Stress? Met deze tips blijft je geest gezond!

Voorkom stress. En zo gaat dit lukken!

Stress komt vaak voor. Dat een beetje stress niet erg is en op sommige vlakken zelfs wel eens nodig, dat mag bekend zijn. Maar we weten allemaal wel dat veel stress voor veel gezondheidsklachten kan zorgen. Maar hoe voorkom je dit?

Te veel willen doen

Waarschijnlijk de grootste valkuil voor ons allemaal: veel te veel willen doen. We willen meer verdienen, meer aanzien vergaren, alles meemaken en interessant overkomen. Zoiets. Maar de tijd rekt niet met onze verlangens mee. Die is gewoon op na 24 uur op een dag. Het allereerste wat je dus zou moeten doen is realistisch zijn. Plan niet je hele agenda vol!

Wat is echt belangrijk

Maak een selectie van de dingen die je wilt doen. Welke activiteiten moeten gewoon en kan je echt niet laten gaan? Deze zal je als eerste in moeten plannen. Wees hier streng in en ga niet stiekem dingen belangrijker maken dan dat ze zijn! Plan ze ruim in, zodat je:

  • Niet alsnog veel te veel inplan op een dag
  • Je kunt uitlopen met je taak, wat rust geeft
  • Je taken af te werken zijn. Krijg je je takenlijst niet af, dan voelt het toch onbewust weer als een mislukking
  • Je ruimte over hebt voor spontane zaken, wat gewoon lekker is
lijn groen oudersenzo
Voorkom stress. En zo gaat dit lukken!

Tijd voor jezelf

Plan naast deze belangrijke zaken ook tijd in die je echt vrijhoudt voor jezelf. En dan niet om verplicht naar de sportschool te gaan, waar je helemaal niet van houdt. Maar om echt iets te kunnen doen waardoor je ontspant! Dat kan natuurlijk de sportschool zijn als dat helemaal jouw ding is, maar het kan ook gewoon even lekker onderuit in bad liggen betekenen. Een dagje Wellness op zijn tijd, een winkeldagje met je vriendin of misschien wel simpelweg niks anders dan een goed boek!

Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slapen is belangrijk. De meeste volwassenen hebben minimaal 6 tot 8 uur slaap nodig. Natuurlijk zal dit persoonlijk zijn, maar beweren dat je aan 4 uurtjes slaap genoeg hebt slaat echt nergens op. Daarmee doe je je lichaam echt tekort! Op zich wordt er gesteld dat als je altijd op een bepaalde tijd je bed uitgaat, je eigenlijk net voor die tijd vanzelf wakker zou moeten worden. Moet je echt wakker worden van de wekker? Grote kans dat je dus tekort slaapt. Probeer dan eens eerder naar bed te gaan!

Gezond eten

Een gezond lichaam kan meer hebben. Eet dus gezond en niet snel iets tussendoor. Neem er de tijd voor en kies voor de gezonde varianten.

Bewegen

Voldoende bewegen draagt ook bij tot een gezonde psychische veerkracht van het lichaam. Kies een vorm van bewegen wat je leuk vindt. Zo wordt het direct een vorm van ontspanning! En je houdt dit langer vol dan een verplicht rondje joggen…als je joggen vreselijk vindt.

Voorkom slechte gewoonten

Alcohol, roken: het is natuurlijk bekend dat dat je lichaam niet helpt. Maar het is natuurlijk niet alleen maar roken en alcohol waar mensen in weg vluchten. Ook suikerverslavingen zijn nogal eens een vorm van emoties weg eten en is allesbehalve gezond. Er worden diverse ziekten aangewezen die door te veel suiker kunnen ontstaan of sneller kunnen ontstaan.

Doe een cursus om te leren ontspannen

Ook een aanrader om te doen: leer iets waardoor je echt bewust kunt ontspannen! Leer mediteren, doe gewone ontspanningsoefeningen, volg een cursus mindfulness, ga op yoga, qi gong of thai chi, of zoek een creatieve cursus waar jij ontspannen van wordt! Maar ook muziek maken, dansen of zingen kan voor jou de ultieme manier zijn om lekker los te komen van de waan van de dag en weer heerlijk op te laden!

Stress en Corona

Veel mensen ervaren stress door Corona. We horen allerlei verhalen over failliete ondernemers, overwerkte ouders (en zorgmedewerkers) en ga zo maar door. Of gewoon door de angst voor Corona. Maar er is ook nog een andere kant. Er zijn ook juist mensen die juist door de lockdown tot rust komen! Even geen overvolle agenda’s en opeens inzien dat het tijd doorbrengen met je gezin veel waardevoller is. Is dit jou ook overkomen? Probeer deze wijsheid mee te nemen als alles weer normaal is! Geen overvolle agenda’s dus meer! Meer bewust stilstaan bij de dingen die ertoe doen!

liefs Wil

Meer informatie

6x Op een leuke manier bewegen!
Hoe blijf je positief met een haperende gezondheid?
Jackpot. De sleutel tot innerlijke rijkdom
Met deze verwentips ben je snel weer een ontspannen mama!
Met een sportmaatje gezond & sportief de zomer door
Hoe blijf je een ontspannen ouder?
Stress,hoe kun je het voorkomen?
Lachen is gezond! Ontdek 5 tips om vaker te lachen
Depressie, hoe kom je er vanaf?
Onthaasten, hoe doe je dat?
9x Ouderstress

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *