Zo buig je niet helpende gedachten naar een positieve mindset!

Zo buig je niet helpende gedachten naar een positieve mindset!

We hebben allemaal wel eens van die niet helpende gedachten. Het zijn negatieve gedachten die je niks gaan brengen en zeker niet verder gaan helpen. Vaak kloppen ze niet eens, maar ze kunnen je wel meevoeren in een spiraal naar beneden. Het is belangrijk dat je ze leert herkennen, zodat je ervoor kunt kiezen om deze gedachte niet te volgen, omdat je je anders teveel richt op negatieve details. En daar schiet niemand iets mee op.

Niet helpende gedachten

De kans is groot dat je je niet eens bewust bent van dit soort gedachten, daarom een voorbeeld:

Je bent aan het lijnen, maar op enig moment op de dag pak je een stukje chocolade. De eerste glijdt wellicht argeloos naar binnen en al rap volgt nummer twee, drie… en uiteindelijk is de reep op en houd je alleen nog de lege wikkel in je handen. Ineens schiet de gedachte naar binnen: “De dag is nu toch al verpest. Zie je wel, ik bak er niks van, ik kan net zo goed dat pak koekjes ook aanbreken…”

Dit is een voorbeeld van een niet helpende gedachte, want een verloren moment is géén verloren dag. En een verloren dag, is geen verloren week… We doen allemaal wel eens iets wat minder goed voor ons is, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat we daarmee een negatief zelfbeeld moeten krijgen. En het betekent ook niet dat we onszelf de kans moeten ontnemen om het beter te doen.

Waar komende negatieve gedachten door?

Vaak komt negatief denken voort uit angst. Er is niet voor niets een gezegde: “Angst is een slecht raadgever.” Een ander bekend gezegde is: “De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.” Negatieve gedachten kunnen te maken hebben met angst voor het onbekende, angst voor controleverlies of angst om te falen. Je hebt echter een keuze om aan deze gedachte gehoor te geven of te denken: “Nee! Ik ben meer waard dan deze gedachte!” Om bij gezegdes te blijven: “Een mens is net een foto, wanneer hij zich niet ontwikkelt, blijft hij negatief.” Ontwikkeling is groei, jezelf de kans te geven om jezelf te ontstijgen.

lijn groen oudersenzo
Zo buig je niet helpende gedachten naar een positieve mindset!

Hoe haal je niet helpende gedachten uit je hoofd?

Als eerste is het belangrijk dat we ons bewust zijn (of worden) van deze gedachten en ons realiseren dat deze gedachten ons niet verder gaan brengen. Op het moment dat jij je dit realiseert, heb je de meest belangrijke stap al genomen. De volgende stap zou kunnen zijn om er een positieve gedachten tegenover te plaatsen. Als ik even terug ga naar het chocoladevoorbeeld van zojuist, dan zou een positieve gedachte kunnen zijn:

“Tot vanmorgen ging alles prima. Aan het einde van de ochtend heb ik heerlijk genoten van de chocolade, maar vanaf nu gun ik mijzelf weer gezonde voeding.” Ieder moment is immers een goed moment om ergens mee te stoppen of juist mee te beginnen. Dat kan ook prima halverwege een dag. Het belangrijkste is dat je lief voor jezelf bent, jezelf misstappen vergeeft en open staat voor een positieve mindset. En het mooie is, je hebt de tools in je, want je bent een enorm krachtige persoonlijkheid!

Positief in het leven!

Hoe positiever we in het leven staan, hoe meer we kunnen openstaan voor groei en ontwikkeling. Hier volgen vijf super tips om het roer om te gooien!

  • Wees open, zodat je (eigen) liefde kunt ontvangen.
  • Focus op je talenten en wees niet te kritisch naar jezelf.
  • Waardeer ook kleine veranderingen.
  • Geef je leven zin en doe dingen die jou (voldoende) ontspanning bieden.
  • Lach! (En negeer negativiteit van anderen).

Mediteren kan helpen om de juiste mindset te vinden, maar bijvoorbeeld ook een goed boek, muziek, sporten of een wandeling. Verhoog het aantal fijne momenten op een dag door dingen te doen die je leuk vindt. Hiermee verhoog je de positieve energie.

Dankbaarheidsdagboek

En wil je het helemaal serieus aanpakken? Begin een dankbaarheidsdagboek. Dankbaarheid is krachtig en helpt je om je hersenen te trainen zich op positieve dingen te concentreren en te genieten van gelukkigere dagen. Geluk zit in jezelf…

Er zijn diverse dankbaarheidsdagboeken te koop. Ze zijn er speciaal om iedere dag te beschrijven (en dus over na te denken, te benoemen en te waarderen) wat er mooi was aan de dag. Wat de momenten waren om dankbaar voor te zijn. De zon die schijnt… die toevallige ontmoeting… die knuffel op het juiste moment… die heerlijke wandeling…

liefs Marion

Meer informatie

Hoe vergroot je zelfcompassie of eigenliefde?
Stel jezelf haalbare doelen (en vier je overwinningen!)
Hoe bevorder je spirituele groei?
Houd deze hectische maand vooral de verbinding met jezelf
Met deze tips kun je goed ontspannen!
Bestaat altruïsme? Is een mens hiertoe in staat?
Zo voorkom je een burn-out

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *