Stoppen met roken! Maar hoe dan?

Stoppen met roken! Maar hoe dan?

Je moet echt wel onder een steen hebben gelegen als je niet weet dat roken slecht voor je is. Je mag aannemen dat iedereen dit inmiddels wel weet. Maar dat maakt het stoppen natuurlijk niet eenvoudiger. Ik kan het weten, want ik ben inmiddels twee keer gestopt. Los van alle mislukte pogingen die ik tussendoor heb ondernomen.
Er bestaan allerlei methodes om je te helpen met het stoppen van roken, maar ik kan je nu al vertellen dat geen van deze methodes ervoor gaat zorgen dat het makkelijk zal zijn. Stoppen met een verslaving is nou eenmaal moeilijk. Daarom is het een verslaving.

Hoewel er dus geen methode bestaat die het stoppen met roken makkelijk maakt, bestaan er wel manieren om het makkelijker maken. Een klein, maar belangrijk nuanceverschil. Het stoppen is vaak al moeilijk genoeg, daar kun je alle hulp goed bij gebruiken. Maar welke manieren zijn er dan? We zetten er hier een paar op een rij, zodat jij de methode kunt kiezen die het beste bij jou past.

Het is belangrijk dat je van het roken (of dampen) af bent, nog vóór je zwanger bent. Gebruik de periode voor je zwangerschap om van deze verslaving af te komen, want alle middelen die je kunt gebruiken om van het roken af te komen, zijn uiteraard ook nog steeds slecht voor je ongeboren baby (en uiteraard ook voor jou).

Boeken

Er zijn diverse boeken geschreven om jou te stimuleren te stoppen met roken. Eigenlijk zijn het een soort zelfhulpboeken. De bekendste hiervan is natuurlijk het boek van Allen Carr “Stoppen met roken”. Hij omschrijft het roken als een fuik, waar je niets vermoedend in zwemt en te laat merkt dat je niet meer terug kunt. In zijn boek ontrafelt hij deze fuik totdat jij doorziet dat het stoppen met roken eigenlijk kinderlijk eenvoudig is. Of het werkt? Dat zal voor iedereen anders zijn. Hij geeft je in ieder geval goede inzichten en wat je ermee doet, is aan jou.

lijn groen oudersenzo
Stoppen met roken! Maar hoe dan?

E-sigaretten

De laatste weken is de e-sigaret negatief in de media geweest. Het werd in verband gebracht met mysterieuze longproblemen, waarbij het vermoeden bestaat dat dit wordt veroorzaakt door het gebruik van e-sigaretten. Logisch dat dit wordt onderzocht, maar er is nog niets over bekend. Er is echter wel onderzoek, zoals bijvoorbeeld door de Engelse overheid is gedaan (Public Health England) dat heeft aangetoond dat het gebruik van een e-sigaret maar liefst 95% minder schadelijk is dan tabak.
Wij raden je aan de media over de ontwikkelingen en onderzoeken over de e-sigaret goed te blijven volgen, zodat je op de hoogte blijft van de uitkomsten van de verschillende onderzoeken.

Vooralsnog ga ik ervan uit dat de e-sigaret een hulpmiddel kan zijn bij het afkicken van je rookverslaving. Moet je natuurlijk wel de e-liquid (dampvloeistof) gebruiken zonder nicotine, want anders blijf je de verslaving in stand houden en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je eenmaal van de nicotineverslaving af bent, kun je de volgende stap nemen, namelijk om ook die e-sigaret te laten liggen. Pak een lolly, neem een kauwgom, pak een pen om mee te spelen, ga (hard) lopen of fietsen maar zoek alternatieven om niet die e-sigaret te pakken.
Maar nogmaals, houd de ontwikkelingen goed in de gaten, want je bent zelf verantwoordelijk voor de gezondheid van je eigen lichaam.

Het grote voordeel van elektrisch roken is dat je het kunt afbouwen door iedere keer te kiezen voor een e-liquid met minder nicotine, totdat je uiteindelijk op 0% zit. Van daaruit kun je gaan proberen de e-sigaret helemaal te laten liggen.

Afbouwen van nicotine

Dan zijn er nog allerlei hulpmiddelen die je kunt gebruiken om het nicotinegebruik af te bouwen. Bijvoorbeeld de nicotinepleisters of nicotinekauwgom. Zelf heb ik daar bedenkingen bij, want je houdt op die manier de nicotineverslaving in stand, alleen krijg je het op een andere manier binnen. Uiteindelijk vormt de fysieke nicotineverslaving maar een klein onderdeel van de volledige verslaving. De grootste verslaving zit namelijk tussen je oren en die los je niet op met het plakken van een pleister. Je loopt eerder de kans om naast die pleister, toch nog “stiekem” een sigaret op te steken en op die manier krijg je zelfs een dubbele dosis nicotine binnen. Belangrijk dus om vooraf goed na te denken of dit een manier is, die bij je past.

lijn groen oudersenzo
Stoppen met roken
Stoppen met roken
Stoppen met roken
lijn groen oudersenzo

Acupunctuur

De eerste keer dat ik serieus ging stoppen met roken, heb ik voor deze manier gekozen. Mijn ziektekostenmaatschappij heeft de kosten hiervan zelfs vergoed. Geen idee of dit nog steeds wordt gedaan, want ik praat over zo’n jaar of tien geleden. Bij het stoppen met roken door middel van acupunctuur wordt gekeken naar het lichamelijke en geestelijke aspect van de verslaving. De behandeling richt zich op het verminderen van de afkickverschijnselen zodat het volhouden makkelijker wordt.
Ik kan naar eer en geweten zeggen dat ik het de eerste twee weken na behandeling nog steeds vreselijk vond. Ik was bloedchagrijnig, snel geïrriteerd en vond het echt lastig om geen sigaret op te steken. Voor mijn gevoel heb ik het gered op doorzettingsvermogen en het feit dat ik écht heel graag wilde stoppen. Of de acupunctuur daarin heeft bijgedragen, geen idee. Als je er heilig in gelooft, scheelt dat natuurlijk wel.

Voor iedereen die bang is voor naalden, de naalden zijn zo dun dat je ze niet voelt als ze in je lichaam worden gestoken. Bij mijn behandeling gebeurde dit in mijn oren. Of dat altijd het geval is, durf ik niet te zeggen.

Met je smartfoon in je hand

Als je boeken hebt om te stoppen met roken, bestaan er tegenwoordig natuurlijk ook apps om van je rookverslaving af te komen. Ook hiervan zijn er verschillende te downloaden. Zo heb je bijvoorbeeld voor de iPhone de ‘Rookvrij Pro’-app. Deze app komt regelmatig met statusrapporten die je laten zien hoe je ervoor staat. Dit kan erg motiverend werken, het maakt je namelijk inzichtelijk hoeveel geld, tijd en sigaretten je hebt bespaard. Ook wijst het je op de niet-geïnhaleerde nicotine, teer, koolmonoxide en al die andere giftige stoffen die je nu NIET meer heb binnen gekregen.

Een mooi hulpmiddel en ijzersterk in combinatie met één van de andere methodes. Het vult goed aan en maakt vooral de mentale verslaving beter te behappen. De app kost nog geen 2 euro.

En als het je is gelukt om te stoppen met roken…

Dan is na zo’n 2 tot 4 jaar de kans op een beroerte weer net zo klein als iemand die nooit heeft gerookt, ook het risico op een infarct is weer hetzelfde als bij een niet-roker. De kans op een longontsteking is verkleind, je vruchtbaarheid neemt toe (yeah!) en zo zijn er nog veel meer gezonde voordelen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je kindje geen schadelijke stoffen binnen krijgt van jouw verslaving.

Ik wens je heel veel succes!! En als je gaat stoppen en je kunt nog wat support gebruiken, stuur gerust een mailtje! Ik weet hoe moeilijk het kan zijn, maar ik weet ook hoe fijn het is, zodra het is gelukt!

liefs Marion

Meer informatie

Stoppen met roken kan soms best een beetje lastig zijn
Roken in de auto met kinderen: Doe jij het?
Stoppen met roken
Hoeveel kwaad kan alcohol tijdens de zwangerschap?
E-sigaret – Zwanger & stoppen met roken: is de e-sigaret een alternatief?
Shisha-pen – Hype onder de jongeren!

Bronvermelding

Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *