9x Ouderstress

“Mam! Waar is mijn sporttas?!”
“Pap, ik moet zo echt naar mijn vrienden. Is het avondeten nog niet klaar?”
“Hij heeft mijn duplo bouwwerk kapot gemaakt!”
“Heb jij mijn oplader weer geleend, broertje?”

Kinderstress. Gelukkig is deze stress weer snel weg te nemen. Wat zou ik graag terug gaan naar de kinderperiode waar ik relatief weinig stress kende. Ouderstress, stress door het ouderschap, wie kent het niet? Maar hoe voorkom je het?

9x Ouderstress

Verantwoordelijkheid

Al vanaf het moment dat je zwanger bent begint de ouderstress. Je krijgt er een grote verantwoordelijkheid bij en dat voel je. Je draagt jullie kindje en je voelt aan alles dat je voor dit kindje wilt zorgen. Jullie kleintje laten opgroeien tot een gelukkige volwassene. Maar totdat het zo ver is, kom je nog aardig wat hobbels tegen die je stress kunnen opleveren.

Ziekte

Onze zoon werd toen hij 1 dag oud was opgenomen in het ziekenhuis. Daar lag ons kleine jongetje, die maar niet wakker wilde worden voor zijn voeding. Ons klein ventje lag onder een gebreid dekentje aan allerlei infusen en slangetjes. De start is niet zoals je het verwacht en ik weet nog goed hoe ik elke keer moest huilen als mijn man en twee dochters weer naar huis gingen. Wat voelde ik me ellendig. Het ouderstress level was torenhoog. Zouden we onze zoon gezond mee naar huis krijgen? Drie dagen later was het zover. Hij werd wakker en huilde! Ik sprong op van mijn stoel en heb met tranen in mijn ogen gekeken naar mijn zoon die huilde. Een onbeschrijflijk gevoel van vreugde.

Eten

De stukjes broccoli vliegen je om de oren, daar achteraan komen ook nog eens aardappel spetters. Het eten valt voor de zoveelste keer niet in de smaak bij jullie kinderen. Krijgen ze wel genoeg gezonde voedingsstoffen binnen? Je kunt je best zorgen maken of je kind voldoende eet.
Maak je je echt zorgen? Dan kun je een bezoekje aan de huisarts overdenken. Denk je: het is een fase, het loopt zo’n vaart nog niet. Dan zou ik mijn dweil paraat houden.

School

Ik zie nog zo mijn meisje met een te grote schooltas naar school lopen. Een kleutertje dat zo groot leek op de kinderopvang en nu weer zo klein is naast de andere leerlingen. Ze kruipt nog even tegen mij aan. Ze vindt het spannend zo’n eerste schooldag. En ja, haar mama ook. Traantjes worden weggeveegd van onze wangen en we kijken elkaar met rooddoorlopen ogen aan. “Mama komt je straks weer ophalen, meisje. Ik wil alles horen wat je gedaan hebt. Ik hou van jou.”

De verantwoordelijkheid over ons kind in de handen van een ander leggen. “Ik ken ons kind toch het beste. Hoe weet zij nou wanneer onze dochter even een aai over haar bol nodig heeft, ze vraagt daar niet om. Zij kan haar niet troosten zoals wij dat kunnen.” En zo raaskal ik nog 10 minuten verder tegen mijn man. Loslaten, gut wat vind ik dat elke keer weer lastig.

Pesten

Als ouder heb je niet in de hand hoe anderen met jullie kind zullen omgaan. Zo zijn er kinderen op school die andere kinderen pesten. Er wordt geduwd in de rij, er wordt gezegd dat zij echt een lelijke jurk aan heeft of hij mag niet mee doen met voetballen. Allemaal gebeurtenissen waarvan je hoopt dat jullie kind het niet mee gaat maken. Daarentegen maakt het jullie kind wel sterker. Want waar we dan weer wel invloed op hebben is hoe ons kind er mee omgaat. Als hij leert om gewoon mee te voetballen en zich niets aantrekt van de jongen die zegt dat hij niet mee mag doen. Of als zij zegt: “Ik vind mijn jurk wel mooi.” Om vervolgens verder te gaan met haar tekening. Dan maak je jullie kind weerbaar, iets waar hij/zij zijn hele leven wat aan heeft.

Doe ik het wel goed?

Hoe moet dat dan, een mama zijn? Zoals je vaak hoort: er zit geen gebruiksaanwijzing bij een kind. Klopt helemaal! Om je heen zie je verschillende aanpakken.De één laat zijn kind voor het ontbijt televisie kijken, de ander niet.

De één geeft hagelslag op brood, de ander belegt het brood alleen met hartig beleg.
De één laat haar kind wel alleen thuis slapen wanneer ze haar dochter naar school brengt, de ander niet.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Jij doet het op je eigen manier, dat neemt niet weg dat je jezelf soms vergelijkt met een ander. Dit kan je onzeker maken, is dit wel het beste voor ons kind? Trek je niets aan van de mening van een ander als zij deze ongevraagd aan je mededelen. Volg je eigen pad.

Spelen

Zit jullie kind eenmaal op school, dan breekt ook het tijdperk aan van ‘samen spelen’.

“Mam. Vanmiddag ga ik naar Leah. We gaan bij haar spelen.”
“Ook hallo. We kijken vanmiddag om 15:30 wel even.”

Voor de eerste keer jullie kind laten spelen bij een ander. Je kent Leah en haar moeder nog maar net en nu al gaat jullie dochter bij haar spelen. Ik vond het toentertijd best spannend, ook al wist ik dat ik haar moeder kon vertrouwen. Weer een loslaat momentje.

Buiten spelen

“Wat is de regel?”
“Niet met andere mensen mee, mahaaam.”
“En wat als ze je de auto intrekken?”
“Dan trek ik terug en ga ik heel hard roepen.”
“Goed zo meisje, ga maar lekker naar de speeltuin.”

Elke keer wanneer ik een krantenkop zie in de trant van ontvoering, kidnapping of misbruik dan raak ik van slag. Het lijkt wel of er steeds vaker nare dingen gebeuren met kinderen. Het is mijn grootste nachtmerrie dat er zoiets gebeurd met ons kind. Mijn ouderstress level stijgt een beetje wanneer de poort achter hen dicht slaat.

Fietsen

“Kijk, zonder zijwieltjes!”
BOEM!

Daar valt onze dochter voor de 6e keer vandaag. Ze oefent op het pleintje om te leren fietsen. Leren doe je met vallen en opstaan. In dit geval is dat wel heel letterlijk. Ze moeten leren omgaan met tegenslagen. Om vervolgens de kracht weer te vinden om te zoeken naar mogelijkheden om het wel te kunnen. Voor de perfectionisten is het belangrijk dat ze weten dat fouten maken mag!

Als mama moet ik leren om haar fouten te laten maken en haar te laten vallen op het pleintje. Ik wil ze graag tegen alles beschermen. Dat lukt niet en dat wil ik ook niet. Door ze te laten vallen, maak ik ze alleen maar sterker.

Vrienden

Vriendschappen zijn belangrijk. Je hebt een maatje waarmee je leuke dingen kunt doen en waar je je verhaal kwijt kunt. Iemand die voor je klaar staat wanneer je hem nodig hebt.

Er zijn ook vrienden die het minder goed met je dochter voor hebben. Zij beïnvloeden jouw dochter op een verkeerde manier. Het is lastig om daartussen te komen. Het is 21:30 uur in de avond en jullie puber is nog steeds niet thuis. Wat zou ze nu aan het doen zijn? Ze is al een half uur te laat. Als er maar niets gebeurd is. Wat hebben die vrienden nou weer gedaan?

In de puberteit maken pubers zich los van hun ouders. Een natuurlijk proces, maar zeker geen gemakkelijke. Probeer ze te laten voelen dat je er altijd voor hen zal zijn. No matter what!

Ouderstress

Stress of ouderstress heeft ook voordelen. Het maakt je namelijk alert. Je bent scherper in observatie en kan snel tot actie komen. Het beste voordeel is dat je na ouderstress ook moet ontspannen. Alle reden om dat boek uit te lezen met een goed glas wijn. Nu maar hopen dat het geen stressvolle thriller is.

Liefs Anita

Meer informatie

Jackpot. De sleutel tot innerlijke rijkdom
Met deze verwentips ben je snel weer een ontspannen mama!
Stress? Met deze tips blijft je geest gezond!
Hoe blijf je een ontspannen ouder?
Ouderschap, iedereen kleurt dit anders in
Stress,hoe kun je het voorkomen?
Lachen is gezond! Ontdek 5 tips om vaker te lachen
Help, ik ben een ouder! Over onzekerheden…
Schuldgevoel als ouder
Onthaasten, hoe doe je dat?
Dag vakantie. Hallo ochtendstress!
Stress en ouderschap
Stress top 5 Nederlandse vrouw

Bronvermelding

Tekst: Anita Schokker
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *