Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden?

Helaas is het niet voor iedereen weggelegd ‘zomaar’ zwanger te worden. Als een gewenste zwangerschap uitblijft, kan er sprake zijn van vruchtbaarheidsproblemen. Of verminderde vruchtbaarheid. Als je als (echt)paar hiermee wordt geconfronteerd vliegen er talloze vragen, zorgen en angsten door je hoofd. Gelukkig is het voor heel veel paren alsnog mogelijk de droom van ouderschap te realiseren.

Verminderde vruchtbaarheid

Verminderde vruchtbaarheid ontstaat wanneer jij of je partner, of zelfs beide, fysieke aandoeningen hebt. Aandoeningen die het voortplantingsproces in de weg staan. In Nederland krijgen ongeveer 1 op de 6 paren te maken met vruchtbaarheidsproblemen. In de meeste gevallen is het behandelbaar en kan worden volstaan met toediening van medicijnen. Soms zijn er intensievere behandelingen nodig (bijvoorbeeld KI, IUI,IVF, ICSI).

Fertiliteitproblemen

Het belangrijkste wat we over vruchtbaarheidsproblemen kunnen zeggen is dat ze voor elk stel weer anders zijn. De oorzaken en behandelingen variëren van heel eenvoudig tot zeer complex. Er bestaan geen standaard protocollen voor.
Als een gewenste zwangerschap uitblijft kun je in eerste instantie het beste overleggen met je huisarts. Maar misschien heb je al een heel traject achter de rug met huisartsbezoek. Denk bijvoorbeeld aan het tellen van de vruchtbare dagen en temperaturen. Maar bijvoorbeeld ook een spermaonderzoek, ovulatietest en/of postcoïtustest. Dit is een test na het vrijen om de beweeglijkheid van de spermatozoïden te controleren.

De volgende logische stap is dan een bezoek aan een gynaecoloog of een speciale IVF-kliniek. Bij fertiliteitproblemen spelen heel veel factoren een rol, zowel bij de man als bij de vrouw. Voordat een bepaalde behandeling gestart kan worden eerst de oorzaak van het probleem achterhaald worden. Dit gebeurt met een uitgebreid onderzoek. Dit alles is vaak een ingrijpende ervaring en het pad waarop je je bevindt lijkt steeds smaller te worden…

lijn groen oudersenzo
Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden

Methoden bij vruchtbaarheidsproblemen

De behandelmogelijkheden bij fertiliteitproblemen zijn zeer uitgebreid en gevarieerd. Ze lopen op van betrekkelijk eenvoudig tot zeer complex. Denk bij betrekkelijk eenvoudig bijvoorbeeld aan het exacte moment van ovulatie bepalen en het licht stimuleren met hormonen. Bij complex kun je denk aan een reageerbuisbevruchting. Welke methode er uiteindelijk wordt toegepast is sterk afhankelijk van de oorzaak van de problemen. Uiteraard wordt er ook rekening gehouden jullie persoonlijke keuze en de keuze van de behandelende arts.

De meest bekende vormen van fertiliteitbehandeling zijn:

OI

Ovulatie inductie, waarbij met medicijnen (hormonen) de ovulatie wordt gestimuleerd. Deze medicijnen kunnen worden toegediend in de vorm van tabletten, injecties of een infuuspompje. De behandeling is eenvoudig en niet pijnlijk. De kans van slagen is gelijk aan die bij een normale cyclus. In de eerste drie maanden 30 – 40 % , na 6 maanden ongeveer 60 – 70% en na 12 ongeveer 80 – 90%.

KIE

Kunstmatige inseminatie eigen partner. Hierbij wordt het sperma van de partner (of donor: KID) ingebracht in de schede van vrouw op het moment van ovuleren (eisprong). Dit is een betrekkelijk eenvoudige, natuurlijke en medisch onschuldige manier om een bevruchting tussen eicel en zaadcel tot stand te laten komen. De kans van slagen is gelijk aan die bij een normale cyclus.

IUI

Intra-uteriene inseminatie, waarbij het in het laboratorium voorgewerkte sperma van de partner met een klein kathetertje direct in de baarmoeder van de vrouw wordt ingebracht. Ook hier speelt het tijdstip van ovulatie een belangrijke rol. De methode is betrekkelijk natuurlijk, weinig risicovol en niet pijnlijk. De kans van slagen is gelijk aan die bij een normale cyclus.

IVF

Invitro fertilisatie (reageerbuisbevruchting), waarbij door middel van punctie eicellen bij de vrouw worden weggenomen. In het laboratorium vindt vervolgens bevruchting van de eicellen met het voorgewerkte sperma plaats. Daarna worden de bevruchte eicellen teruggeplaatst in de baarmoeder (meestal 2). Deze methode is complexer, risicovoller en pijnlijker dan IUI. Vanwege de uitgebreide medische voorbehandeling en de kans op slagen (28,3 % doorgaande zwangerschappen per punctie) is deze methode bovendien emotioneel belastend.  

ICSI

Intra cytoplasmatische sperma injectie, waarbij in de laboratoriumfase een stap verder wordt gegaan dan bij IVF, door de zaadcel direct in de eicel te injecteren. De (voor)behandeling is verder gelijk aan die bij IVF, evenals het slagingspercentage (33,2 % doorgaande zwangerschappen per punctie).

Aan alle behandelingen zitten risico’s (kleine en grote) die je met je arts goed moet doorspreken.

Kosten en advies

Fertiliteitproblemen of vruchtbaarheidsproblemen zijn een gevoelig onderwerp. Niet iedereen hoeft te weten met welke wens, zorg, hoop en teleurstelling jij rondloopt. Maar op gebied van fertiliteitproblemen zijn er vele oorzaken en vele oplossingen. Wij kunnen je slechts een bezoek aan je huisarts adviseren… Deze kan wellicht je eerste bezorgdheid wegnemen en samen met jou en je partner kijken naar de verdere mogelijkheden.

De kosten van bijvoorbeeld IVF- en ICSI-behandelingen zijn hoog. Voor informatie over vergoedingen verwijzen we je naar de verplichte basis- en eventueel aanvullende verzekering van je zorgverzekeraar.
Oudersenzo.nl heeft op dit moment onvoldoende kennis van dit complexe onderwerp om alle informatie weer te geven. We hopen in de toekomst een special te presenteren over fertiliteitproblemen waarin alles uitgebreid aan bod komt.

Voorlopig verwijzen we voor verdere informatie naar onderstaande websites en de vele informatieve boeken die over dit onderwerp geschreven zijn.

liefs Marion

Meer informatie

Wat zijn de mogelijkheden bij onvruchtbaarheid?
Stress & vruchtbaarheid. Wat zijn de consequenties?
Onvruchtbaar, de nachtmerrie voor iedereen met een zwangerschapswens
Wanneer kan de Billings ovulatiemethode handig zijn?
Draagmoeder, waarom zou je dat willen?
10x Sneller zwanger worden. Maar hoe dan?
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Eiceldonatie. Wat houdt dit in?
Schildklierafwijking en zwangerschap
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens
Vruchtbaarheid en voeding. Eet je vruchtbaar!
Amenorroe, afwezigheid van menstruele perioden
Billings Ovulatiemethode. Bereken je vruchtbare dagen!
Eicellen invriezen – Uitstellen van je vruchtbaarheid
Hulp bij het zwanger worden: wat houdt IUI in?
Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *