Hoe word je een goede moeder? Nou, zo dus!

Hoe word je een goede moeder? Nou, zo dus!

Een goede moeder word je niet, een goede moeder bén je. En als je de perfecte moeder wilt worden, kan ik je uit de droom helpen, want die bestaat niet! Ook goede moeders hebben zo hun dipjes, fouten, prikkelbaarheden of momenten dat ze gewoon moe en onredelijk zijn. Ja, duh! Je wordt niet ineens na de geboorte van je baby een soort supervrouw. No way! En dat geeft ook helemaal niet! Op die manier leert je kindje gelijk met tegenslagen om te gaan en dat het leven soms even niet zo redelijk is.

Wil je toch jezelf verbeteren? Dan heb ik een paar tips!

Trek je niks aan van anderen

Trek je vooral niks aan van anderen, want daardoor ga jij je alleen maar onzeker worden – en daar heeft niemand iets aan, met name de kids niet. Iedereen ervaart het moederschap (maar dat geldt natuurlijk ook voor het vaderschap) op zijn eigen manier en iedereen mag en kan daar zijn eigen invulling aan geven. Er bestaat niet slechts één zaligmakende manier. Laat die moedermaffia dus echt gewoon links liggen, want in hun ogen kun je het namelijk nooit goed doen. Dus hoef je er ook niet naar te streven. Zo simpel is het. Volg je gevoel en handel naar eer en geweten.

Houd van je kinderen

Onvoorwaardelijke liefde, dat hebben kinderen nodig. Dat wil niet zeggen dat je ze overal hun zin in moet geven. Nope. Echte liefde vertaalt zich ook in het zeggen van ‘nee’. Voor hun eigen bestwil. Laat echter geen moment onbenut om te laten zien hoeveel je van ze houdt door te knuffelen en oprechte aandacht te geven.

lijn groen oudersenzo
Hoe word je een goede moeder? Nou, zo dus!

Wees zo geduldig mogelijk

Soms ben je moe en is geduld een lastig iets, maar probeer zo geduldig mogelijk te zijn. Ook als je kinderen niet luisteren of stoute dingen doen. ‘Tot tien tellen’ is echt geen achterhaald begrip. Probeer het eens als je op het punt staat uit je vel te springen

Goed doen doet goed volgen

Dat klinkt natuurlijk als een dooddoener, maar dat is het niet. Als jij het goede voorbeeld geeft dan zullen kinderen dit volgen. Niet in alles natuurlijk, zeker niet als ze richting puberteit gaat, maar toch. Na de puberteit komen ze daar vast weer op terug. En hoe kun je iets van je kinderen verwachten waar je jezelf schuldig aan maakt?
Kortom: geef je kids het goede voorbeeld!

Respect komt van twee kanten

Je kunt niet van je kinderen verwachten dat ze je respecteren als dit andersom niet het geval is. Complimenteer de kids als ze iets goed doen, benoem dit en laat zien dat je er blij van wordt. Dat je dit waardeert. Door jouw waardering zal hun respect naar jou alleen maar toenemen.
Probeer ook het beste in je kind naar boven te halen. Kijk naar zijn talenten en doe daar iets mee. Steun en begeleid hem in zijn dromen! Ook als jij eigenlijk iets anders voor hem voor ogen hebt.

Gun hem zijn leven

Uiteindelijk is het onze taak de kinderen te begeleiden naar hun eigen volwassenheid. Onze kinderen voor te bereiden op zelfstandigheid met waarden en normen. We moeten ze kunnen loslaten, de ruimte geven om te proberen, te vallen en op te staan. Binnen een door ons gecreëerde veiligheid en onder ons wakende oog. Gun je kids hun fouten, maar geef ze altijd het gevoel dat ze bij je terecht kunnen, dat je er voor ze bent. Altijd. Onvoorwaardelijk.

liefs Marion

Meer informatie

Zo word je een leuke moeder. Pardon?
Perfect moederschap. Ligt jouw lat ook zo hoog?
Opvoeden: een mooie maar soms stressvolle taak
Verschillende types: Kan de beste moeder opstaan?
Zo belangrijk zijn normen en waarden voor kinderen!
Hoe blijf je een ontspannen ouder?
De natuurlijke band tussen moeder en kind
Alleenstaande moeder, niet altijd een bewuste keuze!
Wat is een loedermoeder?
Bewuste thuisblijfmoeders
Oermoeders, bewust jonge moeders
Bewust alleenstaande moeder worden. Wel of niet doen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *