Vruchtbaarheid en voeding. Eet je gezond!

Vruchtbaarheid en voeding

Als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt de anticonceptie aan de wilgen te hangen, kan een zwangerschap vaak niet snel genoeg zich aandienen. Jammer genoeg werkt het niet zo dat wanneer jullie besluiten dat in jullie leven ruimte is voor gezinsuitbreiding, dit dan ook maar gelijk gebeurt. Alle puzzelstukjes, van vruchtbaarheid en cyclus en bevruchting moeten goed liggen. Daar kan behoorlijk wat tijd overheen gaan. Je kunt echter de natuur wel een handje helpen, namelijk door zo gezond mogelijk te leven en te zorgen dat de eitjes en zaadjes in optimale conditie zijn! Hoe je dit doet? Nou bijvoorbeeld met bepaalde voedingsmiddelen!

Voeding ter verhoging van de vruchtbaarheid is geen fabeltje

Dat bepaalde voedingsstoffen een belangrijke rol kunnen spelen bij de vruchtbaarheid, is geen fabeltje. Natuurlijk is het ook geen optelsom van: appels + peren = zwangerschap. Zo werkt het niet, maar het is wel bewezen dat bepaalde voedingsstoffen de vruchtbaarheid kunnen verhogen en ervoor kunnen zorgen dat de hormonen in balans zijn. Het kan dus geen kwaad om je hierin te verdiepen en te letten op wat je eet (of juist niet).

Gezond lichaam

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is zo gezond mogelijk te leven, want een gezond lichaam draagt zeker bij aan de vruchtbaarheid. Een gezonde levenshouding is zowel voor jou als je partner van belang. Dat hoeft echt niet te betekenen dat jullie alleen nog maar rauwkost hoeven te eten en dagelijks vogelnestjes moeten maken in de ringen. Het is echter wel belangrijk dat je zo veelzijdig mogelijk eet en hierdoor de juiste mix binnenkrijgt van koolhydraten (volkoren- brood en pasta, zilvervliesrijst, bonen en fruit), gezonde vetten, eiwitten (kaas, vlees, vis, avocado, zuivelproducten) en voldoende vocht.

Wanneer je gevarieerd en gezond eet, het liefst uit de schijf van vijf, het liefst zo vers mogelijk en je zorgt voor een gezonde hoeveelheid beweging, is het eigenlijk al snel goed. Ook heeft een gezond gewicht een positief effect op de vruchtbaarheid. Dat wil natuurlijk helemaal zeggen dat je niet zwanger kunt worden als je last hebt van overgewicht. Het kán echter wel van invloed zijn op de vruchtbaarheid en je loopt ook meer risico op het krijgen van een miskraam of complicaties bij de zwangerschap. Lijnen tijdens de zwangerschap wordt echter afgeraden. Je baby zou dan te weinig voedingsstoffen kunnen binnen krijgen. Beter is om vóór de zwangerschap alvast wat kilo’s kwijt te raken.

lijn groen oudersenzo
Vruchtbaarheid en voeding

Wat kun je het beste vermijden?

Vermijd het liefst zoveel mogelijk kant-en-klaarmaaltijden, vet vlees, cafeïne, probeer zo min mogelijk toevoegingen binnen te krijgen en vermijd aspartaam (E951). Aspartaam heeft een remmende invloed op de eisprong.

Eet ook liever deze periode geen soja, dit kan de hoeveelheid zaadcellen doen afnemen bij de man. Laat ook liever de frituur even met rust, want hoe meer gefrituurde voeding je eet, hoe groter het risico op vruchtbaarheidsproblemen. In junkfood (gebak, chips, koekjes, gefrituurd eten) zitten namelijk transvetten en die verkleinen de kans op een zwangerschap.

En als je dan toch zo gezond mogelijk bezig bent, laat dan ook de frisdrank even met rust. Frisdrank verhoogt de bloedsuikerspiegel en ook dat heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid.

Drugs, nicotine, medicatie en alcohol

Het spreekt voor zich dat nicotine, alcohol en drugs allemaal beter achterwege gelaten kunnen worden, omdat dit niet alleen de vruchtbaarheid kan verminderen, maar ook schadelijk kan zijn voor je ongeboren kindje, die er wellicht al het een en ander van mee krijgt, nog voor jij door hebt dat je zwanger bent. En ja, stoppen met roken geldt ook voor de man. Rokende mannen hebben namelijk vaker problemen met de zaadproductie (minder zaadcellen, minder beweeglijke zaadcellen en meer zaadcellen met afwijkingen).

Ook kunnen jullie beiden de alcohol even beter laten staan. Zelfs een klein beetje alcohol kan al een negatieve invloed hebben op je hormoonhuishouding en je vruchtbaarheid doen afnemen. Dit geldt ook voor mannen. Wist je dat meer dan de helft van de mannelijke alcoholisten onvruchtbaar of impotent is? Alcohol zorgt niet alleen dat de kwaliteit van sperma snel achteruitgaat, maar het vermindert ook nog eens de hoeveelheid. Het kan zelfs leiden tot chromosoomafwijkingen bij jullie kindje. Belangrijk dus om die alcohol even met rust te laten. Het leven is ook echt heel leuk zonder een slok op!

Slik je medicijnen? Informeer dan even bij de huisarts of deze samen kunnen gaan met een zwangerschap. Soms moet je met een bepaalde medicatie stoppen of tijdelijk overstappen op een alternatief medicijn. Houd er rekening mee dat vrij verkrijgbare medicijnen (dus medicijnen die je gewoon bij drogist of apotheek kunt kopen) ook schadelijk kunnen zijn bij een zwangerschap. Informeer ook hierover bij je huisarts!

Goede libido

Een zwangerschap begint vaak bij een gezond portie zin! Ons drukke bestaan en de vele afleidingen kan een goed libido nog wel eens in de weg staan (te moe). Wist je dat serotonine (een stofje in je lichaam) een sterke invloed heeft op je lustgevoelens? Bepaalde voedingsstoffen kunnen libido-opwekkend zijn. Een beetje creatief in de keuken en je eet je zo naar een goed libido toe! De producten die je hiervoor kunt gebruiken zijn:
knoflook, kip, kalkoen, lam, meloen, vijgen, zalm, bladgroenten, asperges, bananen, avocado’s, sojabonen, oesters, et cetera. In combinatie met een paar andere ingrediënten moet er toch iets lekkers van te maken zijn.

Wil je vlinders in je buik voelen? Ook daar is een stofje voor, namelijk Fenylethylamine. Dat woord hoef je echt niet te onthouden, hooguit kan hij voor punten zorgen bij scrabble of wordfreud. Belangrijker om te weten hoe je dit stofje kunt aanmaken… namelijk met chocolade!

Antioxidanten

Je hebt vast wel eens van deze kreet gehoord. Anti-oxidanten zijn belangrijke stoffen met slechts één missie: het aantal radicalen (bijproducten van de stofwisseling) binnen de perken houden. Waarom dit belangrijk is voor de vruchtbaarheid? Nou, die vrije radicalen kunnen eicellen en sperma beschadigen. Belangrijk dus dat daar iets tegen gedaan wordt. En dat kun je doen door het eten van producten waar veel antioxidanten in zitten, zoals: fruit, groente en noten. Natuurlijk is de hoeveelheid per product verschillend. In blauwe bessen zitten bijvoorbeeld heel veel anti-oxidanten. Begin de dag met een handje blauwe bessen door de yoghurt of havermout en je dag is goed begonnen!

Als je 200 gram groente en 200 gram fruit op een dag eet, krijg je voldoende anti-oxidanten binnen. (Advies Voedingscentrum).

Kwaliteit van sperma

De kwaliteit van het sperma is net zo belangrijk als de kwaliteit van de eicel. De kwaliteit van spermacellen kunnen worden verbeterd met genoeg zink en vitamine C. Tijdens onze pogingen om zwanger te worden, zette ik regelmatig Chili Con Carne op tafel. Met vooral veel (verse) gember, bonen en tomaten. Bonen zijn ook nog eens rijk aan foliumzuur, vezels en eiwitten.

Hormonale balans

Voor een goede hormonale balans kun je het beste voldoende vezels eten. Die zijn niet alleen geschikt voor een goede darmwerking (ook mooi meegenomen) maar vezels hebben invloed op de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Kort gezegd kan gebrek aan vezels leiden tot een slechte darmwerking waardoor oestrogenen niet (voldoende) worden afgebroken waardoor ze opnieuw kunnen worden opgenomen in je lichaam wat kan zorgen voor oestrogeendominantie, overmatige groei van baarmoederslijmvlies en de groei van poliepen kan stimuleren.

Vezelrijke producten zijn bijvoorbeeld: fruit, groente, bonen en granen.

IJzer

Tijdens je menstruatie verlies je veel ijzer. Het is belangrijk deze weer goed aan te vullen, het is namelijk een belangrijke bouwstof voor hemoglobine. Hemoglobine is nodig voor het zuurstoftransport in het bloed en bij de stofwisseling.
IJzerrijke producten zijn onder andere: bonen, pompoenpitten, rood vlees, rozijnen, schaaldieren, bladgroenten, et cetera.

Je lichaam heeft echter voldoende vitamine C nodig om het ijzer op te nemen. Belangrijk dus ook naast ijzerrijke producten ook producten te eten waar veel vitamine C in zit, zoals citrusvruchten, kiwi, bessen, rode paprika en bladgroenten.

Spinazie is een goede tip. Spinazie is namelijk rijk aan foliumzuur en het bevat veel voedingsstoffen als ijzer en calcium. En… spinazie verhoogt het libido van de vrouw! Houd je echter niet van spinazie? Rucola of Romaine sla hebben dezelfde eigenschappen.

liefs Marion

Meer informatie

Wat zijn de mogelijkheden bij onvruchtbaarheid?
Vruchtbaarheid en voeding, welke invloed heeft voeding op de vruchtbaarheid?
Stress & vruchtbaarheid. Wat zijn de consequenties?
Hiermee vergroot je de kans op een zwangerschap!
Onvruchtbaar, de nachtmerrie voor iedereen met een zwangerschapswens
Voorzorgsmaatregelingen voor een gezonde zwangerschap!
10x Sneller zwanger worden. Maar hoe dan?
Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden?
Doeltreffende baby making seks. Hoe dan?
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Bakerpraatjes om zwanger te worden
Gezond eten tijdens de zwangerschap
Dit kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *