Partner, kinderen, werk, sociaal leven: hoe hou ik alle ballen in de lucht?

Partner, kinderen, werk, sociaal leven: hoe hou ik alle ballen in de lucht?

Je hebt allebei een baan die je niet kwijt wilt. De hypotheek van dat iets te grote huis hangt als een zwaard van Damocles boven je hoofd. Je hebt kinderen die je graag wilt zien opgroeien. Daarnaast hebben vader, moeder en kinderen een sociaal leven en hobby’s. Het is zaak dat elk gezinslid zich ontwikkelt tot een goed mens. Drukte en stress dus. Hoe hou je het allemaal vol? Hoe hou je alle ballen in de lucht?

Slecht nieuws en goed nieuws

Het slechte nieuws: dat kun je niet. Het is onmogelijk om dit ritme vol te houden zonder rechtstreeks op een burn-out af te stevenen. Het goede nieuws: het hoeft ook niet. Het ouderschap moet toch vooral leuk zijn. Sla eens een verjaardag over. Zeg die tennistraining een keer af. Stel die verbouwing lekker uit tot de zomer. Maak een hut in de woonkamer en ga de hele dag Disneyfilms kijken, kan jou het schelen. Dat ‘alle ballen in de lucht houden’ komt voort uit controle-dwang. Een spook van deze tijd. Help jezelf uit de droom dat controle bestaat.

Plak die telefoon lekker achter het behang!

Je telefoon is een blok aan je been. Voor je werk zul je hem misschien nodig hebben, maar daarna kan het ding gewoon uit. Waar heeft een mens eigenlijk social media voor nodig? Wat is de urgentie ervan? Hoeveel echte vrienden heb je nou eigenlijk? Denk er eens over na. Wat zijn we nou eigenlijk aan het doen met z’n allen. Waarom moeten we à la minute weten wat er de hele dag op de wereld gebeurt. Alsof we er iets aan kunnen veranderen. Nee, stop lekker weg joh, dat ding. Als er echt iets is, dan bellen ze wel. Het zal je zeeën van tijd opleveren.

lijn groen oudersenzo
Partner, kinderen, werk, sociaal leven: hoe hou ik alle ballen in de lucht?

Zijn we hier überhaupt wel zo lekker bezig?

De prikkels van het Nederlandse leven. Ratrace? Maak er maar mierenhoop van. Prikkels, prikkels, prikkels en druk-druk-druk. We denken dat we het goed doen omdat onze economie goed draait. Maar is dat zaligmakend? Wanneer je er van een afstandje naar kijkt, krijg je kramp in je wenkbrauwen van het fronsen. Die huizenprijzen! Absurd. Dat kakt een keer in, en dan sta je elkaar aan te kijken: shit, de prijzen zakken weer. Daar zit je dan, gekluisterd aan het huis waar je zo hard voor hebt gewerkt. Het huis waar je door dat harde werken trouwens bijna nooit bent. Dat is niet het ouderschap dat je voor ogen hebt.

Verhuis en begin voor jezelf: dat kan overal

Over werken gesproken: vind je het daar nog echt leuk, of is het een vluchthaven, een surrogaat voor iets anders? En moeten vader en moeder wel beiden blijven werken? Natuurlijk moet er geld binnenkomen. Maar hoeveel eigenlijk? Misschien zijn de kosten op een andere plek wel veel lager. Nee: de kosten op andere plekken zijn veel lager. Dankzij de technologie kun je overal ter wereld aan de slag, als je maar een beetje creatief bent. Je bent geen vader of moeder geworden om jezelf weg te cijferen. Taallessen geven, een B&B beginnen, online werk doen. Als je op zoek bent naar ruimte en rust (zijn we dat niet allemaal?), zul je zien dat de huizenprijzen lager zijn, daar waar meer ruimte en rust is. Vlak over de grens, in Duitsland, is dat al het geval.

Kinderen geen bezwaar!

Het blijft voor velen een utopie. Je hoort altijd smoezen: “ja maar, de kinderen hebben nu een cruciale leeftijd, die wil ik niet uit hun comfortzone halen”. Kinderen hebben ALTIJD een cruciale leeftijd en comfortzones zijn zo beperkt als je ze zelf maakt. En jij hebt ze op de wereld gezet, dus jij beslist hoe je er alles aan doet om ze gelukkig te maken. Is het niet op korte termijn, dan zeker wel op de lange termijn. Groeien ze op op een plek waar ruimte is, waar ze geen horrortoekomst vol drukte wordt voorspeld. En op een gegeven moment slaan ze toch wel hun vleugels uit. Er zijn vele voorbeelden van mensen die een leven zonder drukte en stress kiezen, waarbij ze zich nooit hoeven af te vragen hoe ze alle ballen hoog moeten houden. En dus gelukkiger leven. Hoezo druk-druk-druk? Cabaretier Theo Maassen zei ooit: als je het écht druk had, had je geen tijd om dat woord drie keer te zeggen.

liefs Marion

Meer informatie

Stress bij kinderen. Hoe ga je hier zorgvuldig mee om?
Tijd voor jezelf, hoe pak je die?
Zo laat je stress in de kou staan!
Perfect moederschap. Ligt jouw lat ook zo hoog?
Het einde van de ochtendstress, met deze handige tips!
Hoe blijf je een ontspannen ouder?
Partner, kinderen een baan, en jij dan?
Moederschap en carrière, zo regel je dat!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *