Houd deze hectische maand vooral de verbinding met jezelf

Houd deze hectische maand vooral de verbinding met jezelf

Het is vandaag 1 december, de start van een maand vol drukte en gezelligheid. Maar voor we zover zijn, moet er vaak nog van alles geregeld worden. We vliegen van hot naar her en rennen vooral onszelf voorbij. Juist in deze maand van hectiek en gezellige chaos is het belangrijk dat we de verbinding met onszelf behouden. In een periode van stress en drukte is het behoorlijk lastig om goede gewoontes vast te houden. Vaak vallen we terug op de automatische piloot of oude(re) valkuilen. Terwijl je misschien juist zo goed bezig was.

In verbinding blijven met het moment

Juist in een periode van drukte, zijn we vooral op de ander gericht en “alles wat geregeld moet worden”. In de decembermaand betekent dit vooral: cadeautjes kopen, inpakken, nadenken over het kerstdiner, het huis versieren, uitnodigingen versturen, kerstkaarten schrijven, kerstborrels… ga zo maar door. Maar hoeveel van deze bezigheden hebben nou echt met jou te maken? Wat heb jij nodig om deze periode zo ontspannen mogelijk door te komen? Hoe ga jij om met die lange “to-do-lijsten”? Vragen om vooraf goed over na te denken. Want het is helemaal niet zo gek om jezelf bovenaan de lijst te plaatsen.

Uitdagingen

Natuurlijk horen uitdagingen bij het leven, dus we komen ze regelmatig tegen op ons pad. Het is aan ons, de uitdagingen zo goed mogelijk te weerstaan en het kan nooit kwaad daar vooraf over na te denken. Gewoon om het onszelf wat makkelijker te maken. Want wat zou jij nodig hebben om zoveel mogelijk voor jezelf te kiezen en daarmee – voor jezelf – de juiste keuzes te maken? Antwoorden zouden kunnen zijn: steun van je omgeving, vooruit plannen, de juiste focus houden en vooral heel lief zijn voor jezelf. Uiteraard zal voor iedereen het antwoord anders zijn.

Het mooiste cadeau wat jij jezelf kunt geven tijdens de feestdagen is een strategie waarbij je het welzijn van jezelf op nummer één zet.

lijn groen oudersenzo
Houd deze hectische maand vooral de verbinding met jezelf

Op de ander gericht

Juist in tijden van drukte hebben we de neiging onszelf voorbij te lopen en ons volledig op de ander te richten. Deze strategie nemen we mee vanuit onze jeugd, waarbij we onze ouders niet veel anders zagen doen. Op zich logisch, want deze externe gerichtheid is nodig omdat kinderen afhankelijk zijn van volwassenen. Maar daar zitten wel grenzen van redelijkheid en billijkheid aan. Je kunt ook keuzes maken die minder tijd vergen en eigenlijk net zo goed zijn. Anders is gewoon anders, en niet beter of slechter.

Het kiezen van een intentie kan je helpen om doelen (voor jezelf) te behalen. En het is aan jou om deze intenties voor jezelf te bepalen. Stel jezelf de vraag wat jou zou kunnen helpen, zo ontspannen mogelijk door deze drukke decembermaand te komen? Wat is deze maand het allerbelangrijkste voor jou?

Om goede richtlijnen voor jezelf te bepalen, kun je de ALS-DAN-regel gebruiken. Dit doe je om vooraf over bepaalde situaties na te denken: “ALS dat zich voordoet, DAN doe ik dit”.

Wees lief

Wees lief voor jezelf en accepteer dat soms het gewoonweg niet mogelijk is om al onze doelen te behalen. Goed is gewoon goed en je hoeft voor niemand naar perfectie te streven, want… Perfectie zit verscholen in de liefdevolle omarming van de imperfectie.

Geniet deze maand vooral van de gezelligheid en elkaar!

liefs Marion

Meer informatie

Hoe vergroot je zelfcompassie of eigenliefde?
Stel jezelf haalbare doelen (en vier je overwinningen!)
Hoe bevorder je spirituele groei?
Zo buig je niet helpende gedachten naar een positieve mindset!
Met deze tips kun je goed ontspannen!
Bestaat altruïsme? Is een mens hiertoe in staat?
Zo voorkom je een burn-out

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *