelen
lijn donker geel oudersenzo

Het ligt niet alleen aan de kinderen

Dat kinderen minder vaak buitenspelen ligt natuurlijk niet alleen aan de kinderen. Wij hebben een prachtig veld voor de deur, met voetbalgoaltjes, een speeltuintje en zelfs wat sportattributen. Natuurlijk zijn er regelmatig kinderen op te vinden, maar écht heel druk met spelende kinderen is het nou ook weer niet. De aantrekkingskracht van pixels is groot en daar laten wij als ouder ook wel eens steken in vallen. Zelf gebruiken we die dingen ook te pas en te onpas. Als ik in een wachtkamer zit, bijvoorbeeld bij de huisarts, zie ik nagenoeg iedereen met zijn hoofd gebogen over een scherm. Het lijkt wel alsof ‘niksdoen’ geen optie meer mag zijn en dat we continu op de hoogte moeten blijven van alles wat er om ons heen gebeurt. Niet live, maar indirect via een scherm.

Als ik aan het werk ben, zet ik mijn smartfoon op stil en leg hem onderste boven op mijn bureau. Ik ben even niet bereikbaar. Zou ik dat niet doen, zou ik continu zijn afgeleid. Ik voel me heerlijk bevrijd als ik die telefoon niet bij mij heb als ik de deur uit ga. Waarom zou ik continu bereikbaar willen zijn? We praten onszelf aan dat dit moet, misschien gaan we ons er zelfs belangrijk en onmisbaar van voelen, maar eigenlijk is het pure gekkigheid. Om het woord ‘zotheid’ maar niet te gebruiken.

Steeds minder ouders gaan regelmatig met hun kinderen de natuur in. Een gemiste kans, want afgezien van het feit dat het hartstikke gezond is en leerzaam kan zijn, is het ook gewoon heel leuk om dit met elkaar te doen. En laten we eerlijk zijn, voor ons is het ook hartstikke gezond.

NNGB

Volgens de NNGB (Nederlandse Norm Gezond Bewegen) zouden kinderen minimaal zo’n één uur per dag intensief moeten bewegen. Volgens deze organisatie voldoet maar liefst 80% van de kinderen niet aan deze norm. Dat vind ik schrikbarend hoog. Ik geef toe dat ik zelf ook niet zo’n buitenspeler was en ik heb dit – blijkbaar – genetisch doorgegeven aan Rocco, maar aan dat uur komt hij wel. Misschien niet in de vorm van buitenspelen, maar gelukkig wel in de vorm van sportief bezig zijn.

Stimuleren

Hoe ouder je kind zal zijn, hoe lastiger het wordt om hem te stimuleren. Vooral pubers kunnen nogal star of tegendraads zijn. Ik ben altijd weer blij als ik Rocco enthousiast hoor zeggen dat hij ‘morgen’ met ons mee gaat naar het strand. ‘Yeah!’, denk ik dan, ‘een hele dag de zon op zijn bassie, een frisse duik in de zee en een balletje trappen met Rob op het strand’. Beter dan de hele dag druk zijn met miljoenen oplichtende pixels die van alle kanten op hem af komen.

Tips om de kids tot buitenspelen te stimuleren

Tip 1

Je kunt hem leuke spelletjes voorstellen die je buiten kunt spelen. Op Oudersenzo staan enorm veel leuke buitenspeelspelletjes, die je kids ongetwijfeld leuk gaan vinden. Het is een bonte verzameling van bekende en minder bekende spelletjes.

Tip 2

Geef het goede voorbeeld door met hem mee naar buiten te gaan. Zonder telefoon. Maak er een leuk uitje van. Pak de fiets, maak een gezellige wandeling en neem iets lekkers mee voor onderweg. Hoe leuk is het om samen de wereld te verkennen. Je kunt bijvoorbeeld buiten op zoek gaan naar knutselspullen zoals: schelpjes, blaadjes, eikeltjes, takjes, noem maar op, zodat je daar thuis weer iets leuks met elkaar van kunt knutselen.

Tip 3

Met speelgoed kun je ook prima buitenspelen. Waarom zou je buiten niet dat LEGO kasteel kunnen bouwen? Heerlijk onder de parasol! Vaak is het daar nog veel lekkerder dan binnen, vooral in de zomer!

Tip 4

Met goede regenkleding is het ook prima buitenspelen in de regen! Waarom zou je gezicht en je haren niet nat mogen worden? Dat droogt vanzelf wel weer! En met een goed regenpak en kaplaarzen, is het echt heel leuk in de plassen springen.

Tip 5

Je kunt het in de tuin ook aantrekkelijk voor hem maken om buiten te spelen. Onlangs plaatsten we nog een uitgebreide reportage met het leukste zomerspeelgoed. Hier zit vast ook heel leuk speelgoed tussen waar jouw kind zich prima kan vermaken.

Kindvriendelijke tuin inrichten: tips en voorbeelden

Tip 6

Maak goede afspraken met je kinderen over het gebruik van de smartfoon of tablet. Je kunt het ze niet verbieden, maar je kunt er natuurlijk wel goede afspraken over maken.

Alleen buitenspelen

Vind je het nog een beetje spannend om je kind alleen buiten te laten spelen? Snap ik, dat had ik een paar jaar geleden ook bij Rocco. Daarom hierbij een paar handige tips:

Begrens zijn terrein

Leg je kindje duidelijk uit waar hij mag spelen en waar niet. Wijs hierbij duidelijke grenzen aan die hij goed kan onthouden, zoals een verkeersbord, een huis, een hekje of een stoeprand.

Laat hem altijd toestemming vragen

Spreek met je kind duidelijk af dat hij met niemand zomaar mag mee gaan, ook niet als het een bekende is, maar dat hij dit altijd aan jou moet komen vragen. Dit geldt ook voor het aannemen van een snoepje.

Bespreek situaties vooraf

Neem vooraf ook een paar scenario’s door. Wat moet hij bijvoorbeeld doen als hij wordt geplaagd? Of als hij zich pijn heeft gedaan?

Geef hem een eindtijd

Als je kindje een horloge heeft en kan klokkijken, kun je concrete afspraken met hem maken hoe laat hij naar huis moet komen. Als hij daar echter te klein voor is of hij vergeet steeds op zijn horloge te kijken, geef hem dan een kookwekker mee en stel deze voor hem in. Zodra de kookwekker afgaat, weet hij dat hij naar huis moet komen.

Leren klokkijken, hoe pak je dat aan?

Geef complimenten

Als je kindje zich goed aan de afspraken houdt, vergeet hem dan ook niet te complimenteren! Benoem wat hij goed heeft gedaan en geef hem daarover een compliment.

Check, re-check, dubbelcheck

Niks mis mee om af en toe even te checken of het allemaal wel goed gaat, al is het maar voor jouw eigen geruststelling. Loslaten gaat niet vloeiend van de een op de andere dag, maar in kleine stapjes. Af en toe even gluren, is niks mis mee. Als je steeds ziet dat het goed gaat, wordt je vertrouwen vanzelf groter.

Liefs Marion

Meer informatie

7x Leuke en leerzame spelletjes met je peuter
Een zelfgemaakte speurtocht is de nieuwste trend!
Buitenspelen is gezond
Pas op voor de berenklauw
Leuke kinderactiviteiten voor kinderen op vakantie (Surf lessen)
Kindvriendelijke tuin inrichten: tips en voorbeelden
Houd je kind gezond op de trampoline!
Leren klokkijken, hoe pak je dat aan?
Buitenspelen in de winter: Met deze tips krijg je de kids wel naar buiten!
Samen spelen – Hoe leer ik mijn kind leuk spelen met anderen?
Binnen spelen kan ook leuk zijn!
Ontdek de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!
Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen? Je leest ze hier!
Leukste zomerspeelgoed
Spelen met goed speelgoed – Maar wat is goed speelgoed? Lees hier de tips!
Spelend opruimen
Zandbak schildpad van Little Tikes
Glijbaan Deluxe Groen van Little Tikes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *