Welke vitaminen tijdens je zwangerschap?

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam veel en in je buik groeit een klein kindje. Dat is op zich al bijzonder, maar ook je lichaam verandert. Door alle veranderingen in je lichaam en doordat je zorg draagt voor een nieuw leven heb je tijdens een zwangerschap extra vitaminen en voedingsstoffen nodig. Waar moet je op letten en welke vitaminen heb je nodig?

Welke vitaminen tijdens je zwangerschap?

Eet elke week vette vis

Een van de adviezen op het gebied van extra vitaminen en voedingsstoffen is het eten van vette vis. Dat is niet alleen gezond voor jou, maar ook voor de baby. In vette vis zitten namelijk vitamines zoals omega 3-vetzuren, vitamine D en jodium. De Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor de het ontwikkelen van de zenuwen, hersenen, zenuwen en ogen van jouw kindje. Vitamine D is goed voor sterke botten en jodium zorgt voor een goede doorbloeding. Houd je niet van vis? Dan kun je ook kiezen voor het slikken van visoliecapsules die omega 3-vetzuren bevatten. Daarnaast is ook de vitamine foliumzuur van groot belang. Door de kans op een open ruggetje of een open verhemelte zo klein mogelijk te maken kan je  extra foliumzuur slikken. 

Slik vitamine D

Daarnaast heb je tijdens je zwangerschap nog behoefte aan extra vitaminen en mineralen. Vitamine D is daar een voorbeeld van. Het is goed voor de botten en zorgt voor een sterk immuunsysteem. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s met een tekort aan vitamine D meer risico lopen op ziektes zoals astma. Daarom is het verstandig om tijdens je zwangerschap dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Ook is ijzer een belangrijke vitamine in het rijtje extra vitaminen slikken. Tijdens je zwangerschap is de kans dat je een ijzertekort ontwikkelt groter. Daarom is het goed om veel ijzerrijke producten zoals eieren, peulvruchten, vlees en volkorenproducten te eten. Heb je snel ijzer nodig, eet dan vlees, uit vlees wordt ijzer door het lichaam het snelst opgenomen. Ook helpt het om extra vitamine C te eten tijdens een maaltijd, dan krijg je nog sneller het ijzer binnen. Krijg je niet genoeg van deze vitamine binnen? Dan kan je ook een speciale vitaminepil voor zwangere vrouwen innemen, deze bevat vaak een combinatie van de vitamine foliumzuur, vitamine D en ijzer.  

Een goed voedingspatroon

Naast het innemen van extra vitamines is het van belang dat je let op een goed voedingspatroon. Je eet niet alleen voor je zelf maar ook voor het kindje in je buik. Het is natuurlijk daarbij niet gelijk nodig om veel meer te gaan eten. Hoewel de zwangerschap wel meer energie kost en je dus ook meer energie nodig hebt hoef je dat niet allemaal uit extra voeding te halen. Doordat je vaak tijdens een zwangerschap minder beweegt verbrand je ook minder energie en de kans dat je heel veel extra kilo’s aankomt tijdens de zwangerschap is dan ook aanwezig. Zorg daarom dat je gewoon voldoende en gevarieerd eet. Zorg voor veel fruit en groenten en drink minsten 2 liter water per dag. Slik daarna extra vitaminen tijdens je zwangerschap voor een gezond lichaam en goede groei en ontwikkeling van je kindje. Zo kom jij de zwangerschap gezond door!

liefs Marion

Meer informatie

Deze producten kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap (en dit zijn de alternatieven)
Vitamines en supplementen tijdens je zwangerschap: hoe belangrijk zijn ze?
Gezonde voeding voor je ongeboren baby. Dit vindt hij fijn!
Dit kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap
Mooi en gezond zwanger
Gezonde voeding voor je ongeboren baby
Gezond eten tijdens de zwangerschap
Gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Vitamineoverzicht – Welke vitaminen zijn er en waar zitten ze in?
Gezonde voeding tijdens je zwangerschap
Foliumzuur tijdens de zwangerschap. Waarom is het zo belangrijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Body-supplies.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *