Gezonde voeding voor je ongeboren baby. Dit vindt hij fijn!

Gezonde voeding voor je ongeboren baby. Dit vindt hij fijn!

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gezond te eten en goed voor jezelf te zorgen. Gezonde voeding kan de groei van je kindje positief beïnvloeden. Maar door het eten van gezonde voeding zal je je ook fitter voelen en ben je beter bestand tegen allerlei zwangerschapskwaaltjes.

Er wordt wel eens gesproken over de 80/20 regel, dat wil zeggen dat je er zoveel mogelijk voor moet zorgen dat je voeding voor 80% uit gezonde voeding bestaat, dan kun je de overige 20% gebruiken voor producten die misschien iets minder gezond zijn, maar die je wel heel lekker vindt of waar je blij van wordt.

Vermijden

Er zijn een paar producten die je beter niet kunt eten. Probeer zoveel mogelijk natuurlijke producten te eten, dus liever geen eten met chemische toevoegingen (E-nummers, waarbij je vooral E621 moet zien te vermijden), zoetstoffen zoals Aspartaam en smaakversterkers. Alle chemische stoffen die jij binnen krijgt, gaan immers ook rechtstreeks naar je ongeboren kindje.

Beter ook vermijden

Er zijn nog een paar producten die je tijdens je zwangerschap beter kunt vermijden:

Alcohol en nicotone
Het risico van alcohol en nicotine (roken) is iedereen (hopelijk) wel bekend.

Kaas van rauwe melk/schimmelkaas
Kaassoorten zoals brie, camenbert of roquefort.

Rauw vlees, halfgaar vlees en orgaanvlees
Zoals carpaccio, filet Americain, rosbief, lever, paté en leverworst.
Orgaanvlees bevat veel vitamine A. Een teveel aan deze vitamine kan schadelijk zijn.

Cafeïne
Matig het gebruik van cafeïne, tot 2 koppen koffie per dag. Cola kun je beter helemaal niet drinken, naast cafeïne bevat dit product ook veel suiker of aspartaam.

Zachte of rauwe eieren
Let vooral op producten waar rauwe eieren in verwerkt zijn, zoals mayonaise en chocolademousse.

Suiker
Beter te vermijden, zeker als je last hebt van misselijkheid. Overigens is suiker nooit gezond.

Rauwe vis
Geen rauwe schaal- en schelpdieren, dus even geen shushi. Liever ook geen voorverpakte vis als zalm, tonijn en paling. Het is belangrijk dat de vis die je eet vers is.

Zout & drop
Deze producten zijn bloeddruk verhogend. Daarom beter vermijden.

lijn groen oudersenzo
Gezonde voeding voor je ongeboren baby. Dit vindt hij fijn!

Gezonde voeding: Wat juist wel?

Foliumzuur

Tijdens je zwangerschap kun je wel wat extra vitaminen en mineralen gebruiken. Het belang van foliumzuur, ken je wellicht al. Het is hierbij vooral van belang dat je ruimschoots voor je zwangerschap begint met slikken. Door het slikken Foliumzuur wordt het risico op een open ruggetje aanzienlijk verkleint.

Foliumzuur is ook bekend als vitamine B11 en maakt deel uit van een vitamine B-complex. Producten die veel Foliumzuur bevatten: bladgroenten, volle granen, noten en peulvruchten.

Calcium

Je kindje heeft deze stof nodig voor de aanleg van het beender- zenuw-, bloed- en spierstelsel. Vooral zuivelproducten bevatten veel calcium maar ook producten als broccoli, boerenkool, noten, zeewier, rapen, bloemkool, tahin en peulvruchten bevatten veel calcium.

IJzer

IJzer is vooral, door de aanmaak van bloed voor je baarmoeder, placenta en baby, belangrijk tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap. Producten die veel ijzer bevatten: spinazie, broccoli, groene kool, vlees, vis, peulvruchten, noten en eieren.

Tip: IJzer wordt makkelijker uit voeding opgenomen in combinatie me vitamine C. Thee, koffie en zuivel verminderen de opname weer.

Zink

Zink is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby en voor je eigen lichaam tijdens de zwangerschap. Het zorgt voor je immuunsysteem en stofwisseling. Producten met zink zijn: bonen, erwten, wortel, tarwekiemen, zonnebloempitten, pompoen, vlees, schelpdieren.

Vitamine B

Voor voldoende energie en een goede stofwisseling is deze vitamine erg belangrijk. Je behoefte aan Vitamine B wordt door je zwangerschap verhoogt met ongeveer 20%. Producten die vitamine B bevatten: spinazie, broccoli, groene kool, vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en zuivelproducten.

Vitamine D

Vitamine D helpt bij de opname van calcium en is daarom net zo belangrijk als calcium zelf.

Omega 3 vetten

Omega 3 vetten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Je vindt deze vetten voornamelijk in vis, vette vis. Denk aan haring, makreel, zalm, forel, sardientjes en zeeduivel. Als je vis eet, eet dan altijd verse vis! Geen rauwe en ook geen voorverpakte vis. Hou je niet van vis? Dan vind je deze vetten ook in oliën en noten.

(vr)Eetbuien

Je zwangerschap is geen aanleiding om het op een ‘vreten ‘ te zetten. Al die extra kilo’s wil je er uiteindelijk toch weer af hebben, dus hoe minder er aan komt, hoe minder er ook af hoeft. Realiseer je ook dat alles wat jij eet, de brandstof is voor jou en je kindje. Dus als het even kan, kies dan voor gezonde producten. En natuurlijk mag je best jezelf eens verwennen!

Misselijkheid

Last van ochtendmisselijkheid? Zet een bakje met walnoten naast je bed. Even een paar walnoten voor het opstaan, kan je misselijkheid laten verdwijnen. Blijf je ook gedurende de dag misselijk, probeer dan zoveel mogelijk suikervrij te eten en eet regelmatig kleinere porties (6 per dag). Op die manier zorg je voor een constante toevoer van voedingsstoffen.

Wellicht ook handig te weten dat maagzuur vooral in de hand wordt gewerkt door vet voedsel en cafeïne houdende drankjes.

liefs Marion

Meer informatie

Ontdek wat extra goed is om te eten voor een gezonde zwangerschap
Kayleigh (27) is zwanger en volgt het carnivoor dieet
In verwachting? Ontdek Orthiflor Zwanger!
Deze producten kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap (en dit zijn de alternatieven)
Vitamines en supplementen tijdens je zwangerschap: hoe belangrijk zijn ze?
Voorzorgsmaatregelingen voor een gezonde zwangerschap!
Hoeveel kwaad kan alcohol tijdens de zwangerschap?
Foliumzuur tijdens de zwangerschap. Waarom is het zo belangrijk?
Welke vitamines zijn aan te raden tijdens de zwangerschap?
Gezond eten tijdens de zwangerschap
Dit kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *