Mijn nieuwe verslaving: De black Bullet Journal

Black Bullet Journal - Mijn nieuwe verslaving

Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe verslaving, de Bullet journal en dan met name de Black Bullet journal. Je hebt ze namelijk ook in een blanke uitvoering, maar die vind ik (persoonlijk) iets minder leuk. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar een bulletjournal is een soort van notitieboekje, met op de (lege) bladen alleen maar bullets. Die bullets zorgen ervoor dat je mooie lijnen kunt trekken of je gebruikt ze voor opsomming, of om netjes op een regel te kunnen schrijven, of voor wat je maar wilt.

To do lijsten

Al jaren werk ik met dagelijkse “To-do-lijsten”. Als ik geen To-Do-lijsten zou maken, zou ik minstens de helft van mijn “must-do’s” vergeten. Ik sluit er de dag mee af en begin er de ochtend mee. Het is mijn houvast om zo min mogelijk te vergeten. Tot een aantal maanden geleden deed ik dit altijd in een willekeurig notitieboekje, die ik dan – nadat hij was volgeschreven – met een grote boog de prullenbak in kieperde. Dat doe ik met mijn volgeschreven -getekende en -beplakte black bullet journal niet; dat vind ik echt zonde. Maar die vorige notitieboekjes werden dan door mij dan ook niet zo mooi versierd. Die pagina’s bestonden alleen maar uit een opsomming van (en uiteindelijk doorgestreepte) werkzaamheden.

Black Bullet journal

Maar mijn Bullet journal, of eigenlijk mijn Black Bullet Journal is veel meer dan een notitieblok voor mijn dagelijkse to-dolijstjes. Het is ook mijn schetsblok en mijn kriebelblok tijdens het telefoneren en het biedt ruimte voor creatieve explosies. Het mooie hiervan is, het hoeft helemaal niks voor te stellen! Mijn creatieve uitspattingen zijn gewoon versieringen van mijn to-dolijsten. En dat kan zo’n beetje met van alles, want er is echt heel veel leuks te koop om je journal te verfraaien. In de loop van de maanden heb ik van alles bij elkaar gescharreld. Want zoals het ook voor schoenen en tassen geldt, “een meisje kan nooit teveel bulletmateriaal hebben”. Dus blijf ik verzamelen. Mijn rolcontainer onder mijn bureau is inmiddels vol met materiaal voor mijn bullet journal! Dat zijn dus drie laden vol knutselplezier.

lijn groen oudersenzo
Black Bullet Journal - Mijn nieuwe verslaving

Washi tape

Deze tape is in heel veel verschillende kleuren en motieven te koop en doet het op iedere pagina goed. Mooie rechte lijnen of juist schuine lijnen, korte stukjes of juist langere stukken, het maakt niet uit. Washi tape vrolijkt een pagina altijd snel en netjes op!

Stickers

En dan heb ik natuurlijk ook stickers, want je kunt zelf van alles tekenen, maar soms is het plakken van een sticker minstens net zo leuk (en vooral veel sneller). Er zijn stickerboekjes te koop met vaak honderden verschillende (veelal kleinere) stickers, maar je kunt ook themazakjes of verzamelvellen kopen, waarbij alle stickers eenzelfde thema hebben. Denk bijvoorbeeld aan planten, bloemen, fruit en zelfs koffie, voor de echte koffieleut.

Stempels

En dan heb ik nog tientallen stempels! Als je denkt dat die niet kunnen op zwart papier kunnen, dan kan ik je blij maken, want dat gaat prima! Er zijn namelijk speciale stempelkussentjes te koop voor zwart papier! Mooie felle kleuren, zilver of goud! Vergeet dan geen flesje stempelreiniger erbij te kopen, want na gebruik moet je de stempels natuurlijk wel even schoonmaken. Ik heb inmiddels het hele alfabet, maar ook een hartje en teksten, zoals “Dikke knuffel”.

Stiften

Natuurlijk ontbreken de stiften en pennen ook niet. Ook die zijn te koop om te gebruiken op zwart papier. Dikke felgekleurde stiften, of juist fijne felgekleurde pennen, krijtstiften, ziler- en goudstiften het zit allemaal in mijn rolcontainer! En als ik aan het bellen ben, pak ik er één of meerdere stiften en gedurende het gesprek wordt mijn to-dolijstje voor die dag opgevrolijkt.

Diverse benodigdheden

Dan zitten er nog een paar andere dingen in mijn bulletknutseldoos, namelijk een klein schaartje (handig voor het washitape), een prittstift (altijd handig voor alles wat niet lijmt) en kleine post-itplakkers.

lijn groen oudersenzo
Black Bullet Journal - Mijn nieuwe verslaving

Waarvoor kan je een bulletjournal gebruiken?

Natuurlijk kun je een black bullet journal voor meer gebruiken dan alleen to-dolijsten. Naast je taken kun je hem natuurlijk ook gebruiken voor notities of als kalender/agenda. De bullets maken het je makkelijk om snel en geordend aantekeningen te maken en je kunt de pagina’s volledig aanpassen aan jouw wensen. Jij bepaalt wat de indeling wordt, jij bepaalt welke bullets er wel/niet gebruikt worden en jij bepaalt hoe je de pagina gaat versieren (of misschien wel helemaal niet).

Voor mij is de bullet journal een fijne manier om mijn werkdag mee af te sluiten. Ik kijk welke werkzaamheden zijn overgebleven en naar de volgende dag moeten worden meegenomen en deze vul ik aan met nieuwe “moetjes”. Zo kan ik mijn hoofd voor de avond leeg maken en weet ik de volgende ochtend precies wat ik moet doen. Mocht er toch ’s avonds nog iets naar binnen schieten, dan schrijf ik het er direct bij.

In de loop van de dag werk ik de lijst bij. Soms komen er gedurende dag weer nieuwe to-do’s bij en andere punten kunnen worden afgestreept. Gedurende de dag wordt het lijstje versierd, waardoor het een vrolijk gezicht is. Het versieren werkt rustgevend en biedt een mooie afleiding (pauze) in mijn werk. Soms schrijf ik er ook gebeurtenissen in, nieuwe ideeën of vaak terugkerende reminders. Het voorkomt een hoop losse briefjes (die altijd zoek raken) op mijn bureau!

Ryder Carroll

Eigenlijk is een Bullet journal een dagboek, agenda en to-dolijst in één. Het idee voor dit systeem komt van de Amerikaan Ryder Carroll, een 37-jarige ontwerper uit New York. Jarenlang probeerde Ryder Carroll steeds weer nieuwe productiviteitsmethodes, zowel online als offline, maar niets werkte zoals hij wilde. Uit pure wanhoop ontwikkelde hij zijn eigen systeem, de Bullet Journal Methode, die hem hielp om zich beter te concentreren en productief te zijn. Hij deelde zijn methode met enkele vrienden die dezelfde uitdagingen tegenkwamen, en voor hij het wist had hij een viral beweging in gang gezet.

lijn groen oudersenzo
Black Bullet Journal - Mijn nieuwe verslaving

Is de methode voor iedereen geschikt?

Ik denk het wel, want je bepaalt immers zelf hoe je het boek gaat gebruiken. Misschien wil je hem uitsluitend als dagboek gebruiken, of agenda. Het kan allemaal, het concept leent zich voor veel mogelijkheden. Daarom is het ook zo verslavend, althans voor mij.

En als je geen idee hebt wat je er mee moet? Werp dan eens een blik op Pinterest, want daar staan de meest prachtige en creatieve mogelijkheden. Misschien werkt het voor jou ook wel rustgevend of verhelderend.

liefs Marion

Meer informatie

Kinderen en foto’s: maak een herinneringsalbum (samen!)
Een moment voor jezelf aan de keukentafel: Ontdek Diamond painting!
Een dankbaarheidsdagboek bijhouden voor het vergroten van de saamhorigheid
Mijn bullet journal
Feeling Plantastic Maxi planner
Bullet Journal als to-dolijstjes
Onthaasten, hoe doe je dat?
Bullet journals – Geef je creativiteit de vrijheid met bullets!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Bulletjournalkopen.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *