Zonder lerarendiploma aan de slag in het onderwijs

Sta je te popelen om voor de klas te staan, maar heb je nog geen lerarendiploma? Dan kun je helaas nog niet als leraar of lerares lesgeven op een school. Maar met het huidige personeelstekort in het onderwijs, is er een alternatief bedacht om toch snel tot leraar opgeleid te kunnen worden: een zij-instroom traject. Wat dit precies inhoudt, dat lees je in dit artikel.

Zonder lerarendiploma aan de slag in het onderwijs

Kun je zonder diploma werken als leraar?

Nee, zonder diploma kun je niet direct voor de klas staan. Dat is het korte antwoord. Het lange antwoord is: als je de ambitie hebt en al een andere opleiding hebt afgerond, dan biedt het zij instroom onderwijs mogelijkheden. Of je nu al in het onderwijs werkt zonder lesbevoegdheid of helemaal nieuw bent in het veld, de zij-instroom is de manier om snel aan de slag te kunnen gaan in het onderwijs. Je hoeft geen volledige nieuwe studie te volgen, maar krijgt een op maat gemaakt traject aangeboden, waarbij je direct betaald voor de klas komt te staan.

Wat is een zij-instroomtraject?

Het zij-instroomtraject onderwijs is een opleiding die twee jaar lang duurt. Tijdens de opleiding kom je direct al betaald voor de klas te staan. Dit is meestal 3 tot 4 dagen in de week. Een dag per week leer je theorie en andere vaardigheden. Het traject wordt gefinancierd door de overheid, dus je hoeft niets zelf te betalen. Omdat je al direct betaald wordt, hoef je ook bang te zijn voor inkomstenverlies. Voor je kunt starten met het traject, wordt er wel gekeken of je voldoet aan de eisen.

Waaraan moet je voldoen voor een zij-instroomtraject?

Je hoeft niet al in het onderwijs werkzaam te zijn om te kunnen starten met het traject. Wel zijn er enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen. Een afgeronde HBO- of WO-opleiding is in ieder geval een must. Daarnaast is maatschappelijke ervaring en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) noodzakelijk. Als zij-instromer moet je minimaal vier dagen per week beschikbaar zijn, waarvan je 3 of 4 dagen voor de klas staat en 1 dag studeert. Je moet dus echt toegewijd zijn aan het traject, het is niet iets wat je zomaar naast je huidige baan kunt doen.

Hoeveel dagen sta je voor de klas?

Tijdens het zij-instroomtraject geef je als zij-instromer 3 of 4 dagen per week les. Dat is leuk, want daar doe je het uiteindelijk natuurlijk voor: het lesgeven! Je hoeft dus niet eerst een jaar lang met je neus in de boeken te zitten, voordat je eindelijk eens een keer voor de klas komt te staan.

liefs Marion

Meer informatie

Het juiste advies voor in het onderwijs
Organiseer een klassenuitje! Maar hoe?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *