Depressie, hoe kom je er vanaf?

Het loopt allemaal niet lekker. Je weet best dat het zo niet langer gaat, maar je weigert eraan toe te geven. Want ja: hoe moet het dan met je gezin? Depressief zijn gaat je op meerdere manieren niet in de koude kleren zitten. Want naast je depressieve gevoelens, speelt schaamte en schuldgevoel een hele grote rol. En dat maakt het er allemaal ook niet beter op. Erover praten: dat zegt iedereen. Maar het is zo simpel gezegd… Toch zeg ik het ook: praat erover, schaam je niet! Jij kan er ook niets aan doen en door er over te praten kan je tot een oplossing komen! En dáár help je juist je gezin mee!

Depressie

Neem je klachten serieus

Heb je last van negatieve, sombere gevoelens en blijven die ook hangen? Neem het serieus! Hoe sneller je ingrijpt, dus hulp zoekt, hoe sneller je ook weer genezen zult zijn! Misschien kan je zo voorkomen dat je echt heel diep in een dal terecht komt. En dat zou toch heel fijn zijn!

Zoek een gesprekspartner

Blijf niet alleen rondlopen met je gevoelens. Alleen al kunnen praten, zonder schaamte, kan je ontzettend helpen. Raadpleeg de huisarts, praat met je partner of een goede vriendin. Zorg dat je een vangnet hebt: voor jezelf én voor je gezin! Heb je een vriendin die regelmatig je verplicht om je huis uit te komen? Koester het, hoe weinig zin je ook hebt. Probeer uit die negatieve spiraal te komen. En dat lukt niet met op de bank blijven liggen!

Doe er iets aan!

Er zijn diverse therapieën en ook is er medicatie, om je te helpen bij het overwinnen van de depressie. Ga dit gevecht aan, want zomaar overgaan zal het niet! Kies een therapie waar je je goed bij voelt, maar let wel op dat het om een serieuze therapie gaat. Tegenwoordig vliegen de coaches als paddenstoelen uit de grond en roepen allemaal dat ze je kunnen helpen! Let dus wel goed op en kijk eens of je van anderen of gewoon de huisarts tips kan krijgen waar je goed geholpen wordt.

Schaam je niet

Als je weet dat bijna 20 % van de volwassen mensen minstens 1x in zijn leven met depressie te maken krijgt (per jaar wil dit zeggen dat ongeveer 5% een depressie heeft) dan weet je ook dat het niets is om je voor te schamen! Door deze onterechte schaamte maak je het jezelf alleen maar moeilijker! Probeer juist je sterke of mooie kanten te zien. Hoe lief je bent voor je kind, bijvoorbeeld, of hoe sterk het is om juist tegen die depressie te vechten!

Weet wat een depressie inhoudt

Lees erover, zoek informatie of een groep met lotgenoten. Hoe meer je een depressie ‘snapt’, hoe meer je ook jezelf snapt. En dat alleen kan al een hoop onnodige frustratie betekenen.

Wees lief én een beetje streng voor jezelf

Kritisch jezelf beoordelen? Niet doen, word je alleen maar ongelukkig van. Maar wees wel een beetje streng voor jezelf. Zorg voor regelmaat en een reden om je bed uit te komen, op tijd te eten en zorg dat je op tijd ook weer in je bed duikt. Voorkom dat je te weinig eet of slaapt (dat werkt alleen maar averechts) en dat je niets meer doet. Dat voedt alleen maar je negatieve, nutteloze gevoelens.

Ga naar buiten

Het is allang bewezen dat beweging en buiten zijn goed doet. Een combinatie is dus heerlijk!
Andere prima dingen om te doen:

Lees zelfhulpboeken
Lees inspirerende sites over positief leven
Bezoek een lotgenotengroep
Bezoek Mindblue of een andere relevante site (zie onderaan het artikel) op internet voor meer info.

Zie je het echt niet meer zitten?

Aarzel niet om hulp in te schakelen als je het leven helemaal niet meer zie zitten! Zoek direct hulp bij je arts, partner of bel 113! Zij hebben ook een site.

Preventie

Volgens Trimbos (https://www.trimbos.nl/kennis/depressie-preventie/depressie-feiten-en-cijfers) blijkt preventie te werken! Heb je depressie in de familie zitten, dan is het misschien slim om dit eens aan te kaarten bij de huisarts…

Wat betekent dit voor je gezin?

Voor alle gezinsleden is iemand met een depressie een grote belasting. Maar nog veel erger is het als deze persoon erover weigert te praten! Ze staan machteloos. Ze zien en voelen dat er iets is en ze willen zo graag helpen. Voorkom dat je kind over jou gaat ‘moederen’, maar probeer altijd met warmte naar je kind toe te reageren! Je kind heeft jou inderdaad nodig en vooral jouw liefde. Lukt het je niet? Zorg dat je kind ook hulp krijgt, om zo te voorkomen dat hij of zij zelf ook problemen op psychisch vlak ontwikkelt.

Laat ze lol hebben…

Kan jij (even) niet de leuke ouder uithangen? Kijk eens of er iemand anders is die het leuk vindt om met je kinderen iets te ondernemen. Het geeft jou lucht en de kinderen kunnen even ongestoord genieten. Of laat je partner even alleen met de kinderen iets leuks ondernemen. Gun ze die onbezorgde tijd! En pak zelf die tijd om even met jezelf aan de slag te gaan. Verwen jezelf eens of slaap juist even lekker bij!

Achter de wolken…

Voorkom dat je denkt dat het altijd zo zal zijn! Geloof me: achter de wolken schijnt de zon, ook voor JOU!

Meer lezen?

Hierbij enkele sites die je veel informatie kunnen geven. Ook fijn om te raadplegen als niet jij, maar een ander binnen je gezin een depressie heeft!
Depressievereniging
Mindblue
Thuisarts
Hersenstichting

liefs Wil

Meer informatie

Met deze verwentips ben je snel weer een ontspannen mama!
Stress? Met deze tips blijft je geest gezond!
Hoe blijf je een ontspannen ouder?
Prenatale depressie: Zwangerschap en depressie, hoe ga je hiermee om?
Stress,hoe kun je het voorkomen?
Waar blijft die roze wolk? Als het geluksgevoel uitblijft…
Onthaasten, hoe doe je dat?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *