Hoe blijf je een ontspannen ouder?

Hoe blijf je een ontspannen (jonge) ouder?

Ouder zijn is leuk, maar soms vraag je je misschien wel eens af hoe je al het geregel en de zorg kunt volhouden zonder gillend gek te worden? Natuurlijk zijn er dingen die je kunt doen om het allemaal net even beter vol te kunnen houden! Uiteraard is ontspannen er één van, maar er is meer!

Stel je verwachtingen bij

Veel stress zit gewoon tussen onze oren. We denken dat we van alles en nog wat moeten doen, terwijl we eigenlijk best een stapje minder kunnen zetten. Denk je nu echt dat het ook maar iemand iets uitmaakt dat je kledingkast er misschien niet gelikt uitziet aan de binnenkant (om maar een stom voorbeeld te nemen). Je hoeft niet perfectionistisch te zijn om het allemaal prima te doen! Je kind is veel beter af bij een ouder die juist iets minder perfectionistisch is en juist tijd heeft voor haar kind! Het geeft jou rust, maar je kind ook!

Stel prioriteiten

Verdeel de dingen die je moet doen in urgent en niet-urgent. Werk eerst de eerste prioriteiten af en of je nog aan de rest toe komt? De tijd zal het leren.

Zorg voor ontspanning

Zorg ervoor dat er tijd voor jezelf is. Overleg met je partner welke avond bijvoorbeeld echt jouw avond is. Jij mag op die avond even heerlijk bijtanken en dat doe je gewoon zoals jij dat wilt. Dus niet verplicht naar de sportschool, want dat is gewoon weer een verplichting. Enkel en alleen als jij dat echt zelf wilt is dat oké voor deze avond. Dit is nou juist dé avond voor echte me-time. Heb je zin in een kletsuurtje met je beste vriendin, een heerlijk warm kruidenbad, lekker onnozel op de bank Netflixen of misschien gewoon lekker vroeg naar bed waarbij je niet op de kinderen hoeft te letten… Hoe vaak je zo’n avond nodig hebt, is natuurlijk heel persoonlijk én zorg dat je partner ook zo’n me-time kan inplannen. Wel zo fair.

lijn groen oudersenzo
Hoe blijf je een ontspannen ouder?

Ontspan mét je kinderen

Zeker als de kinderen ouder worden, heb je soms het idee dat je alleen nog maar aan het heen en weer rijden bent tussen school, oppas, clubjes en sport. Je zou bijna vergeten hoe het is om gewoon van je kinderen te genieten… Dus plan in de weekenden eens een heerlijke strandwandeling in met elkaar of ga op woensdagmiddag gewoon banjeren in het bos of de speeltuin. Doe zoveel mogelijk zelf gewoon mee!

Samen erop uit

En om dan het hele verhaal compleet te maken: zorg ook voor tijd samen met je partner, want je bent niet alleen maar ouder…

Plan slim in

Doe dingen alvast vooruit om zo op stressmomenten de vruchten hiervan te plukken. Leg ’s avonds alvast de kleding klaar voor morgenochtend, smeer alvast de boterhammetjes en maak de lunchboxjes klaar en dek de tafel alvast. Kleine dingetjes die met elkaar net het verschil kunnen maken tijdens de ochtendspits. Heb je andere stressmomenten op een dag? Kijk eens wat je daarin kan veranderen om het eenvoudiger te maken! Twee keer in de week naar zwemles, bijvoorbeeld? Kan je niet poolen met een andere ouder?

Blijf lachen

Lachen is gezond. Voed het kind in jezelf door lekker mee te spelen met je kinderen! Dans de kamer rond met je uk op je arm, zing lekker super vals mee met de nieuwste hits en bouw een kasteel voor je peuter van de Duploblokken. En lach…

Klets je frustraties van je af

Hou je wel van kletsuurtjes met vriendinnen of vrienden? Waarom zou je die niet gebruiken om even alle stress van je af te kletsen? Even niet je kind de hemel in prijzen maar gewoon even lekker jezelf op de eerste plaats zetten en schaam je niet als je misschien soms zin hebt om even een potje te janken… Kan de beste overkomen hoor! Als er iets niet goed voor je is, dan is het wel de stress opslaan in je lijf!

Leeg die agenda

Eén van de dingen die we tegenwoordig een beetje fout zijn gaan doen, is het invullen van onze gezinsagenda’s… Die staan bij veel gezinnen simpelweg te vol. Niet alleen niet goed voor jou (want jij moet zorgen dat alles op de juiste tijd ook lukt), maar ook voor je kind(eren) is dit niet goed. En waarom zou je dit moeten willen? Je kind hoeft niet op twee sporten en nog een bijles van het een of ander. Kies bewust voor bijvoorbeeld 1 sport (want bewegen is natuurlijk wel gezond) en hou heel bewust tijd vrij zodat je kind ook gewoon even kan doen wat hij zelf op dat moment wil.

Besef maar eens dat hij verplicht naar school ga, verplicht naar de oppas of opvang en daarna ook nog naar één of ander verplicht nummer in zijn vrije tijd. Moet je toch helemaal niet willen? Als kind moet je toch ook nog gewoon kind kunnen zijn en even gewoon kunnen spelen zoals je zelf wilt?

liefs Wil

Meer informatie

Partner, kinderen, werk, sociaal leven: hoe hou ik alle ballen in de lucht?
Ik heb spijt van mijn kindje. Een eerlijk interview.
Jackpot. De sleutel tot innerlijke rijkdom
Met deze verwentips ben je snel weer een ontspannen mama!
Verschillende types: Kan de beste moeder opstaan?
Zo belangrijk zijn normen en waarden voor kinderen!
Stress? Met deze tips blijft je geest gezond!
Hoe word je een goede moeder? Nou, zo dus!
Leugentjes om bestwil in de opvoeding. Is dat verantwoord?
Partner, kinderen een baan, en jij dan?
Triple P Parenting – Wat houdt het in?
Een dankbaarheidsdagboek bijhouden voor het vergroten van de saamhorigheid
Ouderschap, iedereen kleurt dit anders in
Stress,hoe kun je het voorkomen?
Lachen is gezond! Ontdek 5 tips om vaker te lachen
Depressie, hoe kom je er vanaf?
9x Ouderstress
Onthaasten, hoe doe je dat?
Tijd voor jezelf – Broodnodige ontspanning

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *