Vitamines en supplementen tijdens je zwangerschap: hoe belangrijk zijn ze?

Als je zwanger bent, wil je je kindje natuurlijk het allerbeste geven. De juiste voedingsstoffen en vitamines helpen je baby al in de baarmoeder bij een goede hersenontwikkeling en het kweken van sterke botten. Ook je eigen lijf heeft tijdens de zwangerschap meer vitamines en mineralen nodig om gezond en fit te blijven. Om zeker te weten dat je voldoende vitamines binnenkrijgt, is supplementen slikken raadzaam. Maar welke vitamines en supplementen heb je precies nodig tijdens je zwangerschap? Je leest het in dit artikel.

Vitamines en supplementen: Deze vitamines en mineralen heb je extra hard nodig als je zwanger bent

Tijdens je zwangerschap werkt je lijf hard. Je wordt niet alleen zwaarder, maar creëert ook een minimensje in je baarmoeder. Alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen die je binnenkrijgt deel je met je baby. Van de volgende vitamines en mineralen heb je meer nodig als je zwanger bent:

Foliumzuur

Foliumzuur of vitamine B11 is nodig om de kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje te verkleinen. Vrouwen die tot de 10e week van hun zwangerschap 400 microgram foliumzuur per dag extra slikken, hebben bijvoorbeeld minder kans op een baby met een open ruggetje. Ook helpt extra foliumzuur bij een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. Het best begin je al met foliumzuur slikken voordat je zwanger bent, dus bijvoorbeeld direct als je met de pil besluit te stoppen en actief gaat klussen voor een kindje.

IJzer

Als je zwanger bent, maakt je lichaam extra bloed aan. Om dit bloed aan te maken is er hemoglobine nodig. Om hemoglobine aan te maken heb je voldoende ijzer nodig. Ook helpt het mineraal ijzer bij een goede hersenontwikkeling van je baby. In het begin van je zwangerschap (tijdens de zwangerschapsscreening) wordt het hemoglobinegehalte in je bloed bepaald. Is dit te laag, dan zal je verloskundige of gynaecoloog dit goed in de gaten houden. In overleg kun je ook een ijzersupplement slikken, of een multivitamine waar ijzer in zit.

lijn groen oudersenzo
Vitamines en supplementen tijdens je zwangerschap: hoe belangrijk zijn ze?

Calcium

Calcium helpt je baby sterke botten, tanden en spieren te kweken. De World Health Organization (WHO) raadt aan om 1000mg calcium per dag extra te slikken als je zwanger bent. Een hoge dosering calcium helpt ook om de kans op zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie te verkleinen. Vrouwen die tijdens een eerdere zwangerschap al pre-eclampsie hadden, krijgen daarom eigenlijk altijd het advies om extra kalk te slikken.

Vitamine D

Vitamine D maak je aan als je regelmatig in de zon te vinden bent. Ook wordt deze vitamine toegevoegd aan margarines en halvarines voor op brood. Verder vindt je vitamine D in dierlijke producten. Toch hebben de meeste mensen een tekort aan deze vitamine. Als zwangere vrouw heb je extra vitamine D nodig voor de ontwikkeling van het bottenstelsel van je baby. Slik tijdens je zwangerschap dagelijks 10 microgram vitamine D extra.

Multivitamine voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen doen er dus goed aan om supplementen te slikken tijdens de zwangerschap. Foliumzuur en vitamine D worden sowieso aangeraden als je zwanger bent, maar ook andere vitaminen en mineralen kom je sneller tekort. Veel vrouwen vinden het makkelijk om een multivitamine voor zwangeren te slikken. In deze supplementen zitten alle vitaminen en mineralen die je als zwangere nodig hebt om gezond te blijven én je baby te voorzien van alle nodige voedingsstoffen. Kies wel voor een supplement van hoogwaardige kwaliteit, zoals bijvoorbeeld Femesette – Zwanger Compleet van Gayavit.

lijn groen oudersenzo
Vitamines en supplementen tijdens je zwangerschap: hoe belangrijk zijn ze?

Voorkom tekorten in je zwangerschap met de juiste supplementen

Als je zwanger bent gaan belangrijke voedingsstoffen en vitaminen eerst naar je baby. Daarom is het niet ondenkbaar dat je tijdens je zwangerschap tegen tekorten aan loopt. Gelukkig kun je dit eenvoudig voorkomen of verhelpen door supplementen te slikken. Het is dan wel zo gemakkelijk om te kiezen voor een supplement waar alles wat je nodig hebt al in zit. Dus extra vitamine D, foliumzuur en andere stoffen waar jij en je ongeboren kindje wat aan hebben. Femesette – Zwanger Compleet van Gayavit is zo’n zwangerschapssupplement. Je kunt het al beginnen te slikken voordat je zwanger bent, bijvoorbeeld op het moment dat jij en je partner gaan proberen een kindje te krijgen.

Ook na je zwangerschap kun je Femesette – Zwanger Compleet blijven slikken, zeker wanneer je borstvoeding geeft. Want ook na de bevalling heeft je lichaam extra vitaminen en mineralen nodig om te herstellen. Een zwangerschap en bevalling zijn een behoorlijke aanslag op je lichaam: je hormoonhuishouding ligt volledig overhoop en je bent misschien flink wat kilo’s aangekomen. Na de bevalling moet je lichaam ontzwangeren. Hiervoor zijn gezond eten en voldoende rust heel belangrijk. Het juiste voedingssupplement ondersteunt je lichaam daarbij.

Hét voedingssupplement voor tijdens én na je zwangerschap

De voedingssupplementen van Gayavit zijn uniek. Zo zijn ze 100% natuurlijk en bevatten ze geen titaniumoxide of kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook zijn de supplementen vrij van allergenen zoals soja, gluten, lactose en noten. De Femesette – Zwanger Compleet supplementen dragen bij aan de ontwikkeling van je baby én aan een gezonde energiehuishouding en goede weerstand voor jezelf. Naast foliumzuur en vitamine D is het supplement ook verrijkt met onder meer biotine, vitamine C, vitamine E en vitamine B12.

Femesette – Zwanger Compleet ondersteunt je ook na de zwangerschap. Zo zorgt biotine er bijvoorbeeld voor dat je haar in goede conditie blijft. En dat kan je wel gebruiken, want 3 tot 6 maanden na de bevalling krijgen de meeste vrouwen te maken met postpartum haaruitval en haarbreuk. Geef je borstvoeding? Dan profiteert je kleintje ook nog mee van het supplement dat je slikt. Je geeft de vitaminen en mineralen namelijk gewoon aan je baby door via je moedermelk. Een win-win situatie dus! Sterker nog, in dit geval zelfs een win-win-win-situatie want je kunt ook nog eens het informatieve e-book downloaden, vol handige tips & tricks tijdens de eerste maanden van je zwangerschap!

Gebruikte jij voedingssupplementen tijdens je zwangerschap? Voor welke vitamines en supplementen heb jij gekozen? En heb je daar baat bij gehad? Laat het ons weten in de comments!s

Liefs Amber

Meer informatie

Deze producten kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap (en dit zijn de alternatieven)
Gezonde voeding voor je ongeboren baby. Dit vindt hij fijn!
Foliumzuur tijdens de zwangerschap. Waarom is het zo belangrijk?
Welke vitamines zijn aan te raden tijdens de zwangerschap?
Zo belangrijk is foliumzuur

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Gayavit.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *