Vruchtbaarheidsproblemen – Verminderde vruchtbaarheid

Vruchtbaarheidsproblemen - Verminderde vruchtbaarheid

Helaas is het niet voor iedereen weggelegd ‘zomaar’ zwanger te worden. Als een gewenste zwangerschap uitblijft, kan er sprake zijn van vruchtbaarheidsproblemen of verminderde vruchtbaarheid. Als je als (echt)paar hiermee wordt geconfronteerd vliegen er talloze vragen, zorgen en angsten door je hoofd. Gelukkig is het voor heel veel paren alsnog mogelijk de droom van ouderschap te realiseren.

Menstruatiecyclus na pilgebruik

Verminderde vruchtbaarheid

Verminderde vruchtbaarheid ontstaat wanneer jij of je partner, of zelfs beide, fysieke aandoeningen hebben die het voortplantingsproces in de weg staan. In Nederland krijgen ongeveer 1 op de 6 paren te maken met vruchtbaarheidsproblemen.
In de meeste gevallen is het behandelbaar en kan worden volstaan met toediening van medicijnen, soms zijn er intensievere behandelingen nodig (bijvoorbeeld KI, IUI,IVF, ICSI).

Fertiliteitproblemen

Het belangrijkste wat we over vruchtbaarheidsproblemen kunnen zeggen is dat ze voor elk stel weer anders zijn. De oorzaken en behandelingen variëren van heel eenvoudig tot zeer complex, en er bestaan geen standaard protocollen voor.
Als een gewenste zwangerschap uit blijft kun je in eerste instantie het beste overleggen met je huisarts. Maar misschien heb je al een heel traject achter de rug met huisartsbezoek, vruchtbare dagen tellen, temperaturen, spermaonderzoek, postcoïtustest (test na het vrijen om de beweeglijkheid van de spermatozoïden te controleren), ovulatietesten, hopen en wanhopen. De volgende logische stap is dan een bezoek aan een gynaecoloog of een speciale IVF-kliniek. Bij fertiliteitproblemen spelen heel veel factoren een rol, zowel bij de man als bij de vrouw. Voordat een bepaalde behandeling gestart kan worden moet door middel van uitgebreid onderzoek eerst de oorzaak van het probleem achterhaald worden. Dit alles is vaak een ingrijpende ervaring en het pad waarop je je bevindt lijkt steeds smaller te worden…

Wat is De Billings ovulatiemethode?
Gynaecoloog – Wat doet hij?

lijn donker geel oudersenzo
Vruchtbaarheidsproblemen - Verminderde vruchtbaarheid
lijn donker geel oudersenzo

Methoden bij vruchtbaarheidsproblemen

De behandelmogelijkheden bij fertiliteitproblemen zijn zeer uitgebreid en gevarieerd. Ze lopen op van betrekkelijk eenvoudig (bijvoorbeeld het exacte moment van ovulatie bepalen, licht stimuleren met hormonen) tot zeer complex (bijvoorbeeld reageerbuisbevruchting). Welke methode er uiteindelijk wordt toegepast is sterk afhankelijk van de oorzaak van de problemen en de keuze van de behandelende arts.

De meest bekende vormen van fertiliteitbehandeling zijn:

OI

Ovulatie inductie, waarbij met medicijnen (hormonen) de ovulatie wordt gestimuleerd. Deze medicijnen kunnen worden toegediend in de vorm van tabletten, injecties of een infuuspompje. De behandeling is eenvoudig en niet pijnlijk. De kans van slagen is gelijk aan die bij een normale cyclus (30 – 40 % in de eerste drie maanden, na 6 maanden ongeveer 60 – 70% en na 12 ongeveer 80 – 90%).

KIE

Kunstmatige inseminatie eigen partner, waarbij het sperma van de partner (of donor: KID) wordt ingebracht in de schede van vrouw op het moment van ovuleren (eisprong). Dit is een betrekkelijk eenvoudige, natuurlijke en medisch onschuldige manier om een bevruchting tussen eicel en zaadcel tot stand te laten komen. De kans van slagen is gelijk aan die bij een normale cyclus.

IUI

Intra-uteriene inseminatie, waarbij het in het laboratorium voorgewerkte sperma van de partner met een klein kathetertje direct in de baarmoeder van de vrouw wordt ingebracht. Ook hier speelt het tijdstip van ovulatie een belangrijke rol. De methode is betrekkelijk natuurlijk, weinig risicovol en niet pijnlijk. De kans van slagen is gelijk aan die bij een normale cyclus.

Hulp bij het zwanger worden, wat houdt IUI in?

IVF

Invitro fertilisatie (reageerbuisbevruchting), waarbij door middel van punctie eicellen bij de vrouw worden weggenomen. In het laboratorium vindt vervolgens bevruchting van de eicellen met het voorgewerkte sperma plaats, waarna de bevruchte eicellen worden teruggeplaatst in de baarmoeder (meestal 2). Deze methode is complexer, risicovoller en pijnlijker dan IUI. Vanwege de uitgebreide medische voorbehandeling en de kans op slagen (28,3 % doorgaande zwangerschappen per punctie) is deze methode bovendien emotioneel belastend.  

ICSI

Intra cytoplasmatische sperma injectie, waarbij in de laboratoriumfase een stap verder wordt gegaan dan bij IVF, door de zaadcel direct in de eicel te injecteren. De (voor)behandeling is verder gelijk aan die bij IVF, evenals het slagingspercentage (33,2 % doorgaande zwangerschappen per punctie).

Eiceldonatie, wat houdt dat in?
Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?

Aan alle behandelingen zitten risico’s (kleine en grote) die je met je arts goed moet doorspreken.

Kosten en advies

Fertiliteitproblemen of vruchtbaarheidsproblemen zijn een gevoelig onderwerp. Niet iedereen hoeft te weten met welke wens, zorg, hoop en teleurstelling jij rondloopt. Maar op gebied van fertiliteitproblemen zijn er vele oorzaken en vele oplossingen. Wij kunnen je slechts een bezoek aan je huisarts adviseren… Deze kan wellicht je eerste bezorgdheid wegnemen en samen met jou en je partner kijken naar de verdere mogelijkheden.
De kosten van bijvoorbeeld IVF- en ICSI-behandelingen zijn hoog. Voor informatie over vergoedingen verwijzen we je naar de verplichte basis- en eventueel aanvullende verzekering van je zorgverzekeraar.
Oudersenzo.nl heeft op dit moment onvoldoende kennis van dit complexe onderwerp om alle informatie weer te geven. We hopen in de toekomst een special te presenteren over fertiliteitproblemen waarin alles uitgebreid aan bod komt.

Voorlopig verwijzen we voor verdere informatie naar onderstaande websites en de vele informatieve boeken die over dit onderwerp geschreven zijn.

Interessante links

www.ivfkliniek.nl
www.freya.nl

Liefs Marion

Meer informatie

Themapagina: Zwanger worden en zwangerschap
Wat is de ideale leeftijd om zwanger te worden?
Hulp bij het zwanger worden, wat houdt IUI in?
10 Tips om sneller zwanger te worden
Menstruatiecyclus na pilgebruik
Gezond zwanger worden
Zwanger & stoppen met roken: is de e-sigaret een alternatief?
Vruchtbaarheid en voeding
Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?
Wat is De Billings ovulatiemethode?
Stoppen met roken, maar hoe dan?
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Cyclus en vruchtbaarheid
Eiceldonatie, wat houdt dat in?
Baby making seks – hoe houd je het spannend?
Gynaecoloog – Wat doet hij?
Draagmoeder: Zij draagt een kind voor een ander
Een kind opvoeden binnen een homohuwelijk

Bronvermelding

Marion Middendorp
Bron: Fertimagazine.nl
Foto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *