Vruchtbaarheid en voeding, welke invloed heeft voeding op de vruchtbaarheid?

Vruchtbaarheid en voeding, welke invloed heeft voeding op de vruchtbaarheid?

“Eens even kijken…heb ik alles in huis voor vanavond? Komkommer, pompoenpitten, olijven, bleekselderij, kaarsjes, de hele rataplan. Tijd de keuken in te duiken en mijn schat vanavond een uitgebreide, gezonde, maar vooral een vruchtbare maaltijd voor te schotelen. De wijn laten we uiteraard achterwege, want we willen natuurlijk niet dat zijn zwemmers de weg kwijt raken. Kortom het is tijd voor actie, het is tijd voor Making-Baby-Sex en we zijn goed voorbereid!” Maar is er eigenlijk wel een verband tussen vruchtbaarheid en voeding of is dat een fabeltje?

Voor papa´s (in spe)

Wat je als man eet, heeft invloed op de kwaliteit van je sperma. Dus is het ook voor jou van belang op te letten wat je eet wanneer je graag een gezin wilt stichten. Net zoals het voor moeders het beste is gevarieerd te eten, geldt dit ook voor aanstaande papa´s. Eet een ruime sortering uit de verschillende voedselgroepen. Zo zit er in brood benodigde koolhydraten. Vlees, vis en peulvruchten bevatten eiwitten en vergeet de magere zuivelproducten niet.
Zink en selenium spelen een belangrijke rol bij de bevruchting. Lage zink- en seleniumwaarden worden vaak aan slechte spermakwaliteit en een verminderde beweeglijkheid van het sperma verbonden. Seleniumsupplementen zouden de kwaliteit van het sperma kunnen verbeteren, maar deskundigen zijn niet zeker van de juiste dosering.
Goede voedselbronnen voor zink zijn bijvoorbeeld mager gehakt, bruine bonen en kip. Brazilnoten, brood, vis, vlees en eieren zijn rijk aan selenium.

Voldoende vitamine C is evenzo belangrijk om de vruchtbaarheid van de man op peil te houden. Mannen die niet voldoende vitamine C binnenkrijgen produceren sperma van matige kwaliteit. Daarnaast voorkomt het dat zaadcellen aan elkaar klonteren, waardoor de kans dat ze een eind in de goede richting zwemmen groter is.

Voor mama´s (in spe)

Net als bij de ‘wannabe-papa´s’ is het ook voor de mama´s in spé het beste zo gevarieerd mogelijk te eten om de vruchtbaarheid te verhogen. Voeding die rijk is aan flavonoïden is zeer bevorderlijk. Zij beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Dat zijn kleine, uiterst actieve, agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten. Bij alle gewenste en ongewenste oxidatieprocessen in ons lichaam ontstaan deze schadelijke deeltjes. In onder andere citrusvruchten, appels, uien, rood of blauw fruit en thee vind je de flavonoïden.
Tevens zou een vruchtbare maaltijd ook rijk aan alkaline moeten zijn. Dit zorgt namelijk voor een gezonde afscheiding bij de vrouw. Alkaline vind je onder andere in komkommer, uien, appels, asperges, wortelen, kersen, mango’s, perziken, aardappelen, broccoli en olijven.

lijn groen oudersenzo
vruchtbaarheid en voeding

Koffie

Volgens een onderzoek aan de universiteit van het Braziliaanse Sao Paulo heeft het drinken van koffie een stimulerende werking op de vruchtbaarheid bij mannen. Cafeïne is echter wel de uitzondering op de regel. Andere stimulerende middelen, zoals bijvoorbeeld het roken van sigaretten of het drinken van alcohol, zijn slecht voor de vruchtbaarheid. Roken zou zelfs tot impotentie kunnen leiden.

Voor vrouwen is het drinken van koffie niet bevorderlijk voor de vruchtbaarheid. er wordt gezegd dat de inname van 300 mg. cafeïne per dag (staat gelijk aan twee koppen koffie) de kans op zwangerschap maar liefst 27% verkleint in vergelijking tot vrouwen die geen cafeïne gebruiken. Aan de andere kant zijn er in het verleden ook studies geweest waarbij weinig tot geen effect aan het licht is gekomen. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het misschien verstandig de hoeveelheid cafeïne te verminderen .

Wat moet je vooral niet doen

Natuurlijk zijn er ook een hoop dingen op te noemen die je beter kunt laten als je zwanger wilt worden. Alcohol vermindert zowel de vruchtbaarheid van de man, als van de vrouw. De hoeveelheid spermacellen en eicellen verminderen door het gebruik van alcohol. Ook gaat de kwaliteit van de zaadcellen en eitjes achteruit.
Ook transvetten, die voornamelijk voorkomen in junkfood, verminderen de vruchtbaarheid. Het gaat om ongezonde vetten die vooral zitten in koekjes, gefrituurd eten, gebak en chips. Je hoeft echt niet alles te laten staan, maar wanneer je er teveel van binnenkrijgt, verklein je de kans zwanger te worden. Dit geldt overigens ook voor mannen. De kwaliteit van hun sperma gaat erdoor achteruit.

Frisdrank kun je ook beter laten. Door teveel frisdrank te drinken verhoog je je bloedsuikerspiegel en verlaag je de kans zwanger te worden. Veel drinken is goed, maar drink dan het liefst water!

Het zal geen verrassing zijn dat je sigaretten en drugs beter achterwege kunt laten wanneer je zwanger wilt worden. De kans op een zwangerschap neemt af wanneer één of beide partners rookt. Daarnaast zorgt het roken van sigaretten ervoor dat een vrouw eerder in de overgang komt, omdat het de kwaliteit van de eicellen aantast. Bovendien heeft een rokende vrouw twee keer meer kans op eileiderproblemen, zoals een eileiderontsteking. De rijping van eicellen wordt gehinderd doordat nicotine de aanmaak van het geslachtshormoon remt. Uit onderzoek blijkt dat het sperma van mannen die roken van slechtere kwaliteit is dan van niet rokende mannen. Wanneer een man stopt met roken, is de zaadkwaliteit pas na ongeveer twee à drie maanden verbeterd.

Over- en ondergewicht

De kans op zwangerschap is het grootst bij een gezond gewicht van de vrouw. Een gezond gewicht houdt in dat je niet te zwaar, maar ook niet te licht bent. Zowel over- als ondergewicht kunnen je menstruatie-cyclus verstoren. Of jouw gewicht hebt, kun je bepalen door je Body Mass Index, ofwel BMI te berekenen. Dit werkt als volgt:
Neem je gewicht (in kilo’s) en deel deze door je lengte (in meters) in het kwadraat.

Iemand van 2 meter met een gewicht van 80 kilo heeft dus een BMI van 20 (80/(2 x 2) = 20). Een gezond BMI ligt tussen de 20 en 25. Boven de 30 is sprake van ernstig overgewicht.
Vrouwen met overgewicht hebben een grotere kans op miskramen en extra risico’s voor de zwangerschap en bevalling. Ook is de bloedsuikerspiegel vaak te hoog, wat de kans op zwangerschap weer verkleint. Bij ondergewicht kan de eisprong geremd worden. Als je BMI onder de 20 ligt en je wilt zwanger worden, neem dan extra zetmeelrijke voeding.

Libido verhogend

Naast dat er voeding en methodes bestaan voor het verhogen van je vruchtbaarheid, bestaan er ook een hoop libido verhogende voedingsmiddelen. Goede zin in seks is ook niet geheel onbelangrijk bij het maken van een baby.

Oesters

De meest bekende libido-verhoger zijn oesters. Je moet er van houden. Oesters zijn rijk aan zink en wordt gebruikt bij de aanmaak van testosteron. De aminozuren die oesters bevatten, zorgen voor de productie van de sekshormonen. Ook wordt er gezegd dat een oester aan het vrouwelijk geslachtsorgaan doet denken wat wellicht de mannen al in lichte stemming kan brengen.

Pompoenpitten

Net als oesters bevatten pompoenpitten zink. Bij een te laag zinkgehalte kunnen vrouwen zelfs hun volledige zin in seks verliezen. Snel de keuken in en schotel je partner en jezelf de lekkerste gerechten voor.

Knoflook

Knoflook bevat allicine. Deze stof verhoogt de bloedstroom en dus je libido. Knoflook kun je in veel gerechten verwerken. Eén nadeel: je adem ruikt niet meer naar bloemetjes.

Bleekselderij

Van bleekselderij werd vroeger door de Romeinen al gedacht dat het stimulerende krachten bevatte. Daar kunnen ze best gelijk in hebben, want het bevat de stoffen androstenon en androstenol (een reukloos afrodisiacum in mannelijke zweet) die een aantrekkende kracht op vrouwen zouden hebben. Dus dames, als je je man wilt verleiden, maak dan een overheerlijke en aantrekkelijke bleekselderij salade!

Watermeloen

Watermeloen bevat citrulline en arginine. Deze stoffen doen hetzelfde als Viagra, alleen minder krachtig. Ze bevorderen de productie van stikstofmonoxide, wat de bloedvaten in het lichaam ontspant. En het is bekend dat ont stressen erg belangrijk en libido verhogend is.

Chocolade

Chocolade is niet alleen heel erg lekker, maar stimuleert ook nog eens de geslachtsdrift. Zowel bij vrouwen als bij mannen. Wetenschappers van de Universiteit in Keulen hebben aangetoond dat (vooral) pure chocolade bloeddrukverlagend werkt. Dit kan mannen met impotentieproblemen helpen. Tevens leidt het eten van chocola tot het ontspannen van bloedvaten in de penis wat een betere erectie als gevolg heeft.

Maca

Ooit gehoord van maca? Het is een soort wonderknol. Een echte libido-verhoger. Het verhoogt het aantal zaadcellen en testosteron bij mannen. Zeker het proberen waard.

Basilicum

Basilicum verbetert de bloedsomloop, stimuleert de zin in seks én verhoogt ook nog eens de vruchtbaarheid. Dit smakelijke kruid veroorzaakt een gevoel van welzijn, een aspect wat tussen de lakens niet mag ontbreken.

Komkommer

Last but not least: komkommer. De geur van de komkommer stimuleert de opwinding bij vrouwen. Daar kan ik best inkomen, want het ruikt ook verrekte lekker!

Je bent op je vruchtbaarst wanneer je ontspannen bent en gezond eet. Dus op naar de groenteboer en voorzie jezelf en je partner elke dag van een gezonde, gevarieerde maaltijd. Eet smakelijk en succes!

Liefs Marjolein

Meer informatie

Vruchtbaarheid en voeding. Eet je vruchtbaar!
Stress & vruchtbaarheid. Wat zijn de consequenties?
Hiermee vergroot je de kans op een zwangerschap!
Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden?
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Gezond eten tijdens de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marjolein van Driel
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.