Tijd voor jezelf – Broodnodige ontspanning

Tijd voor jezelf - Broodnodige ontspanning

Werken, binnen of buiten de deur, de zorg voor een baby of peuter, misschien zelfs voor meerdere kinderen, je partner, het onderhouden van sociale contacten én dan ook nog eens het huishouden bijhouden. Er blijft maar weinig tijd over voor de broodnodige ontspanning. Toch is het belangrijk die tijd voor jezelf te nemen, zelfs op te eisen. De boog kan immers niet altijd gespannen zijn. Dit geldt natuurlijk zowel voor vrouwen als voor mannen. En als jij ontspannen bent, maakt dat jou echt een leukere moeder of vader.

Aandacht voor jezelf

Even aandacht voor jezelf en je kunt er weer even tegen, want hoe leuk en lief je baby of peuter ook kan zijn, het blijft een hele opgave iedere dag weer voor hem klaar te staan. Hij vraagt veel aandacht en hoe uitgeruster jij bent, hoe beter (en geduldiger) je voor hem kunt zorgen.
Vanaf twee jaar kan je peuter naar een peuterspeelzaal. Die paar ochtenden geven je in ieder geval wat meer vrijheid om wat tijd aan jezelf te besteden. Neem de rust en geniet van de vrijheid.

Voel je niet schuldig

Tot die tijd, of als je geen profijt kunt hebben van deze tijd omdat je zelf aan het werk bent, is het belangrijk toch wat vrije tijd voor jezelf te creëren om te kunnen ontspannen.
Voel je vooral niet schuldig of egoïstisch als je die tijd voor jezelf wilt inbouwen. Bespreek het met je partner, misschien dat hij (of zij) er ook behoefte aan heeft. Plan dan beide een moment in de week, die je vrijelijk kunt invullen. Want hoe beter jij je in je vel voelt zitten, hoe beter je alles kunt opvangen.

lijn groen oudersenzo
Tijd voor jezelf - Broodnodige ontspanning

Beter uitgerust dan uitgeblust

Je bent zeker niet de enige die het moeilijk vindt om je regelmatig te ontspannen. Veel moeders voelen zich moe, prikkelbaar of zelfs boos maar vinden het ook moeilijk om dit gevoel te doorbreken. Alle aandacht gaat vaak naar het kind en we voelen ons schuldig als we een moment voor onszelf pakken. Toch is het heel belangrijk en aan schuldgevoel hebben we niks. Je kunt pas echt lief voor je kids zijn, als je ook lief voor jezelf bent. Uitgerust kun je echt een leukere moeder zijn dan uitgeblust…

Tips om te ontspannen

Stel prioriteiten

Kijk eens kritisch naar je taken. Zijn al die taken echt zo belangrijk? Of kan het ook best allemaal goed doordraaien met een beetje minder?

Geen schuldgevoel

Rondlopen met schuldgevoel lost echt niks op. Beter is te erkennen als je iets verkeerd hebt gedaan of onverstandig bent geweest. Het heeft geen zin om het te ontkennen, beter kun je je leermoment eruit nemen om te voorkomen dat het vaker gaat gebeuren. Daarna kun je het loslaten. Ermee rond blijven lopen geeft alleen maar spanning en daar wordt niemand beter van.

Pak je moment

Pak je moment, al is het maar een paar minuten. Zorg dat je zo comfortabel mogelijk ligt (of zit) en haal even bewust adem. Je hoeft niet ineens anders adem te gaan halen, het gaat meer om het bewustzijn van het in- en uitademen. Zie hoe je buik en borstkas bewegen. Probeer verder nergens aan te denken. Steeds als je gedachten afdwalen, breng je deze weer terug naar de ademhaling. Als je dit een paar minuten kunt volhouden, zal je dat veel rust kunnen geven.

Nieuwe hobby

Probeer eens een nieuwe hobby uit. Een hobby waarmee je kunt ontspannen maar wat zich ook makkelijk laat wegleggen voor als je kindje je aandacht weer nodig heeft. Je hebt bijvoorbeeld tegenwoordig van die leuke kleurboeken voor volwassenen. Misschien vind je het heel truttig klinken, maar de kans is groot dat je er veel ontspanning uit gaat halen.

Feel good Color

Kleuren werkt stressverlagend en zo’n kleurboek laat zich ook nog eens makkelijk wegleggen. Persoonlijk vind ik dit kleurboek van Deltas ‘Feel good Color‘ een absolute aanrader.
Je hoeft niet na te denken tijdens het kleuren en er ontstaat vanzelf een mooi geheel, hoewel het eigenlijk niet eens om het eindresultaat gaat. Het doen is in dit geval veel belangrijker. Als je hier niet zen van wordt, dan weet ik het niet meer… Het papier is geschikt voor zowel kleurpotloden als stiften. Gewoon even fijn ontspannen.

liefs Marion

Meer informatie

Met deze verwentips ben je snel weer een ontspannen mama!
Stress? Met deze tips blijft je geest gezond!
Met een sportmaatje gezond & sportief de zomer door
Hoe blijf je een ontspannen ouder?
Stress,hoe kun je het voorkomen?
Onthaasten, hoe doe je dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *