Onvruchtbaar, de nachtmerrie voor iedereen met een zwangerschapswens

Onvruchtbaar, de nachtmerrie voor iedereen met een zwangerschapswens

Een nachtmerrie voor iedereen die een kind wil krijgen: onvruchtbaar blijken te zijn. Gelukkig zijn er manieren om te proberen toch wel zwanger te worden. Als je een jaar lang hebt geprobeerd om zwanger te worden en het is nog niet gelukt, dan kan je naar de huisarts gaan. Voor die tijd heeft het nog weinig zin. Alleen als je boven de 35 jaar bent kan je al na een half jaar de rit naar de arts maken. Of je weet al langer dat je door medische/ lichamelijke redenen geen kinderen kan krijgen, dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal. Samen zal er dan gekeken worden naar de mogelijkheden, die uiteraard afhangen van jullie situatie en tot hoever jullie hierin willen gaan.

Hoe ver ga je?

Misschien is het verstandig om, voordat jullie de medische molen instappen, elkaar goed te begrijpen hoe ver jullie hierin willen gaan. Ga je tot het uiterste, met alle hormoonbehandelingen en andere medische ingrepen aan toe? Of is er een grens? En willen jullie echt een biologisch kindje of zou een adoptiekindje eventueel ook een optie zijn? Praat hier samen alvast rustig over en heb respect voor elkaar. Zo kan je een beslissing nemen waar jullie je goed bij voelen en weet je beter wat je wel en niet wilt als jullie eenmaal in het traject belanden.

De huisarts

De huisarts zal de eerste zijn die gaat bekijken of er mogelijk meer aan de hand is dan alleen maar ‘vette pech”. Hij zal beslissen of hij jullie doorstuurt of dat hij jullie eerst tips zal geven hoe jullie de kans op een zwangerschap kunnen vergroten. Hij zal tests uitvoeren om te bepalen of er iets aan de hand is met het sperma van de man of de eisprong van de vrouw.

lijn groen oudersenzo
Onvruchtbaar, de nachtmerrie voor iedereen met een zwangerschapswens

De specialist

Na de huisarts kom je terecht bij een specialist. Hij zal nog dieper ingaan op de mogelijke problemen en overgaan tot bijvoorbeeld de volgende acties:

Een operatie of hormonen

Soms kan het nodig zijn om een operatie te ondergaan als er iets duidelijk een zwangerschap in de weg staat. Of hij schrijft hormonen voor om de eisprong te beïnvloeden.

IUI

Soms kan het voldoende zijn om de natuur een handje te helpen en op een kunstmatige manier het zaad bij het eitje te brengen. Intra uteriene inseminatie (IUI) kan bij meerdere redenen de oplossing zijn. Bijvoorbeeld bij een verminderde zaadkwaliteit of als men denkt dat het baarmoederslijmvlies het zaad niet goed doorlaat.

IVF

In Vitro Fertilisatie is de uitkomst als er geen eisprong plaatsvindt. Door een punctie worden er eitjes rechtstreeks uit de eierstokken gehaald. Om te zorgen dat er meerdere eitjes gerijpt zijn, is een hormoonbehandeling nodig. De bevruchting wordt dus kunstmatig tot stand gebracht en de bevruchte eicel kan daarna in de baarmoeder geplaatst worden.

ICSI

Intra-Cytoplasmatische Sperma Injectie is net zoiets. Dit wordt vooral gebruikt als het zaad van mindere kwaliteit is. Hierbij wordt namelijk echt een goed zaadje geselecteerd en deze wordt gepoogd te laten samensmelten met een eitje.

Operatie bij ontbreken zaadcellen

Zijn er helemaal geen zaadcellen, dan is er de mogelijkheid om de zaadcellen rechtstreeks uit de zaadbal te halen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Bijvoorbeeld door een operatie.

Draagmoeder

Zijn er medische redenen waarom jijzelf niet zwanger kan zijn, dan zou je jullie bevruchte eicelletje kunnen laten plaatsen bij een draagmoeder. Zo krijgen jullie wel echt jullie biologische kindje, alleen ben je niet zelf zwanger.

Eventueel kan je ook gebruik maken van een draagmoeder, die wel zwanger is van een eigen kindje (en van je man) maar die het kindje dus voor jou krijgt. Natuurlijk kleven hier best wel heftige emoties aan vast en hoor je nog wel eens heftige verhalen. Dit is dan ook niet iets wat je zomaar even doet en er zal ook van alles geregeld moeten worden! De juridische aspecten hierbij zijn groot, want voor de wet zal de andere vrouw immers de moeder zijn. Zij (en een eventuele echtgenoot) zal moeten aangeven dat ze uit de ouderlijke macht ontzet willen worden en jullie moeten juist toestemming vragen om het kindje op te mogen voeden. Al met al iets waar je je goed in moet verdiepen voordat je hier aan begint!

Met hulp van anderen

Soms kan het gewoonweg niet dat jullie een biologisch kind van beide krijgen. Gelukkig zijn er dan toch nog meerdere opties, waar jullie aan kunnen denken.
De bekendste is waarschijnlijk wel de spermabank, waarbij er dus zaad van een donor gebruikt wordt. Maar je kan ook een eicel van iemand anders krijgen. Dit gaat dan verder op dezelfde manier als bij IVF. De bevruchte eicel wordt in jouw eigen baarmoeder geplaatst, dus vervolgens ben je wel zelf zwanger.

Maar natuurlijk kan je ook denken aan een kindje, die misschien niet in je buik, maar wel in je hart gedragen wordt: een adoptiekindje.

liefs Wil

Meer informatie

Wat zijn de mogelijkheden bij onvruchtbaarheid?
Stress & vruchtbaarheid. Wat zijn de consequenties?
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Vruchtbaarheid en voeding. Eet je vruchtbaar!
Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden?
Eicellen invriezen – Uitstellen van je vruchtbaarheid
Eiceldonatie. Wat houdt dit in?
Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *