Het einde van de ochtendstress, met deze handige tips!

Het einde van de ochtendstress, met deze handige tips!

Hoe zit het met jou ochtendstress? Is het bij jou iedere ochtend ook zo’n gestress om alles en iedereen weer op de rit te zetten? Kinderen met gevulde buikjes weer in schone kleding te hijsen om op tijd op school of kinderopvang te kunnen zijn? En natuurlijk ook jezelf in gereedheid brengen voor de dag. Lunchpakketjes niet vergeten. Eventuele schoolwerkjes ingepakt. Als iedere dag opnieuw een uitdaging voor je is, heb ik hier wat tips!

De wekker zegt: Tijd om op te staan!

Dit is echt een enorme open deur, maar een ontspannen begin van de dag begint echt met op tijd op te staan. En ja, natuurlijk ligt het heerlijk tegen je partner aan en geniet hij er net zo van als jij, zodat ook hij niet echt aanstalten maakt. Maar toch… hoe meer tijd je hebt om alles op de rit te krijgen, hoe rustiger je het kunt doen. Het is een beetje jezelf foppen, maar je kunt natuurlijk de wekker 10 minuten of 20 minuten eerder zetten, zodat je hem één of twee keer kunt laten snoezen. Nog beter, zet de wekker nog een beetje eerder, want hoe fijn is het om de dag te beginnen met een beetje tijd voor jezelf! Zonder mensen om je heen die allemaal iets van je willen!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoe meer je goed voorbereid bent, hoe makkelijker alles gaat. Je kunt bijvoorbeeld ’s avonds al het nodige klaar zetten. Sterker, je kunt zelfs met tijdschakelaars werken zodat je koffie al gezellig pruttelt als jij nog je bed moet uitkomen. Ook lunchboxen kunnen vaak prima de avond ervoor worden klaar gemaakt. Hoe meer je ’s avonds doet, hoe minder je in de ochtend loopt te stressen.

lijn groen oudersenzo
Het einde van de ochtendstress, met deze handige tips!

Maak het je niet lastig!

Het lijkt zo verleidelijk om je kind even voor zo’n kindvriendelijk ochtendprogramma op de TV te zetten, maar niets is minder waar. De kans is namelijk enorm groot dat op het moment dat hij echt de deur uit moet, nog ‘even iets wil afkijken’. Met een drama als gevolg. Doe het jezelf niet aan en hanteer het principe:’Geen schermen op de vroege ochtend’.

Planning aan de muur

Planning is everything darling! Hang een groot planbord aan je muur. Zo kun je in één oogopslag zien wat er (de hele week) van je wordt verwacht en hoeft je hoofd geen overuren te draaien. Je hoeft niet alles te onthouden, dat is bijna geen doen. Al die clubjes, moetjes, vriendjes, werkjes, bezoekjes, afspraakjes, feestjes. Zonder al die fratsen heb je echt al genoeg om aan te denken. Wanneer je alles op het planbord schrijft, krijg jij weer wat meer ruimte en rust in je hoofd.

Een vast schema

Misschien hartstikke voorspelbaar en saai, maar een vast schema kan je wel houvast geven. En niet alleen aan jou, ook aan je huisgenoten. Iedereen weet uiteindelijk wat er van hem (of haar) wordt verwacht. Plan ook klusjes in als: hond uitlaten, tandenpoetsen, haren kammen, huisdieren eten geven, et cetera. Zijn je kinderen nog erg jong? Dan kun je dit eventueel ook middels pictogrammen op een planbord tekenen. Het kan maar beter helder zijn.

Beloning

En als iedereen dan weer op tijd de deur uit is, dan mag je jezelf absoluut belonen met een lekkere kop koffie. Thuis of op het werk.

Fijne (werk)dag! Wees vooral erg lief voor jezelf, dan kun je dat ook weer doorgeven!

liefs Marion

Meer informatie

Partner, kinderen, werk, sociaal leven: hoe hou ik alle ballen in de lucht?
Opvoeden: een mooie maar soms stressvolle taak
De ochtendspits in het gezin
Onthaasten, hoe doe je dat?
Dag vakantie en hallo ochtendstress
Maandagochtend kwart voor zes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *