Low-budget doetips voor de vakantie!

Een handige verzameling low-budget doetips voor in de vakantie!

De vakantieperiode komt weer dichterbij. Vakantie zit er voor heel veel mensen dit jaar niet in. Kwestie van geen geld. Je bent absoluut niet de enige, maar dat is een schrale troost. Dagjes uit kunnen leuk zijn, maar kosten over het algemeen ook veel geld.
Hoe kom je die zes weken vakantie, op een zo’n prettig mogelijke manier, door? Wij hebben de leukste low-budget knutsel-doe-uit-tips voor je op een rij gezet!

Low-budget doetips voor de vakantie!

Low-budget doetips

 

1) Picknick

Gegeten moet er toch, dus waarom dan niet buiten als het mooi weer is? Want eten in de vrije natuur is net iets leuker dan thuis aan de keukentafel. Dus pak in die spullen, kleed mee, bal mee en ga er op uit. Kinderen vinden picknicken hartstikke leuk en het hoeft niks extra’s te kosten!

2) Speurtocht

Bedenk van te voren een leuke speurtocht. Schrijf briefjes met leuke, spannende of leerzame opdrachten en trek er in de vroege uurtjes op uit om alles in gereedheid te brengen. Speurtochten vinden kinderen altijd spannend! En aan het einde… ligt er natuurlijk een ‘heuze’ schat begraven! Een klein doosje met snoepjes is natuurlijk al een perfecte schat!

3) Natuurknutsels

Eerst een lekkere wandeling door de natuur of bos en op zoek naar geschikt materiaal. Takjes, blaadjes, bloemetjes, alles is prima. Eenmaal weer thuis kan er met dit materiaal volop geknutseld worden. Denk aan een leuk opgemaakte ‘natuurschotel’ voor op de tafel, of een soort kijkdoos van een oude schoenendoos.

4) Strand

Woon je in de buurt van het strand? Het strand is en blijft altijd leuk voor kinderen. Emmertje mee, schepje, eten en drinken, zonnebrandmiddelen en natuurlijk een grote handdoek en je hebt pret voor tien. Let er wel op dat je kinderen niet verbranden en niet te lang in de zon blijven.
Doe je kind(eren) een polsbandje om met je naam en mobiele nummer! Mocht hij zoek raken, kan je in ieder geval gebeld worden!

5) Zwembad

Bijna ieder kind kan zich in het zwembad goed vermaken. Nog geen zwemdiploma? Doe hem dan altijd bandjes rond zijn armen. Als je hem dan uit het oog verliest, weet je in ieder geval dat hij veilig is en niet kan verdrinken.

6) Een dagje mee naar het werk

Voor kinderen zijn veel dingen nog nieuw. Zo kunnen ze het prachtig vinden een dagje mee te mogen naar jou (of je partner) werk! Natuurlijk moet dit ook wel kunnen, maar als het mogelijk is, is dit een hartstikke leuke ervaring voor je zoon of dochter!

7) Speeltuin

Voor jou lijkt het misschien gesneden koek, maar hoe bekend de speeltuin ook is, hij blijft toch leuk. Wat eten en drinken mee? Goed boek voor mams en de dag kan niet meer stuk!

8) Kinderboerderij

De kinderboerderij blijft leuk voor kleine kinderen. De dieren aaien, knuffelen, kijken, ontdekken! Leerzaam en leuk! En het leuke van een kinderboerderij, er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt!

9) Museum

Museum saai? Dat is al lang niet meer! De meeste musea hebben speciale activiteiten voor kleine kinderen. Er kan vaak volop geknutseld worden of zijn er allerlei andere activiteiten die leuk zijn voor kinderen.

10) Spelletjesdag

Haal zoveel mogelijk spelletjes voor de dag en maak er ‘spelletjesdag’. De kinderen bepalen uiteraard wat er gespeeld gaat worden en de hele dag, dus ook tijdens het eten, mag er gespeeld worden. Iets lekkers erbij en het wordt dikke pret!

11) Fiets er op uit!

Kinderen in het fietsstoeltje, of op hun eigen fiets, en trek er op uit. Uiteraard gaat er een fietstas mee met limonade, fruit en lekkere boterhammen! Onderweg ergens een ijsje kopen en het feest is compleet!

12) Naar een park of speelweide

Kinderen hebben niet veel nodig om zich te vermaken. Vaak zijn de aanwezigheid van andere kinderen, al leuk genoeg. Wat speelgoed mee, kleed mee en voor jou een leuk tijdschrift of goed boek! Genot voor alle partijen en genieten maar van die zon!

13) Evenement in de buurt?

Kijk in het plaatselijke krantje of er een gratis evenement in de buurt is? Geen plaatselijke krant. Dan gewoon even googelen. De kans is groot dat er ook bij jou in de buurt iets leuks te doen is!

14) Kookstudio

Kleine kinderen zijn dol op koken! Verander je keuken in een ware kookstudio en ga aan de slag met je kroost. Het leukste zijn natuurlijk gerechten te maken die ook nog eens goed in de smaak vallen bij je kinderen! Cake, cupcakes, taart, pannenkoeken, poffertjes… Versieren vóór het op eten, kan de pret nog eens verdubbelen!

15) Kinderparty! Yeah!

Organiseer een feestje in je tuin met vriendinnen die ook kinderen hebben. Als iedereen iets te eten en/of drinken meeneemt, is het feest compleet! De kinderen zullen zich prima met elkaar vermaken! De reden van het feestje? Eh… omdat het maandag is?

16) Knutseltijd!

Verzamel een paar dagen WCrollen, lege plastic flesjes, papier, karton of ander bruikbaar knutselmateriaal en maak er een leuke knutseldag van. Twee linkerhanden? Maakt toch niks uit… het gaat om het plezier van het maken en je kind vind iets al snel heel mooi!

17) Internet

Op internet zijn veel tips te vinden over een gratis dagje uit. Ook zijn er regelmatig prijsvragen waar kaartjes te winnen zijn van dure pretparken. Meedoen is doorgaans gratis. Wie niet waagt…!
Kijk ook eens op www.gratisdagjeuit.nl. Op deze site vind je hartstikke veel leuke tips voor gratis attracties. Wellicht ook bij jou in de buurt.

18) Helemaal niks

Gewoon een dagje helemaal niks doen en in je pyjama blijven rondhuppelen, is ook soms helemaal niet verkeerd! Niet alleen de kinderen in de nachtkleding, maar jij natuurlijk ook! Want dat hoort op een ouderwetse pyjamadag!

19) Kamperen op eigen bodem

Heb je een tuin? En een tentje? Hopla, tent in de tuin en kamperen maar! Je kinderen zullen het prachtig vinden! Geen tent, wel een tuin? Bouw dan je eigen tent, met takken, lakens en alles wat je er nog meer voor kunt gebruiken.
Wel tent geen tuin? Een (zelfgemaakte) tent kun je ook heel leuk in de kamer opzetten! Misschien even wennen? Uiteraard wordt er ook in de tent gegeten!

20) Heel veel spelideeën

Met deze spelideeën, zowel voor binnen als buiten kun je heel wat dagen zoet zijn!

21) Thuisbioscoop

Natuurlijk proberen we zo min mogelijk voor de TV te hangen maar… een dagje thuisbioscoop, omringd door dvd hoezen en een bak zelfgemaakte popcorn, is tussendoor natuurlijk wel heel gezellig! Morgen gewoon weer actief!

22) Naar het bos en de eenden

Een dagje naar het bos blijft altijd leuk. Natuurlijk een paar pinda’s voor de vogels en de eekhoorntjes en wie weet, komen ze die wel vanaf je hand eten! Vergeet natuurlijk het oude brood voor de eendjes in de vijver niet!

23) Bezoek de plaatselijke manege

Kinderen en paarden blijven een mooie combinatie. Doorgaans zijn op een manege de paarden goed te aaien en te knuffelen.

24) Opa en oma

Heb je ze nog? Dan hoort een dagje naar opa en oma natuurlijk in de vakantie niet te ontbreken! Geniet van elkaar zolang het nog mogelijk is!

25) Buurtactiviteiten

Vaak worden er in de vakantieperiode allerlei buurtactiviteiten georganiseerd voor kinderen. Informeer er eens naar bij je buurtcentrum. De kans is groot dat er hartstikke leuke activiteiten zijn!

26) Kleien van deeg

Laat je peuter of kleuter lekker kleien van (koekjes)deeg! Niks erg als er wat in zijn mond verdwijnt! En daarna natuurlijk bakken en smikkelen!

27) Hij bepaalt

Leuk voor de allerkleinste: Ga met hem lopen en laat hem de richting bepalen! Hij zal zich helemaal stoer voelen!

28) Lekkere versiering

Een zak nibits, dropveter en je rijgt de mooiste, maar voor de lekkerste kettingen! Slingers nodig? Dan bindt je gewoon een paar dropveters aan elkaar en je waant je in luilekkerland met die heerlijke versiering!

29) Waterpret

Maak een minizwemband in de tuin of balkon. Kinderen kunnen hier uren zoet mee zijn! Nog een oude grote kwast? Dan kunnen ze daarmee de schutting beschilderen! Uiteraard met water.

30) Tweede huis

Probeer aan een grote doos te komen en knutsel, samen met je kindje, een nieuw huis. Inclusief met ramen en deuren. Leuk ook voor de poes om mee te spelen.

31) Tekenen en kleuren

Jong of oud, kleuren en tekenen blijft voor de meeste kinderen een leuke bezigheid. Kleurpotloden, stiften, waterverf, vingerverf. Leef je uit en natuurlijk doe je gezellig mee!

32) Ballonnenpret

Ballonnen zijn leuk, heel veel ballonnen zijn nóg leuker! Blaas gewoon het hele zakje op! Of twee, of drie. Je kind zal het prachtig vinden! Leuk om hem in de ochtend bij het ontwaken hem hiermee te verrassen! Naast spelen lenen ballonnen zich ook prima om mee te knutselen!

33) Politie of brandweer

Vaak zijn er tijdens de grote vakantie open dagen van brandweer en/of politie. Kinderen vinden dit soort dagen prachtig. Ze mogen vaak in de auto’s zitten of op de politiemotor en er worden veel activiteiten georganiseerd.

34) Oppas

Regel een oppas en plan een avondje vertier voor jezelf (en je partner). Mag best een paar uurtjes tussendoor tijd voor jezelf inbouwen. Even een hapje buiten de deur, of een picknick op het strand bij zonsondergang. Kan je de volgende dag er weer helemaal tegenaan!
En je kindje vind een ander gezicht die voor hem zorgt alleen maar leuk!

35) Richt zijn kamer opnieuw in

Verander samen de kamer van je kind! Beetje anders alles zetten, misschien een klein likje verf op de muren? Het hoeft nauwelijks geld te kosten en het ziet er weer net even anders uit!

36) Waterballonnengevecht

Mooi weer? Haal een grote pot waterballonnen in de speelgoedwinkel en vul ze met – je raadt het al – water. Met z’n allen – liefst het de hele straat – aan het watergevecht! Kinderen vinden het prachtig, zeker wanneer je zelf ook mee doet! En ach, het is maar water…!

37) Vliegeren!

Een open veldje in de buurt? Beetje wind? Helemaal super! Want dan is het vliegertijd! Je kunt vliegers kant-en-klaar kopen, maar nog leuker is de vlieger eerst met je kindje in elkaar te knutselen!

38) Sportief!

Lekker met de kinderen naar buiten, potje voetbal meespelen, tennissen, badminton, noem maar op. Heerlijk met elkaar sportief bezig zijn. Goed voor de kinderen, goed voor jou!

39) Spotten!

Woon je in de buurt van een vlieghaven? Ga eens een dagje vliegtuigen spotten! Vooral voor kleine kinderen is dit een belevenis! En misschien vind je het zelf ook wel een beetje leuk?

40) De bieb

Ga met je kind(eren) naar de bibliotheek en laat ze zelf een aantal boeken uitkiezen. Thuis natuurlijk lekker bij moeder en voorlezen!

41) Gamen!

Na een voorleesdag, spelletjesdag en een filmdag mag de gamedag ook niet ontbreken. Duik onder in de wereld van die digitale spellen. Uiteraard samen met je kind. Op computer, Nintendo, WII, Playstation, DS, app, het maakt niet uit. Deze dag staat in het teken van de game!

42) BBQ

Afsluiting van de vakantie, bbqtijd! Overdag met de kinderen alle voorbereidingen treffen. Salades maken, satés rijgen en ’s avonds met elkaar genieten maar!
Vergeet de marshmallows niet!

liefs Marion

Meer informatie

Leuke activiteiten voor kinderen op vakantie (surf lessen)
De allerleukste strandactiviteiten voor een zomerse dag
De 10 beste Low budget tips voor als de zon schijnt!
10 Leuke dingen doen met het hele gezin

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *