Verschillende types: Kan de beste moeder opstaan?

Verschillende types: Kan de beste moeder opstaan?

Natuurlijk bestaat ‘de beste moeder’ helemaal niet. We zijn allemaal verschillende types met onze fouten, gebreken, onzekerheden en leermomenten. Daar is ook helemaal niks mis mee! En iedereen moedert op zijn eigen manier en dat is helemaal prima. Het ouderschap is soms net ‘voetbal’. De beste stuurlui staan aan wal en iedereen lijkt er wel een mening over te hebben. De enige die weet wat echt goed is voor zijn kind, ben jij. Ja, hoor je het goed? Dat ben je gewoon zelf! En laat die anderen je nou niks anders wijsmaken. Natuurlijk is er niks mis mee om eens voor advies bij een ander aan te kloppen, anderen inzichten kunnen soms heel verhelderend werken. Maar zelf om advies vragen is nog iets anders dan ongevraagd kritiek over je heen krijgen.

Verschillende types

Wist je trouwens dat er verschillende soorten moeders zijn? Natuurlijk zijn er miljoenen verschillende moeders, want iedere moeder is uniek en doet het op haar eigen unieke manier, maar globaal genomen zijn er een paar verschillende moedertypen. Misschien herken je jezelf er wel in? Ook al zijn deze types hier sterk overtrokken neer gezet om de verschillen nog eens extra te onderstrepen.Ik heb niks met hokjes en ik herken mijzelf in al deze omschrijvingen en aan de andere kant ook juist weer helemaal niet. Het is maar net hoe mijn pet staat. Gelukkig zijn we nooit slechts ‘één type’ en is de kans groot dat ook jij een mengeling bent van al deze ‘moeders’. Toch leuk te lezen!

De verzorgende moeder

Zij doet alles voor haar kinderen en neemt het liefst alles uit handen. Ze staat altijd voor haar kinderen klaar. Dit kan overigens ook wel eens als bemoeizuchtig overkomen of betuttelend. Zeker als de kids wat ouder worden. Probeer niet de zelfstandigheid van je kinderen uit handen te nemen. Ze moeten uiteindelijk op eigen benen leren staan!

De jammerende moeder

Deze moeder neemt al snel alle schuld op zich en probeer hiermee medelijden te winnen van haar omgeving. Zij probeer op het gevoel van de ander te werken om uiteindelijk haar zin te krijgen. Pas hiermee op, want je jaagt je kinderen hier eigenlijk mee weg.

Verschillende types: Kan de beste moeder opstaan?
Verschillende types: Kan de beste moeder opstaan?
Verschillende types: Kan de beste moeder opstaan?

De Eco-gezonde moeder

Zij weet heel goed wat gezond voor je is. Suiker komt niet in huis en liever ook geen vlees. Ze zorgt goed voor mens en dier en haar maaltijden zijn biologisch en eco-verantwoord. Uiteraard worden de kids niet gevaccineerd en worden verzorgingsproducten het liefst zelf gemaakt, zodat ze zeker weet dat er geen chemische troep in zit.

De kritische moeder

De kritische moeder wil graag grip houden op iedere situatie. Vaak oordeelt en veroordeelt ze rap. Haar leven lijkt perfect en dit weet ze goed op beeld over te brengen., met de perfecte shoot op Instagram of Pinterest.
De kans is groot dat je als kind het idee krijgt dat je niet snel iets goed doet want ook van jou wordt perfectie verwacht. Hierdoor kunnen kinderen het gevoel krijgen dat ze niet capabel zijn.

De sportieve moeder

Als om 6 uur haar wekker gaat, springt ze uit bed en begint zij de ochtend met haar warming up en rent nog even een paar kilometer voor ze het ontbijt gaat klaar maken. Haar conditie is top maar verwacht dit van haar kinderen ook. Niks geen geluier op de bank!

De chaotische moeder

Zij is zo’n moeder die altijd van alles kwijt is. Het zou een slechte zijn voor mijn zoon, want die is ook altijd van alles kwijt. Gelukkig weet zijn vader of ik, meestal wel waar hij het heeft gelaten. Maar de chaotische moeder is zelf alles kwijt. Ze vergeet ook allerlei afspraken zodat haar kind op sandalen rond rent tijdens de sponsorloop en de surprise thuis laat staan tijdens het Sinterklaasfeest. De kinderen lopen er niet spik en span bij, want in haar chaos heeft ze haar kids de was van gisteren aan getrokken.

De steriele moeder

Ken je haar? Alles is zo’n beetje vies. Kinderen mogen niet in het zand spelen want daar kunnen de katten hun behoefte in hebben gedaan. Per dag worden minimaal tien keer de handen gewassen. Niet met gewone zeep maar met desinfecterende zeep. Haar keuken ziet er glanzend uit, want ze poetst de hele dag. Uiteraard met handschoenen aan. Ook van haar kids verwacht ze dat zij de hele dag schoon zijn…

De alternatieve moeder

Zij is heerlijk creatief en trekt zich van niemand iets aan. Doet niet mee aan de mode en breidt en naait in – het liefst – felle kleuren de kleding voor haar kinderen. Haar kids vallen net zo op als zijzelf, maar ze zit er niet mee. Leven en laten leven! Vriendjes en vriendinnetje komen graag bij de kids over de vloer want het is er altijd gezellig. Zij bedenkt altijd weer een nieuw idee om te kunnen doen!

Lekker jezelf

Misschien herken je jezelf in geen enkel type of juist in allemaal. Dat is helemaal prima. Natuurlijk ligt de werkelijkheid genuanceerder en kun je de typen met een knipoog nemen. Wat in ieder geval belangrijk is te weten, dat jij de beste moeder bent van jouw kind. Of je nou crea bent, eco of chaotisch, dat maakt allemaal niet uit. Het gaat erom dat je van je kindje houdt en dat je hem verzorgd op de manier waarvan jij denkt dat dit het beste is!

Blijf vooral in jezelf geloven en heel veel genieten van elkaar! Voor jouw kindje ben jij de aller-aller-aller-aller beste moeder! Wat anderen ook zeggen! Laten we als moeders onder elkaar, elkaar helpen en complimenteren, in plaats van bekritiseren… (wat helaas vaak gebeurt, veelal om jezelf een goed gevoel te geven). Ik vind jullie in ieder geval allemaal toppers!

liefs Marion

Meer informatie

Zo word je een leuke moeder. Pardon?
Perfect moederschap. Ligt jouw lat ook zo hoog?
Opvoeden: een mooie maar soms stressvolle taak
Moederschap en carrière, zo regel je dat!
De moedermaffia: Hoe bedreigend kan dit zijn?
Hoe blijf je een ontspannen ouder?
Hoe word je een goede moeder? Nou, zo dus!
Ouderschap, iedereen kleurt dit anders in
Wat is een loedermoeder?
Weg met de moedermaffia, want jij bent helemaal okay!
Oermoeders, bewust jonge moeders

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *