Haarverzorging: Als je haar maar goed zit!

Haarverzorging: Als je haar maar goed zit!

Het gezegde ‘als je haar maar goed zit’ is er niet voor niks. Als dat goed zit, zie je er al direct stralend uit. Dan hoeft er nog maar weinig te gebeuren. Als je daarentegen een ‘badhairday’ heb, kun je nog zo mooi je make-up hebben aangebracht, het blijft toch een beetje behelpen. Maar hoe voorkom je nou zo’n badhairday? Hoe laat jij je haar zo mooi mogelijk stralen? Wat is nou eigenlijk een goede haarverzorging?

Wat is haar?

Haar bestaat uit dode cellen die uit de opperlaag van de huid groeien. Omdat het dus dood materiaal is, voel je het niet als er een stuk van wordt afgeknipt. Op ons hoofd groeien gemiddeld zo’n 100.000 haren. Een haar wordt ongeveer drie tot zeven jaar. Daarna valt hij uit. Het groeit per maand zo’n 1 tot 1,5 cm.

Waar moet je op letten bij een goede haarverzorging?

Belangrijk uitgangspunt bij een goede haarverzorging, is de keuze van producten die voor jouw haartype het meest geschikt zijn. Als je de juiste producten gebruikt zal je zien dat je haar opknapt en gaat glanzen. Laten we beginnen met de verschillende haartypen.

Normaal haar

De meeste mensen hebben van nature niet zo’n mooie, gezonde haarbos. Gezond haar dat glanst en danst in de wind. Jammer genoeg zijn er maar weinig mensen die dit hebben, maar als je het hebt, wil je het natuurlijk graag zo houden. Gebruik daarom milde verzorgingsproducten, zoals een ‘iederedagshampoo’.

Vet haar

Bij vet haar zijn de talgkliertjes op de hoofdhuid nogal hyperactief bezig. Bij de kleinste prikkel gaan ze al aan de slag. Een verstoorde hoofdhuid kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van het gebruik van een sterk ontvettende shampoo of hormonen. Het kan tijdelijk zijn maar je kunt er ook blijvend last van houden.
Was het liefst zo min mogelijk je haren, zodat de hoofdhuid niet te vaak wordt geïrriteerd. Gebruik een milde shampoo speciaal voor vet haar. Masseer de huid tijdens het wassen zo min mogelijk, het liefst zelfs helemaal niet.

lijn groen oudersenzo
Haarverzorging: Als je haar maar goed zit!

Droog/beschadigd haar

Vaak gaat beschadigd haar gepaard met droogheid. Of andersom. Het één is vaak het gevolg van het ander. Droog haar wordt veroorzaakt door een verminderde talgproductie van de hoofdhuid. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan: föhnen, gebruik van een krul/stijltang, zonlicht, zeewater, airco, centrale verwarming, chloorwater of ruw je haren borstelen. Maar natuurlijk ook behandelingen als permanent of haarverf.

Je kunt je voorstellen dat droog of beschadigde haren extra verzorging nodig heeft en dus een shampoo kan gebruiken die niet alleen verzorgd maar ook het haar zoveel mogelijk beschermd tegen nog meer schadelijke invloeden van buitenaf.

Conditioner & haarverzorging

Zelf heb ik lang en droog haar. Na iedere beurt gebruik ik een conditioner om het zo makkelijk mogelijk te kunnen kammen en ik er zo min mogelijk aan hoef te trekken doordat het aan elkaar klit. Een crèmespoeling of conditioner legt de haarschubben weer netjes plat, zodat het niet in elkaar blijft klitten. Maar een goede conditioner doet meer. Zo herstelt hij bijvoorbeeld ook de zuurgraad na het wassen. Sommige conditioners hebben ook nog wat extra voedingsstoffen. Stem echter de keuze van je conditioner af op je haartype.

Knipbeurt

Naast een goede dagelijkse haarverzorging is het net zo belangrijk dat je regelmatig naar de kapper gaat en je haar laat knippen. Gespleten haarpunten maken je haar er niet mooier op. Je haar gaat er dor en verdroogd uit zien en blijven ook nog eens makkelijker aan elkaar klitten.
Het gebruik van föhns of stylingtangen werken het proces van gespleten punten nog eens extra in de hand. Belangrijk dus om regelmatig, zo één keer per zes weken, even de dode punten te laten knippen.

Haaruitval

Er zijn verschillende redenen waarom het kan uitvallen. De meest belangrijke zullen we hier noemen:

  • leeftijd (ouderdom)
  • genetisch bepaald (erfelijk)
  • chemokuur
  • ziekte (infecties, stofwisselingsziekte, schildklierproblemen, suikerziekte, et cetera)
  • stress
  • roken

Helaas zijn een aantal oorzaken moeilijk te voorkomen, maar je kunt bijvoorbeeld wel rekening houden met roken of stress. Probeer zo gezond mogelijk te leven. Eet gezond en gevarieerd, drink voldoende water, zorg voor voldoende vitamine B en laat eens een hoofdmassage doen. Dat is niet alleen nuttig maar ook lekker en ontspannend.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe je het haarborsteldrama bij kinderen kunt voorkomen
Haaruitval door de zwangerschap, dit zijn de oplossingen!
Veel mensen douchen verkeerd. Maar hoe moet het dan wel?
Ontharen, voor welke manier kies jij?
Zorg voor zijdezacht haar na het douchen
Voor het eerst naar de kapper! Tips & Trics!
Het haarmasker
Mooi met natuurlijke middelen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *