Deze producten kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap

Deze producten kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap

Als zwangere kun je lang niet alles meer onbezorgd eten, sommige producten kun je maar beter even niet eten. Zo mag je bijvoorbeeld geen filet americain meer eten, evenals andere rauwe vleeswaren. Ook bepaalde vissoorten kun je maar beter laten staan in verband met dioxine en andere giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kindje. Ook gerookte zalm is uit den boze omdat daarin mogelijk de listeriabacterie aanwezig is. Gelukkig zijn er heel veel gezonde én lekkere alternatieven, waardoor je je favoriete lekkernij toch niet helemaal hoeft te missen.

#1: Zwanger en filet americain

Filet americain is misschien wel het meest gemiste voedsel onder zwangere vrouwen. Dit product is echter gemaakt van rauw vlees. Er bestaat een risico dat het vlees besmet is met listeria. Voor een niet zwangere met een goed immuunsysteem is dat niet direct een groot probleem. Als je zwanger bent is het echter een ander verhaal: een infectie met Listeriose kan in het ergste geval een vroeggeboorte opwekken. In een vroege zwangerschap kan een besmetting zorgen voor een miskraam. Beter laat je filet americain dus even helemaal staan gedurende deze 40 weken.

Maar wat eet je dan in de plaats? Zelf heb ik in mijn zwangerschap de vegetarische filet americain ontdekt. Toegegeven: het was even zoeken tot ik een soort gevonden had die echt goed te vergelijken was met het echte goedje. Ik heb talloze merken geprobeerd, maar blijf toch echt hangen bij de petit filet van de Vegetarische Slager. Zeker met een uitje, een hardgekookt ei en wat mayonaise is deze filet americain bijna niet te onderscheiden van het echte werk. Extra lekker op een Italiaanse bol of een ander luxe broodje!

lijn groen oudersenzo
Deze producten kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap

#2: Zwanger en sushi

Ook sushi kun je beter niet eten als je zwanger bent. Net als rauw vlees, kan rauwe vis de listeriabacterie bevatten. Gelukkig kun je wel vegetarische sushi eten. Bijvoorbeeld met omelet, tofu of groente. Sommige sushizaken bieden ook vegetarische sushi én sashimi aan met nagemaakte zalm of tonijn. Heerlijk met wat sojasaus en wasabi. Drink er alcoholvrije sake bij en je sushiavondje is compleet!

#3: Zwanger en tonijnsalade

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar een cracker met tonijnsalade vind ik persoonlijk een echte traktatie. Helaas is tonijnsalade geen optie tijdens de zwangerschap. In roofvissen zijn onder meer dioxines, kwik en andere potentieel schadelijke stoffen aanwezig. Niet goed voor je kindje! Gelukkig bestaat er visvrije tonijn van de Vegetarische Slager. Hiermee maak je zelf een heerlijke tonijnsalade. Gebruik kappertjes, mayonaise, stukjes augurk, mosterd en andere ingrediënten en maak de tonijnsalade heerlijk op smaak. Er is ook vegetarische tonijnsalade te koop van diverse huismerken, maar die vond ik persoonlijk te soja-achtig smaken.

De visvrije tonijn is natuurlijk ook te gebruiken in een pasta. Lekker met tuinerwten, rucola, knoflook en een uitje! Of in een heerlijke zomerse pastasalade.

#4: Zwanger en gerookte zalm

Ook gerookte zalm staat niet op het menu als je zwanger bent. Gelukkig kun je gerookte zalm wél eten als je het goed verhit. De listeriabacterie en hitte gaan namelijk niet goed samen. Een goed vegetarisch alternatief voor deze heerlijke lekkernij bestaat helaas niet. Wat wel kan? Een snelle tagliatelle met gerookte zalm, spinazie en een heerlijke roomsaus. Of wat dacht je van een lekkere quiche met gerookte zalm, broccoli en cashewnoten? De opties zijn eindeloos. Hoewel een bagel met creamcheese, kappertjes en gerookte zalm er voorlopig even niet in zit, hoef je de smaak gelukkig niet helemaal te missen.

#5: Zwanger en paté of andere leverproducten

Paté en leverproducten kun je in je zwangerschap beter helemaal vermijden. Waarom? In dit soort producten zit veel vitamine A. Krijg je daar te veel van binnen? Dan kunnen er afwijkingen ontstaan bij je ongeboren kindje. Denk onder meer aan hartafwijkingen. Eén keer te veel lever eten kan al schadelijk zijn. Gelukkig heeft het merk Kips vegetarische snijworst ontwikkeld. Deze worst is nauwelijks te onderscheiden van leverworst. Ook bestaat er vegetarische paté om je cravings naar leverproducten op een veilige manier mee op te lossen. Heb je hier helemaal niks mee? Dan kun je één keer per week één boterham of cracker eten met paté of een ander leverproduct. Wees er wel extra zuinig mee.

Welk product miste jij het meest tijdens je zwangerschap? En hoe ging je om met deze craving? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Bizarre Zwangerschaps-Cravings: Ontdek het waarom
Ontdek wat extra goed is om te eten voor een gezonde zwangerschap
Kayleigh (27) is zwanger en volgt het carnivoor dieet
Vitamines en supplementen tijdens je zwangerschap: hoe belangrijk zijn ze?
Gezonde voeding voor je ongeboren baby. Dit vindt hij fijn!
Foliumzuur tijdens de zwangerschap. Waarom is het zo belangrijk?
Gezond eten tijdens de zwangerschap
Welke vitamines zijn aan te raden tijdens de zwangerschap?
Dit kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *