30 Low-budget vakantie tips voor gezellige weken!

De grote vakantie komt er weer aan! Zes weken vullen met activiteiten kan een behoorlijke aanslag plegen op je portemonnee, maar dat hoeft niet. Met deze low-budget vakantie tips kun je voor een prikkie de vakantie doorkomen!

30 Low-budget vakantie tips!

1. De picknick

Wie houdt er nou niet van picknicken? Eten moet je thuis ook, dan kan het net zo goed mee in de picknickmand om het gezellig met elkaar buiten op te eten. Kost je niks extra’s maar levert een hoop plezier op.

2. Speurtocht

Eem speurtocht heeft een beetje voorbereidingstijd nodig, maar het hoeft niet veel te kosten. Daarbij is een speurtocht reuzespannend en zijn de kinderen lekker buiten bezig. Een speurtocht kun je natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wilt. En als er aan het einde een ‘echte’ schat begraven ligt (doosje snoepjes) is de pret compleet!

3. Strand

Als het écht mooi weer is, gaat er niks boven een dagje naar het strand. Handdoeken, zandspeeltjes, zonnebrandcrème, koelbox en wat boterhammen voor de middag en jullie gaan een heerlijke dag tegemoet!

4. Naar het bos

Naar het bos is altijd genieten. Eekhoorntjes voeren (als het lukt) of de vogeltjes. Eikeltjes zoeken of takjes en bloemetjes. Daar kan je thuis alle kanten weer mee op!

5. Kijkdoos

Heb je in het bos allerlei dingetjes verzameld? Dan kunnen de kids er een dag later een kijkdoos mee vullen. Je hebt vast nog wel ergens een oude schoenendoos liggen die je hiervoor kunt gebruiken. Een knutseldagje is perfect geschikt voor een druilige dag.

6. Zwembad

Wie houdt er nou niet van zwemmen? Helemaal no-budget is het natuurlijk niet, maar meer dan de toegangskaartjes hoeft het niet te kosten. Nog geen zwemdiploma? Doe je kindje dan altijd voor de zekerheid bandjes rond zijn armen.

7. Kinderboerderij

Een bezoekje aan de plaatselijke kinderboerderij is altijd leuk, voor groot en klein. Knuffelen en aaien van de dieren is niet alleen leuk maar kan ook leerzaam zijn.

8. Speeltuin

Je hoeft echt niet met je kinderen naar de Efteling om plezier te hebben. In de speeltuin om de hoek, kan ook genoeg te beleven zijn. Vooral voor de kleinsten is zo’n wijkspeeltuintje, groot zat.

9. Mee met mama of papa

Natuurlijk is niet ieder werk hiervoor geschikt, maar als het kan is het een meer dan leuke activiteit. Mee met papa of mama naar het werk! Spannend! Je kind zal het prachtig vinden! En… het kost niks!

10. Spelletjesdag

Een hele dag in het teken van spelletjes! Geen computergames, maar bordspelletjes. Spelletjes die je met elkaar kunt/moet doen. Dat is pret met een hoofdletter P!

Spelletjes voor binnen
Spelletjes voor buiten

11. Cupcakes bakken

Het bakken is eigenlijk niet het leukste, maar cupcakes versieren en opeten natuurlijk wel! Eet smakelijk!

12. Fietsdag

Als de kinderen nog erg klein zijn, dan kunnen ze achterop, maar als ze iets groter zijn kunnen ze natuurlijk prima mee fietsen. Onderweg ergens een ijsje eten en de pret is compleet!

13. Evenementen

In de zomer worden heel veel evenementen georganiseerd. Denk aan festivals of braderieën. Check de plaatselijke krant voor evenementen bij jou in de buurt! Het zijn er waarschijnlijk meer dan je denkt!

14. Achterstevorendag

Beleef eens een dagje achterstevoren. Je begint dan met het avondeten en je eindigt de dag met het ontbijt. Alles gaat die dag net een beetje anders. Kinderen zullen het fantastisch vinden! Vergeet je ook je kleding die dag niet achterstevoren te dragen?

15. Knutselen

Verzamel zoveel mogelijk knutselspullen (lege pakken, wc rollen, flessen, potten) en plan een knutseldag. Maak allerlei gekke dingen en hang deze op in de woonkamer, zodat iedereen ze kan zien en bewonderen.

16. Themadag

Organiseer een themadag. Bijvoorbeeld rondom het thema ‘Italië’. Heel de dag staat dit thema centraal. Dus wordt er Italiaans gegeten (pasta), Italiaans ijs gesnoept, een Italiaanse animatiefilm gekeken, misschien zelfs wel een paar woorden Italiaans geleerd en worden er Italiaanse knutsels gemaakt (bijvoorbeeld de vlag van Italië) et cetera. Met de invulling van de dag kun je natuurlijk ook de kinderen betrekken. Leuk & leerzaam!

17. Kookstudio

Vandaag wordt er gekookt en de kids zijn de kok! Wat staat er op het menu? Pannenkoeken (altijd feest), poffertjes of worden het toch kippenkluifjes? Hoe dan ook, de kid koken mee en mogen mee bepalen hoe het menu eruitziet.

18. Tijd voor jezelf

Vergeet je niet dat het voor jou net zo goed vakantie is? Wat dacht je ervan om de kinderen een dagje uit te besteden aan oma & opa of de buuv’? Kun jij met je partner er een leuke dag van maken. Tijd voor jezelf, tijd voor elkaar! Wil je de verrassing vergroten? Plan zo’n dag dan zonder je partner het weet en verras hem/haar ermee!

19. Museum

Een bezoek aan het museum is allang niet meer saai. Vaak zijn er allerlei extra activiteiten die het voor kinderen ook leuk en interessant maakt. Zo is een bezoek voor iedereen leuk. Groot en klein. Schoolgaande kinderen krijgen van een museumpas via school, waardoor ze gratis of met flinke korting naar het museum kunnen.

20. Partytime!

Heb je vrienden met kids? Nodig ze gezellig bij je uit en maak er een leuk feestje van. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, kun je iedereen vragen iets mee te nemen. De een zorgt voor de drank, de ander voor de hapjes en met elkaar wordt het beregezellig!

21. Een dagje niks doen

Niks mis mee, met een dagje niks doen. Gewoon met de beentjes omhoog, een goed boek en de kinderen aan de slag met hun eigen speelgoed of wat dan ook. De boog kan en hoeft niet altijd gespannen te staan. Geniet van de rust!

22. Thuisbioscoop

Een perfecte oplossing voor als het regent. Met elkaar filmpjes kijken! Bak desnoods je eigen popcorn erbij en genieten maar! Zolang het een uitzondering is, is er niks mis met zo’n dagje beeldbuis staren.

23. De tuin schilderen

Heb je een houten schutting? Geef de kids een grote kwast en een emmer met water. Laat ze maar de schutting gaan schilderen… er zal geen einde aan komen. Waterpret is natuurlijk in heel veel vormen leuk. Denk bijvoorbeeld aan een waterballonnengevecht, water pistolen of een badje in de tuin.

24. Kamperen in de tuin

Hoe leuk! Kamperen in je eigen tuin! Heb je geen tuin? Dan kun je altijd op de kinderkamer een tentje bouwen. Misschien wil hij er vanavond zelfs wel in slapen!

25. Politie of brandweer

Vaak zijn er tijdens de grote vakantie speciale open dagen van brandweer en/of politie. Er valt dan van alles te beleven. Kinderen vinden dit niet alleen leuk maar ook heel spannend!

26. Een tafel voor 2

Plan een avondje samen met je partner. Regel voor de kinderen een oppas en maak er samen een romantische avond van. Dat houdt niet alleen je relatie boeiend, maar jullie hebben het ook helemaal verdiend! Voor romantiek moet je soms even tijd vrij maken.

27. Vliegeren

Het moet natuurlijk niet stormen, maar als er een beetje wind staat is het hartstikke leuk om te vliegeren. Je kunt deze kant-en-klaar kopen, maar je kunt er natuurlijk ook eentje zelf in elkaar knutselen! Op internet is vast wel ergens een patroontje te vinden.

28. Spotten!

Woon je in de buurt van een vlieghaven? Ga dan eens een dagje vliegtuigen spotten! Vooral voor kleine kinderen is dit een belevenis! Maar misschien vind je het zelf ook wel leuk. Vergeet niet iets lekkers in je tas te stoppen voor tijdens het spotten!

29. Vernieuw de kinderkamer

Daar heb je nu net even lekker de tijd voor. Verander de kinderkamer! Door de spullen net een beetje anders te zetten, ziet alles er snel weer heel anders uit. Grotere plannen? Een likje verf op de muren hoeft echt niet zoveel te kosten.

30. BBQ

Als afsluiting van de vakantie is een BBQ altijd leuk. Met de kinderen kun je vooraf al salades maken, satés rijgen of alvast de marshmallows op een stokje prikken. Aan het einde van dag is het puur genieten van alle heerlijkheden!

liefs Marion

Meer informatie

Leuke activiteiten voor kinderen op vakantie (surf lessen)
Leuke uitjes voor gezinnen zijn er genoeg in Nederland!
De allerleukste strandactiviteiten voor een zomerse dag
De 10 beste Low budget tips voor als de zon schijnt!
10 Leuke dingen doen met het hele gezin

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *