Varen met kinderen, hoe houd je het veilig?

Wanneer de bladeren om je oren vliegen en met de winter in het vooruitzicht, moet je wellicht niet denken aan een boottochtje, maar misschien bereid je je alvast voor op de vakantie in het voorjaar of de zomervakantie. Heerlijk toch om deze alvast op tijd te boeken? Dan heb je lang de tijd om ernaartoe te leven, te plannen en over na te denken. Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht om een boot te huren en met de kinderen te gaan varen? Ik hoor je gelijk denken: “Maar is dat niet heel gevaarlijk?” Dat kan inderdaad gevaarlijk zijn, maar als je de veiligheid aan boord goed in het vizier houdt, dan valt het echt wel mee.

Voor iedereen die een vaarvakantie overweegt, de volgende vijf tips!

Varen met kinderen, hoe houd je het veilig?

1. Huur een goede boot

Een boot is duur, heel duur. En het onderhoud van een boot is ook geen kleinigheid. Ze zeggen niet voor niets: “Koop een boot, dan werk je je dood”. Gelukkig hoef je voor een vaarvakantie helemaal niet zelf een boot te hebben, je kunt er namelijk ook gewoon eentje huren. Dat kan een motorboot zijn, een elektrische boot maar ook een zeilboot of sloep. Voor sommige boten heb je niet eens een vaarbewijs nodig! Je kunt je voorstellen dat de prijzen per boot variëren. Hoe groter en comfortabel de boot, hoe duurder het zal zijn. Een klein zeilbootje is al te huur vanaf zo’n 100 euro per dag, en voor een luxer schip met boeg- en hekschroef en overnachtingsmogelijkheden betaal je zo’n 1900 euro per week. Zoek een betrouwbaar adres uit, check eventuele recensies, want je wilt natuurlijk niet met lege handen staan op het moment dat je vakantie gaat beginnen.

Houd bij de boeking rekening met de veiligheid van de kinderen. Is er bijvoorbeeld voldoende bewegingsruimte beschikbaar. Kunnen de kinderen zich ook binnen goed vermaken? Kunnen ze zich ook veilig op het dek bewegen? Belangrijk om hier vooraf goed bij stil te staan.

Toch zelf een boot kopen?

Wil je toch liever met je eigen boot op pad en ben je nog op zoek naar een nieuwe of tweedehands boot? Dan kun je eens een kijkje nemen bij Klop Watersport. Zij hebben een ruim assortiment aan nieuwe en tweedehands boten in allerlei modellen en uitvoeringen. Of je nou op zoek bent naar een rubberboot, speedboot, sloep of consoleboot, hier kun je het vinden. Het is verstandig om nu alvast te beginnen met de zoektocht en niet te wachten tot het laatste moment. Voor de aanschaf van een goede boot die bij jullie gezin past, kun je maar beter goed de tijd nemen. En als het voorjaar zich aandient, zijn vaak de pareltjes al voor je neus weggekocht.

2. Plan de route

Als je eenmaal de boot hebt gehuurd (of gekocht) en je weet wat de ligging is van de boot, kun je beginnen met het plannen van de route. Waar wil je naar toe varen? Er zijn diverse jachthavens die door allerlei voorzieningen, perfect geschikt zijn voor kinderen. Dat maakt het natuurlijk wel zo leuk! Op de website Kindaanboord vind je de leukste havens in Friesland, IJsselmeer, Wadden, Noordzeekust en Zeeland.
Vergeet geen goede waterkaart aan te schaffen! Vaak staan hier ook geschikte aanlegplaatsen op.

Kinderen hebben het nodig om hun energie kwijt te kunnen. Varen is leuk hoor, maar het is ook belangrijk om regelmatig aan wal te gaan, zodat de kids kunnen rennen, klimmen en klauteren. Neem sportieve activiteiten mee, zodat je kunt aanmeren op een onbewoond eiland om met elkaar te voetballen, badmintonnen of ravotten.

3. Hulpmiddelen

Natuurlijk zorg je voor reddingsvesten, ook als de kinderen prima kunnen zwemmen. Een reddingsvest is het meest belangrijke product voor kinderen aan boord van een schip. Het weer kan zomaar omslaan of er kunnen andere omstandigheden zijn waardoor er iemand overboord slaat. Met een reddingsvest kun je een verdrinking voorkomen. Zelfs als je bewusteloos in het water belandt, kun je met een reddingsvest niet verdrinken. Er zijn al reddingsvesten te koop voor baby’s vanaf zo’n 2 tot 3 maanden. Zorg voor de juiste maat en liever geen vest op de groei. Je kunt het beste vooraf met je kind het vest een keer uitproberen in een zwembad, dan kan hij er op een veilige manier aan wennen.

Let op, er zit een verschil in zwemvesten en reddingsvesten. Een zwemvest heeft bijvoorbeeld niet het vermogen om mensen op hun rug te draaien, dat heeft een reddingsvest wel. Alleen als je kinderen al kunnen zwemmen en je vaart op beschut water waar snel hulp aanwezig kan zijn, kun je eventueel kiezen voor een zwemvest in plaats van een reddingsvest.

Let bij gebruik van een reddingsvest erop dat je kindje géén luier draagt. Een normale wegwerpluier kan lucht vasthouden waardoor de billen boven water uit kunnen komen en het hoofdje juist onder water wordt geduwd. Een speciale zwemluier zou wel mogelijk moeten zijn.

Reddingsvest voor huisdieren

Wist je dat er ook reddingsvesten voor huisdieren zijn? Neem je de hond of kat mee, zorg er dan voor dat ook hij een reddingsvest draagt! Natuurlijk kun je hem ook aanlijnen, maar dat is misschien niet zo fijn voor het beestje.

Lifeline

Als je met peuters gaat varen kun je er eventueel voor kiezen om een lifeline rond hun middel te bevestigen. Dit is een soort riem die voorkomt dat kinderen kunnen weglopen of wegkruipen.

Relingnetten

Heb je een eigen boot? Dan kun je eventueel kiezen voor het spannen van relingnetten. Kinderen kunnen er niet snel tussendoor glippen en ook speelgoed valt wat minder snel van boord. Een nadeel is dat een drenkeling moeilijker kan worden gered. Ook tijdens zeilen kunnen de netten in de weg zitten.

Reddingsboei

Dit is een grote ronde boei, gemaakt van PVC en gevuld met schuim. Hiermee kun je mensen uit het water halen. Sommige reddingsboeien zijn voorzien van een lampje, zodat je hem ook in het donker kunt zien.

4. Vergeet het speelgoed niet!

Op de dagen dat het regent, of wanneer je een langere route wilt afleggen, moeten de kids zich natuurlijk niet vervelen. Zorg voor voldoende entertainment voor de kleine matroosjes. Spelletjes, tekenspullen, knutselmateriaal, kaarten en speelgoed is allemaal prima! En vergeet natuurlijk de tablet niet, want daarmee zit je eigenlijk altijd goed. Zeker als je er speciale kindvriendelijke apps op hebt gezet! Of hun favoriete serie van Netflix hebt binnen gehaald!

5. Zorg voor de juiste EHBO-benodigdheden

Vergeet een goed gevulde EHBO doos niet, want een ongelukje zit in een klein hoekje en op het water, ben je niet zo snel bij een drogist of apotheek! Check de verbanddoos vooraf op volledigheid, want je zal zien dat je precies dat ene verbandje of die speciale pleister nodig hebt, die er niet meer in zit!

Houd rekening met zeeziekte en neem voor de zekerheid wat medicatie hiervoor mee.

Verbrandingsgevaar

Vergeet ook de zonnebrandcrème niet. Vooral op het water is de zonkracht hoger en verbrand je veel sneller. Vergaat ook geen UV-werende kleding, een zonnebril en petje!

Brandblusser

Als deze niet standaard aan boord van het schip aanwezig is, zorg er dan zelf voor! Je weet nooit of je dit nodig gaat hebben, maar als er een brandje ontstaat, ben je echt heel blij als je een brandblusser bij de hand hebt.

Reddingsbrigade

In geval van nood kun je de Reddingsbrigade waarschuwen, zij weten precies wat ze moeten doen wanneer je in nood zit.

Ik wens jullie een behouden vaart!

liefs Marion

Meer informatie

Gratis uitstapje: Op ontdekkingstocht in het bos, van spoorzoeker tot spotter!
Verbanddoos. Wat hoort eigenlijk in een EHBO-doos te zitten?
eFoilen: Als een vogel zweven boven het water!
Vliegreis met kinderen
Leuke activiteiten voor kinderen op vakantie (surf lessen)
Eenvoudig en betaalbaar een boot huren
Water en zomer gaan goed samen!
Veilig varen: Het gevaar van open water

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Klopwatersport.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *