Een geschikte sport uitkiezen voor je kind

Een geschikte sport uitkiezen voor je kind: hoe doe je dat?

Sporten is gezond voor kinderen in de groei. Het vergroot hun zelfvertrouwen, houdt ze fit en maakt het makkelijker om op een gezond gewicht te blijven. Niet elk kind is echter even sportief. Sterker nog: sommige kinderen houden helemaal niet van sporten en spelen daarnaast ook niet graag buiten. Gelukkig zijn er enorm veel verschillende soorten sporten die je kind kan beoefenen. Het goede nieuws is dan ook dat voor elk kind wel een geschikte sport te vinden is. Maar hoe kies je de juiste sport uit voor jouw kind?

Het belang van de juiste sport

Je kunt je slungelige, sociaal onhandige zoon natuurlijk op voetbal zetten en er het beste van hopen, maar meestal gaat dat niet lang goed. Op deze manier zal je kind juist een aversie tegen sport ontwikkelen en met tegenzin naar de trainingen gaan. Zoek je echter een sport uit die goed bij je kind past? Dan zal hij of zij positieve ervaringen opdoen en lichaamsbeweging steeds leuker gaan vinden. Niet elke sport past namelijk bij ieder kind.

Teamsport of solitair?

Het ene kind wordt blij van teamsporten, terwijl het andere liever solitair aan sport doet. Is je kind introvert of sociaal onhandig? Dan kan een solitaire sport een uitkomst bieden. Sommige ouders kiezen er juist voor om hun kind in zo’n geval op een teamsport te zetten, in de hoop dat het de nodige sociale vaardigheden opdoet. Daar valt in beginsel natuurlijk wat voor te zeggen, maar in de praktijk blijkt dit vaak niet zo’n goed idee. Er zijn talloze andere manieren om aan sociale vaardigheden te werken. Laat sport vooral plezier zijn. Zo krijg je kinderen namelijk aan het sporten.

Kinderen die social butterflies zijn en juist energie halen uit dingen in teamverband doen zijn geknipt voor teamsporten. Denk bijvoorbeeld aan hockey, voetbal, basketbal, korfbal of waterpolo. Sporten die solitair beoefend kunnen worden zijn onder meer hardlopen, fietsen, boogschieten skaten, fitness of zwemmen. En dan zijn er ook nog sporten die er een beetje tussenin vallen. Het zijn geen echte teamsporten, maar je hebt wel een tegenstander. Denk aan kickboksen, judo en karate. Sporten als zwemmen en dansen kunnen zowel solitair als in een team beoefend worden.

lijn groen oudersenzo
Een geschikte sport uitkiezen voor je kind: Hoe doe je dat?

Kijk naar de behoeften van je kind

Kijk vooral ook naar wat je kind zelf wil en kan, en waar er op dat moment behoefte aan is. Wil je bijvoorbeeld dat je kind wat conditie opbouwt of dat het zich leert verdedigen? Bespreek met je kind welk sporten jou geschikt lijken en waarom. Luister ook naar wat je kind zelf wil en met welke argumenten hij of zij komt. Probeer samen tot een compromis te komen. Voordat je definitief voor een bepaalde sport kiest is het een goed idee om eerst voor een of meerdere proeflessen te kiezen. Bij veel sportclubs is het mogelijk om een proefles gratis mee te draaien. Zo krijgt je kind een goede indruk van de sport.

Binnen of buiten sporten?

Je hebt buitenmensen en mensen die liever binnen bezig zijn. Kijk goed in welke categorie jouw kind valt en neem dit ook mee in je keuze voor een geschikte sport. In beide categorieën zijn voldoende sporten te vinden. Veel sporten kunnen zowel binnen als buiten worden beoefend. Denk aan voetbal of zaalvoetbal. Maar ook zwemmen kan buiten in natuurwater of juist binnen in een zwembad. Vechtsporten en fitness worden vaak binnen beoefend, hoewel er ook clubs zijn die op mooie dagen lessen in parken verzorgen. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent.

Van sport wisselen

Blijkt de sport waarop je kind zit na een aantal lessen of maanden niet meer zo leuk? Het is niet erg om zo nu en dan van sport te wisselen en iets anders uit te proberen. Dit houdt de boel lekker gevarieerd en laat je kind met verschillende sporten kennismaken. Het wordt pas echt een probleem als je kind elke 3 maanden iets anders wil: hierin hoef je vanzelfsprekend niet mee te gaan.

Beoefent jouw kind een sport? Hoe bevalt dit? En heb jij nog tips voor andere ouders die een sport uit gaan kiezen voor hun kind? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

liefs Marion

Meer informatie

Hoe leer je kinderen schaatsen?
Met een trampoline spring je jezelf fit en gezond!
De scouting van nu. Wat kun je ervan verwachten?
eFoilen: Als een vogel zweven boven het water!
Met een sportmaatje gezond & sportief de zomer door
Je kind op zwemles
Leuke activiteiten voor kinderen op vakantie (surf lessen)
In deze 8 dingen kan elke voetbalfan zich herkennen!
Schoolzwemmen, moet het weer verplicht worden?
De Roze Trui voor de lusteloze oorwurm

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *