Onthaasten, hoe doe je dat?

Onthaasten, klinkt leuk hoor, maar is dat als jonge ouder wel mogelijk? De kinderen hebben je toch nodig en moeten van school, naar zwemles en natuurlijk het andere clubje gebracht worden. Tussendoor moet de jongste nog ergens een fruithapje eten en…en… Herkenbaar? Dan wordt het misschien toch echt tijd om eens even stil te staan bij je drukke leventje en inderdaad toch echt aan onthaasten te gaan denken! Want een moeder met een burn out is niemand bij gebaat!

Onthaasten, hoe doe je dat?

Kun je wel onthaasten?

Waar een wil is, is een weg. Een bekend gezegde en ook duidelijk echt waar. Natuurlijk kan je onthaasten, maar dat betekent wel dat je er ook echt voor moet kiezen. Het zeggen is altijd nog iets heel anders dan het ook doen. En zonder het te doen, verandert er heel simpel niets. Dus maak eerst eens voor jezelf duidelijk waarom je wilt onthaasten en hoe belangrijk dat voor je is. Zo weet je hoe urgent de kwestie is en hoeveel je er voor over hebt. Waarbij er in dit geval alleen maar meer lucht komt, dus zo moeilijk zou het niet hoeven zijn.

Hoe belangrijk is onthaasten?

Eigenlijk zal je dit antwoord zelf best wel weten. Moet je onthaasten, dan wil het zeggen dat je het dus druk hebt. En niet een beetje druk, maar zo druk dat je continue onder spanning leeft. Er is geen tijd voor even gezellig niets, of zo voelt het in ieder geval. Wil je minder onder druk staan en gewoon het gevoel hebben dat je ook nog gewoon ‘besta’, dan is onthaasten echt heel slim. En zo ingewikkeld hoeft het helemaal niet te zijn. Minder stress, betekent voor de kinderen een geduldigere moeder/vader en meer tijd om de dingen zelf te mogen doen, op je eigen tempo. Goed voor de ontwikkeling!

Hoe zorg je dat je dit voor jezelf mogelijk maakt?

Onthaasten is een keuze. Heb je deze eenmaal gemaakt dan komt natuurlijk de vraag naar boven hoe je dit dan aan moet pakken. Ga eerst eens na wanneer je er vooral last van hebt. Zijn het vooral alle activiteiten buitenshuis die het allemaal zo hectisch maken, is het toch de combinatie werk en huishouden (en kinderen) of is het bijvoorbeeld vooral bij de pieken tijdens eten en naar bed gaan? Bij deze laatst genoemden zijn het vooral piekmomenten, die er nu eenmaal bij horen. Maar door een beetje efficiënt te denken, kan dit ook misschien wel simpeler!

Efficiënt moederen

Heb je van die momenten dat het voelt dat je uren werk in 5 minuten moet doen? Bedenk dan eens wat je ook eerder al had kunnen doen. Is het ’s morgens een gekkenhuis voordat de kinderen naar school gaan en jij naar je werk? Zorg dat zoveel mogelijk taken al eerder gedaan zijn. Lunchtrommeltjes kan je makkelijk de avond ervoor al klaarzetten in de koelkast. Tassen (ook die van jou) kan je al klaar zetten en de gymkleren hoef je ook niet pas ’s ochtends op te zoeken. Tanken doe je niet op zulke momenten, maar gewoon als er geen tijdsdruk is. Dus als je een keer op tijd uit je werk komt, bijvoorbeeld. En dat mag best al als de tank nog niet leeg is, want je krijgt toch geen kwantumkorting! En zo kan je zelf misschien nog wel meer bedenken.

Keuzes maken

Maar je kan ook echt keuzes maken. Verander je werktijden, zodat het beter uitkomt met school of zwemles. Kies voor zwemles wat helemaal in jouw lijn past, dus niet op momenten dat je andere kind net moet slapen ofzo. Maar vooral ook: vraag je eens af of je niet gewoon minder kan doen! Zijn al die clubjes echt nodig? Moet je zelf echt al die sociale verplichtingen af? Kan je niet kiezen voor ander werk, wat minder tijd kost of waarbij je thuis ook echt uitgewerkt bent. Kan je niet iemand inhuren die het huishouden voor je doet enz. We leven in een tijd dat we overal maar bij willen zijn en van op de hoogte willen zijn. Stel je voor dat je wat mist! Maar: mis juist maar van alles. Zo voorkom je juist dat je geleefd wordt in plaats van dat je bewust leeft. Bewust kunnen leven vraagt om jouw aandacht. En die heb je alleen als je niet alweer bij de volgende actie bent. Zo doe je misschien we veel, maar je geniet er niet van… Wat heb je er dan eigenlijk aan?

Jawel: de kinderen onthaasten…

Ook voor de kinderen geldt dat ze zo vaak overvoerd worden met verplichtingen. Ze hoeven niet op meerdere sporten of clubjes te zitten. Lekker vrij kunnen spelen met wie ze willen en met wat ze willen, of juist lekker even alleen zijn: dat is veel gezonder voor je kind. En het scheelt jou meteen een hoop geregel! Bedenk eens dat een kind wat op school zit en daarvoor en erna ook nog naar de BSO gaat, al zoveel sociale verplichtingen heeft gehad! Geef het eens de kans om niets te hoeven en lekker zichzelf te mogen zijn…

Tijd voor jezelf

Maak bewust tijd vrij voor jezelf. De kinderen op bed? Ga eens gewoon lekker rustig in een heerlijk geurend bad liggen. Pak een boek en nestel je op de bank. Of plan 1 avond in de week echt voor jou in. En dan dus niet voor clubjes e.d. waarbij je weer verplichtingen hebt, maar plan nu eens tijd in dat je vrij bent om te doen wat je zelf wilt!

liefs Wil

Meer informatie

Mommy burn-out, herkennen en erkennen
Me-time voor moeders: Begin je ochtend met rust en energie
Jackpot. De sleutel tot innerlijke rijkdom
Met deze verwentips ben je snel weer een ontspannen mama!
Het einde van de ochtendstress, met deze handige tips!
Stress? Met deze tips blijft je geest gezond!
Partner, kinderen een baan, en jij dan?
Hoe blijf je een ontspannen ouder?
Stress,hoe kun je het voorkomen?
Black Bullet Journal, mijn nieuwe verslaving!
9x Ouderstress
Een dankbaarheidsdagboek bijhouden voor het vergroten van de saamhorigheid
Depressie, hoe kom je er vanaf?
Lachen is gezond! Ontdek 5 tips om vaker te lachen
Tijd voor jezelf, broodnodige ontspanning
Stress en ouderschap
Voorkom een winterdip
Tijd voor jezelf – Broodnodige ontspanning

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *