Zo voorkom je een burn-out

Zo voorkom je een burn-out

Een burn-out: je hoort het aan alle kanten en de vraag komt misschien daarom wel bij je op hoe je dit kunt voorkomen. Kán je het eigenlijk wel voorkomen? Natuurlijk heeft jouw leefstijl invloed op het ontwikkelen van een burn-out en er zijn zeker wel dingen die je kunt doen om te proberen het niet zover te laten komen!

Wat is een burn-out?

Een burn-out zegt eigenlijk heel goed wat het is: opgebrand zijn. Je ervaart voor een lange tijd stress, waarbij je lijf niet de tijd krijgt om hiervan te herstellen. Je raakt dan zo uitgeput dat je lichamelijk én geestelijk niet meer verder kunt. Vaak is dit gerelateerd aan het werk, maar kan ook andere uitlokkende factoren hebben. Of een combinatie van meerdere situaties. Een burn-out gaat verder dan alleen overspannen zijn. Ben je overspannen, dan zal je sneller hier weer uit kunnen komen. Je zou kunnen zeggen dat overspannenheid een voorbode is. Wordt hier niets aan gedaan, dan kan het uiteindelijk verder ontwikkelen tot een burn-out.

Door een burn-out voel je je extreem moe, je piekert veel, je wordt vergeetachtig en bent emotioneel labiel. Herrie kan je niet meer hebben en de bekende problemen als hoofdpijn, slecht slapen, maagpijn en dat soort dingen komen eveneens om de hoek kijken. Ook voel je je opgejaagd. Het verschil met een depressie zit vooral in de hoek van hoe somber je bent. Ben je in de eerste plaats moe of voel je je juist vooral somber?

lijn groen oudersenzo
Zo voorkom je een burn-out

Hoe voorkom je een burn-out?

Het mag duidelijk zijn dat een burn-out voorkomen vooral is dat je te lang stress moet zien te voorkomen. Jezelf goed in de gaten houden, daar begint het dus eigenlijk al mee. Overigens kan iedereen een burn-out krijgen, maar natuurlijk zijn er factoren die de kans vergroten. Hoe goed kan je bijvoorbeeld onder druk werken, hoe hoog (of laag) is jouw zelfbeeld en hoe perfect moet je van jezelf zijn? Hoeveel verantwoordingsgevoel heb je? Hoe betrokken ben je bij wat je doet? Maar ook: hoe goed kan je voor jezelf opkomen en nee zeggen? Goed voor jezelf zorgen is dan ook een speerpunt in het geheel. We geven je hieronder een aantal tips.

Ontspan op tijd

Je hebt zelf vast wel door als je eigenlijk te veel hooi op je vork neemt. Nu kan je eigenwijs doorjakkeren en vooral niet willen toegeven dat het te veel wordt. Veel slimmer is het om even de tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen! Doe iets waarvan je weet dat het je weer oplaadt. Voor de één zal dat lekker met een boek op de bank kruipen, terwijl de ander een dagje Wellness nodig heeft. Eigenlijk zou je dit soort dingen gewoon standaard in je leefstijl moeten toepassen, zodat het een gewoonte is om af en toe goed te ontspannen!

Gezond leven

Ja, een open deur, maar daarom juist wel heel belangrijk. Eet gezond, beweeg, slaap goed, kortom: zorg voor een gezonde leefstijl.

Energie-gevers

Ga op zoek naar dingen om te doen die je juist energie geven. Want die zijn er zeker ook. Het kan zelfs zo zijn dat je symptomen van een burn-out hebt, maar dat je eigenlijk een bore-out hebt. Dit houdt in dat je stress ervaart omdat je juist géén uitdaging hebt. Het geeft min of meer dezelfde klachten, maar je zult juist meer uitdaging moeten gaan zoeken! Misschien vind je het heerlijk om buiten te gaan wandelen, te fietsen of krijg je juist energie van vrijwilligerswerk. Een nieuwe cursus of andere mensen leren kennen: voor iedereen zal dit weer anders zijn.

Wat is belangrijk voor je?

Bedenk eens wat voor jou het belangrijkst is. Hou dat voor ogen en maak je keuzes op die gronden.

Durf nee te zeggen

Er zitten nu eenmaal grenzen aan wat je allemaal kunt doen. Dat is voor iedereen zo. Durf dus gewoon nee te zeggen als je niet nog meer wilt moeten doen. Maar ook als iemand iets van je verwacht wat je eigenlijk niet wilt. Dingen tegen je zin in doen kosten immers nog meer energie. Door duidelijk te laten zien wat je wel en wat je niet wilt doen, schep je duidelijkheid naar anderen toe. Daardoor zullen andere mensen ook meer rekening kunnen houden met jouw behoeften.

Praten kan helpen

Daarop inhakend: vertel op je werk, thuis of waar dan ook als dingen je tegen staan of je te veel worden. Door er over te praten kunnen er oplossingen ontstaan. Gewoon maar door hobbelen omdat het nu eenmaal zo moet, daar wordt niemand wijzer van. En als je in een burn-out terecht komt zijn die anderen er zeker niet mee geholpen! Zo kan je het ook nog eens zien.

liefs Wil

Meer informatie

Zo buig je niet helpende gedachten naar een positieve mindset!
Houd deze hectische maand vooral de verbinding met jezelf
Met deze tips kun je goed ontspannen!
Wat kun je verwachten van een hotstone massage?
Tijd voor jezelf. Hoe belangrijk is het?
Hoe blijf je een ontspannen ouder?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *