Leuke activiteiten voor kinderen op vakantie (Surf lessen)

Surfen

Jaren geleden zongen The Beach Boys er al over: “Surfing USA” en wat dacht je van de The Surfers met “Windsurfing“. Hilarisch trouwens die oude videoclips! Dat Surfen leuk is, hoeven we je vast niet meer te vertellen, dat zie je zelf ook wel als je op het strand naar al dat waterplezier kijkt. Maar wat heb je er allemaal voor nodig? En weet je dat er meerdere manieren van surfen bestaan? Daar gaan we het vandaag over hebben.

De lente is een paar dagen weer officieel begonnen en het is nu een kwestie van de dagen aftellen tot het echt zomers weer gaat worden. We hebben al van een paar mooie dagen kunnen genieten en hopelijk is dat een voorbode van wat ons nog te wachten staat. Misschien wel net zo’n mooie (droge en zonnige) zomer als vorig jaar! In dat geval zullen we heel wat tijd aan het water doorbrengen.

Sommige mensen vinden het heerlijk om vooral niks te doen en op een luie ligstoel (of handdoek) te genieten van de warmte, hooguit met een boek of tropische cocktail in hun handen. Anderen zijn graag wat actiever. En gelukkig zijn de mogelijkheden om te watersporten talrijk! Vandaag nemen we er één tak van sport uit, namelijk surfen! Want daar valt genoeg over te vertellen.

Benodigdheden voor Surf lessen

Om te leren surfen is het natuurlijk een vereiste dat je een paar zwemdiploma’s hebt (A, B en het liefst ook C) en dus goed kunt zwemmen. Naast een surfboard heb je ook goede kleding (wetsuit) nodig. Wil je het met het hele gezin doen? Geen probleem want er is ook een wetsuit voor kinderen te koop.

Als je nog nooit op een plank hebt gestaan is het aan te raden om surflessen te nemen. Als je zelf goed kunt surfen, kun je een board huren en je zoon of dochter zelf de fijne kneepjes van het vak bijbrengen, maar als dat niet het geval is, besteed er dan wat lessen aan. Doorgaans worden beginnerslessen gegeven op foamboards van zo’n 2,4 meter (of langer). Het voordeel aan deze borden is dat je makkelijk blijft drijven en er redelijk goed op kan blijven staan.

Als je een eigen surfboard hebt, heb je wax nodig. Deze speciale surfwax zorgt voor een betere grip met je voeten op de bovenkant van de surfplank. Er zijn verschillende soorten wax, dit heeft te maken met de temperatuur van het water. Even in de winkel informeren naar het type wax dat je nodig gaat hebben.

Vergeet ook geen leash. Een leash zorgt ervoor dat jij niet wordt gescheiden van je surfplank. Je blijft er dus ‘aan vast zitten’. Dat is veiliger voor jou, maar ook voor de andere surfers.

lijn groen oudersenzo
Surfen

Oefenen, oefenen, oefenen

Je leert niet in één dag zwemmen, je leert ook niet in één dag surfen. Het grootste gedeelte lig je gewoon in het water omdat je weer van je bord bent afgevallen. Surfen leer je letterlijk door vallen en opstaan eh, opnieuw op je board zien te komen.
De lessen zijn vaak een combinatie van les op het droge (werken aan techniek van het peddelen en de techniek van het staan) en de praktijklessen in het water.

En als je dan de basis hebt geleerd en je wat tips & tricks kent, is het een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En als hij het dan een beetje beheerst, roep je vast heel enthousiast iets over ‘rad waves’ of ‘choppy waves’, want als je gaat surfen, zorg er dan wel voor dat je die specifieke surfbegrippen eigen hebt gemaakt. Dan snap je tenminste waar je collegasurfers het over hebben.

Verschillende manieren van surfen

De bekendste manieren van surfen zijn natuurlijk windsurfen en golfsurfen, maar weet jij dat er nog meer manieren zijn?

Indoor Surfen

Indoor surfen kun je niet op het strand of aan de plas doen, het heet tenslotte niet voor niets ‘indoor’. Bij indoor surfen, surf je op een kunstmatige golf waarbij je zo lang mogelijk probeert te blijven staan én als je dat beheerst kun je er zelfs coole tricks laten zien. Een leuke manier om kennis te maken met surfen en leren in balans te blijven op het board.

Bodyboarden

Nog een indoor activiteit. De Wavesurfer spuit het water met een hoge snelheid tegen een schuin oppervlak. Op deze golf kun je bodyboarden, op je knieën of liggend. Leuk, spannend en laagdrempelig.

Wakeboarden

Bij wakeboarden sta je met beide benen op een board en laat je je voortrekken door een boot. Soms is het mogelijk door een kabelbaan over het water getrokken te worden. Ook bij deze sport zijn stoere tricks mogelijk, maar wel eerst even oefenen natuurlijk. Deze tak van sport bestaat inmiddels alweer zo’n 35 jaar.

Skimboarden

Met skimboarden spring en vlieg je door de branding op je skimboard, je zou het dus ook brandingsurfen kunnen noemen. Het board is lekker licht, dus je neemt het makkelijk mee naar het strand. Misschien zou je het niet zeggen, maar skimboarden bestaat al zo’n 80 jaar! Vroeger werden de boards van hout gemaakt, tegenwoordig van fiberglass of carbon vezels en foam.

Kitesurfen

Kitesurfen doe je op een kleine surfplank dat zich laat voorttrekken door een kite (vlieger). Het wordt ook wel kiteboarder genoemd. Op een zomerse dag zie je deze surfers regelmatig over de zee voorbijkomen. Het is een variant op het windsurfen en het voordeel van deze manier van surfen is dat je hoog én ver kunt springen! Vet cool dus.

Golfsurfen

Golfsurfen is de op één na meest oorspronkelijke vorm van boardsporten die er is. Surfing is het Engelse woord voor ‘rijden’, je ‘rijdt’ dus als het ware op de golven en de branding. Je hebt bij deze sport geen zijl, dus je bent volledig afhankelijk van de golfen. Je laat je door de kracht van de aanrollende golven van de branding naar het strand drijven.

Windsurfen

Als laatste het windsurfen of plankzeilen. Dit is natuurlijk de meest bekende manier van surfen. Op de surfplank zit een mast met een zeil erop gemonteerd. De giek wordt gebruikt om het zeil te bedienen en onder de surfplank zit een vin. Met deze manier van surfen heb je natuurlijk wel wind maar geen golfen nodig.

Surfetiquettes

Als je dan je surflessen hebt doorlopen en je weet je evenwicht goed te bewaren, verdiep je dan ook even in de surfetiquettes. Want ja, die bestaan en om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen, zijn ze nog belangrijk ook. Er zijn een aantal logische regels die door de meeste surfers worden nageleefd. Naleving van deze regels vergroot de veiligheid op het water. De meeste belangrijke omgangsregels zijn:

1) Pak geen golf waar een ander al op zit (blijf uit elkaars surfwater)
2) Geef voorrang aan degene die het dichts bij de top van de golf zit (wacht je beurt af)
3) Peddel waar de golf al gebroken is (niet richting een brekende golf maar eerst naar de zijkant om de golf vrij te houden)

De laatste surftips

Het is nooit aan te raden te gaan sporten zonder goede voorbereiding. Dat geldt ook voor surfen. Wil je deze zomer op surfles gaan? Bereid je dan van te voren goed voor, want een goede voorbereiding voorkomt onnodig letsel:

1) Doe aan krachttraining
2) Zorg voor een goede opwarming
3) Verdiep je in een goede uitrusting
4) Zoek een goede surfschool
5) Verzamel informatie over de plek waar je gaat surfen
6) Oefen veel
7) Zorg dat je op de hoogte bent van de sufers-etiquettes

Ik wens jullie allemaal heel veel (veilig) plezier op het water! Laat de zomer maar komen!

Of je gaat suppen!

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker, suppende mensen! SUP staat voor Stand Up Paddling of gewoon in het Nederlands: Jezelf voortbewegen met een peddel. Om te gaan suppen heb je een supboard nodig. Daar bestaan trouwens verschillende modellen van, dus het is belangrijk dat je een supboard kiest die bij je past!

Het leuke aan deze sport is dat het een volledige workout is én je de sport binnen een paar minuten onder de knie kunt hebben! Je neemt ze makkelijk overal mee naar toe, want ze zijn super licht! Wie weet suppen jullie deze zomer ook rond op de plas bij jullie in de buurt!

Opblaasbare boarden

Je kunt ook kiezen voor een opblaasbaar SUP board. Het voordeel is dat je deze eenvoudig overal mee naar toe kan nemen, want hij is super licht. Sommige opblaasbare SUP boarden zijn geschikt voor een max gewicht van 140 kg (afhankelijk van het merk en/of type). Aan stabiliteit doen de opblaasbare boarden niet voor de hardere exemplaren onder. De vinnen aan de onderkant zorgen voor stabiliteit én wendbaarheid. Perfect dus voor zowel de beginnende als de ervaren supper! Bij de meeste boarden wordt er een handpomp bijgeleverd.

liefs Marion

Meer informatie

Low-budget doetips voor de vakantie!
eFoilen: Als een vogel zweven boven het water!
Een geschikte sport uitkiezen voor je kind
Varen met kinderen. Hoe houd je het veilig?
Op vakantie naar de Malediven; met kinderen, of als stel?
Actieve vakantie met kinderen
Eenvoudig en betaalbaar een boot huren
Water en zomer gaan goed samen!
In deze 8 dingen kan elke voetbalfan zich herkennen!
30 Low-budget vakantie tips!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerkingsverband.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *