Stress & vruchtbaarheid. Wat zijn de consequenties?

Stress & vruchtbaarheid. Wat zijn de consequenties?

Stress en vruchtbaarheid zijn geen gouden combinatie. Wil het zwanger worden niet direct lukken, dan is stress vaak het gevolg. Heel logisch, maar het werkt juist nog meer tegen je in. Hoeveel invloed heeft stress nu eigenlijk? En waarom werkt het zo? En kan stress je onvruchtbaar maken?

Stress als je niet zwanger wordt

Het is logisch dat je iedere keer als je weer teleurgesteld wordt dat er geen zwangerschap is, je een soort angst voelt. De angst dat het nooit zal lukken. De stress rondom de dingen die je moet doen om zwanger te kunnen worden (als je bijvoorbeeld al in een traject zit). En iedereen kan dan wel zeggen dat je ontspannen moet blijven en dat soort uitspraken, maar dat is wel heel simpel gesteld… Toch hebben ze wel een puntje. Zaken als angst en stress maken het je lichaam nog moeilijker om zwanger te worden.

Waar heeft stress invloed op?

Stress heeft op meerdere vlakken invloed. Niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen. Zo zal stress zorgen voor een andere hormoonhuishouding. Cortisol (wat een stresshormoon is) verlaagt o.a. het niveau van testosteron. En cortisol wordt aangemaakt vanuit progesteron. Hierdoor blijft er dus minder progesteron over om bijvoorbeeld het baarmoederslijmvlies op te bouwen. Maar ook andere stressfactoren, zoals minder slapen en slecht eten, hebben invloed op je hormoonhuishouding. Jouw ovulatie wordt ook door stress beïnvloedt, wat uiteraard niet gunstig is. Daarnaast kan stress zelfs voorkomen dat de innesteling van een bevruchte eicel plaatsvindt! Ook de bevruchting zelf kan door stress minder snel gebeuren.

lijn groen oudersenzo
Stress & vruchtbaarheid. Wat zijn de consequenties?

Chronische stress

Misschien heb je zelf wel helemaal niet door dat je zo veel stress hebt. Chronische stress is echter een killer wat betreft vruchtbaarheid. Je lichaam doet er alles aan om te overleven en daar hoort zwanger worden niet bij. Kijk dus eens goed naar je leven: heb je genoeg ontspanning, eet je wel gezond, slaap je wel goed? Gewoon de standaardvragen als we het over gezond leven hebben dus!

Wat doe je tegen stress?

Nu is dat allemaal misschien wel zo, maar wat kan jij daaraan doen? Inderdaad, toch proberen om in ieder geval die stress oorzaken weg te halen. En alle kleine beetjes helpen, nietwaar? Dus:

Leef zo gezond mogelijk: eet goed, slaap goed, beweeg voldoende en ontspan regelmatig

Je kunt kiezen voor bezigheden die bewust met ontspanning bezig zijn. Mediteren, yoga, mindfulness, Qi Gong: kies een variant uit die jou goed ligt, zodat je het ook vol houdt én er thuis ook mee aan de slag gaat

Kijk ook eens naar je agenda. Staat die eigenlijk niet gewoon te vol?

Begrijp je waar je spanning vandaan komt? Stress hoeft niet altijd direct met het zwanger willen worden te maken te hebben. Het kan ook gewoon komen door onenigheid op je werk, binnen de familie of misschien spelen er wel hele andere dingen. Kijk eens of je daar een rust in kan vinden/iets aan kunt doen

Doe dingen die je blij maken!

Voorkom dat je alleen maar met het zwanger worden bezig bent. Niet in het ‘echt’, maar ook niet in je gedachten! Door afleiding te zoeken kan je je gedachten verzetten

Zoek gezelschap op waar je blij van wordt

Lukt het niet alleen? Zoek een coach die een manier van coachen heeft die jou wel ligt. Een wandelcoach, bijvoorbeeld, die lekker met je naar buiten gaat en al wandelend met je in gesprek gaat. Of een coach die zich gespecialiseerd heeft in een leefwijze die jou wel aanspreekt

Ligt het allemaal moeilijker, dan kan je ook advies vragen bij je huisarts of een psycholoog

Laat het los

Ben je al langer bezig om zwanger te worden? Natuurlijk kan je dat niet zomaar loslaten. Mensen die dat zeggen, zeggen eigenlijk iets onmogelijks. Toch zit er dus wel een kern van waarheid in. Kies er eens voor om een soort pauze in te lassen. En nee, dat wil niet zeggen dat je dus geen seks meer wilt hebben, maar probeer de focus eens weg te halen van het zwanger willen worden. Heb weer seks op momenten dat je het gewoon echt wilt. Ga lekker ontspannen op vakantie en laat het inderdaad gewoon voor eventjes los. Je zal de eerste niet zijn die juist dan opeens wel zwanger is…Maar daarnaast is het ook goed voor je relatie om even zonder stress en zonder bijbedoelingen gewoon van elkaar te genieten. En inderdaad: dat is weer goed om te kunnen ontstressen!

liefs Wil

Meer informatie

Overtijd maar niet zwanger, wat kan dit betekenen?
Vruchtbaarheid en voeding, welke invloed heeft voeding op de vruchtbaarheid?
Onvruchtbaar, de nachtmerrie voor iedereen met een zwangerschapswens
Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden?
Stoppen met de pil. Ben je daarna direct weer vruchtbaar?
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens
Vruchtbaarheid en voeding. Eet je vruchtbaar!
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *