Ergonomisch thuiswerken: Zo zorg je goed voor jezelf tijdens thuiswerken

Ergonomisch thuiswerken: Goed voor jezelf zorgen!

Ergonomisch thuiswerken, betekent goed voor jezelf zorgen. Waar het zo’n anderhalf jaar geleden nog een luxe was die niet iedereen zich kon permitteren, is het nu zo’n beetje de standaard geworden. Iedereen die enigszins thuis kan werken, werkt zoveel mogelijk thuis. Maar hoe zorg je ervoor dat thuiswerken leuk en gezond voor je body blijft? Hoe zorg je goed voor jezelf tijdens het thuiswerken? Ik geef je graag enkele fijne tips.

Verse soep

Waar al dat thuiswerken in het begin heerlijk was, begint het me nu aardig te vervelen. Ik mis het praatje met collega’s bij de koffiemachine, de wandelingetjes in de pauze, de vergaderingen en de verse soep uit de kantine. En ik kan me heel goed voorstellen dat dit voor jou ook geldt. Mensen zijn immers sociale dieren: het liefst zijn we onder elkaar. Zeker in een werksituatie is het wel zo fijn als je je collega’s bij de hand hebt. Als sparringpartner, om samen mee te brainstormen of gewoon voor het sociale praatje tijdens de lunch.

Productiviteit tijdens thuiswerken

Zelf ben ik in ieder geval helemaal klaar met thuiswerken. Waar sommige andere collega’s merken dat hun productiviteit omhoog schiet sinds ze thuis aan het werk zijn, is dat voor mij andersom. Ik ben snel afgeleid en mijn concentratieboog is niet bijzonder lang – nooit geweest ook. Thuiswerken resulteert er vooral in dat mijn productiviteit laag ligt en ik gauw drie uur doe over werk dat ik normaal binnen een uurtje af heb. Sinds kort ben ik er echter achter hoe ik mijn productiviteit kan verhogen. De volgende tips werken voor mij, dus misschien heb jij er ook wat aan!

lijn groen oudersenzo
Ergonomisch thuiswerken: Goed voor jezelf zorgen!

Ergonomisch thuiswerken: Zorg voor een goede werkplek

Of je nu je eigen thuiskantooromgeving hebt of werkt aan de keukentafel: haal alles uit je werkplek wat erin zit. Zorg voor goede koffie of thee binnen handbereik. Ruim de tafel eerst op, zodat je zo min mogelijk afgeleid raakt. Weet je van jezelf dat je je niet volledig kunt focussen zolang dat afwasje er nog staat? Werk dat dan weg voordat je gaat werken. Het is een oud cliché, maar een opgeruimde omgeving is een opgeruimd hoofd.

Lukt het écht niet om thuis te werken? Kijk dan of er in jouw omgeving flexplekken te huur zijn. Hoewel veel flexplekken gesloten zijn, geldt dat niet voor allemaal. Op een flexplek kun je in alle rust werken, terwijl je zo nu en dan wel een praatje (op anderhalve meter afstand) kunt maken met andere gebruikers van de ruimte.

Download de BeFocused app

De BeFocused app bleek mijn redder in nood te zijn. Met deze app werk je steeds 25 minuten, waarna je 5 minuten iets anders gaat doen. In de app kun je zelf projecten aanmaken waar je aan werkt. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar de app helpt mij om scherp te blijven. Ik ben in ieder geval stukken productiever als ik met de app aan het werk ga. De collega’s die ik hem aangeraden heb zijn overigens ook allemaal enthousiast. Thuiswerken is ook voor hen een stuk makkelijker geworden sinds de app gebruiken.

Sta op vaste tijden op en kweek een routine

In bed blijven liggen tot elf uur ’s ochtends is vast heel verleidelijk nu je thuiswerkt. Doe dit echter niet: kweek weer een vaste routine. Sta elke dag op dezelfde tijd op, lees de krant, zorg dat je ontbijt en ga douchen of in bad. Wat mij erg helpt is als ik me gewoon kleed alsof ik naar het werk ga. Ik doe mijn haar, maak me op en trek een leuk jurkje aan. Het is op deze manier veel makkelijker om in de thuiswerksfeer te komen.

Heb dagelijks even contact met collega’s

Verlies je collega’s niet uit het oog. Je kunt bellen, videobellen of een berichtje sturen via WhatsApp. Of het nu zakelijk is, of gewoon even een luchtig praatje om de dag door te nemen: door in contact te blijven met je collega’s is het net alsof er stiekem niet zo heel veel veranderd is. Bij veel bedrijven is er ook een wekelijkse meeting via Zoom of Teams. Is dat bij jouw bedrijf nog niet het geval? Stel dit dan voor. Je collega’s zullen het vast leuk vinden om even met het team de week door te nemen.

Beweeg voldoende

Nu we massaal thuiswerken is er geen excuus meer mogelijk: we kunnen volop in beweging komen. Ik vind het zelf fijn om ‘s ochtends een flinke ronde te fietsen voordat ik thuis aan het werk ga. Zo maak ik mijn hoofd goed leeg, waardoor ik me beter op mijn werk kan concentreren. Misschien ga jij liever hardlopen, wandelen of skaten, of beweeg je liever ’s avonds. Ook helemaal prima, maar zorg er wel voor dat je voldoende beweegt. Het liefst in de buitenlucht. Zo houd je je weerstand ook op peil. Mocht je besmet raken met Corona, heb je meer kans dat je er zonder al teveel klachten uit komt.

Dit is ook een goede periode om te beginnen met een sport. Teamsporten zijn nu even niet mogelijk, maar nu is het juiste moment aangebroken om die racefiets, die skates of die Elliptigo aan te schaffen. Je zult al snel merken dat je er veel plezier in hebt en dat je concentratievermogen tijdens het thuiswerken stijgt.

Neem de tijd om te koken voor jezelf

Laat je niet te vaak verleiden tot het bestellen van Indiase takeout, McDonalds of pizza. Ga in plaats daarvan thuis aan de slag. Kook weer eens uitgebreid en neem lekker de tijd om te experimenteren met verse ingrediënten. Heb je een partner of een gezin? Dan zullen zij het je vast en zeker ook in dank afnemen. Nu ik meer thuiswerk, heb ik tijd om samen met mijn partner in de keuken te staan. Dat vinden we beiden een leuke afsluiting van een drukke werkdag.

Maak tijd voor ontspanning

Wie denkt dat thuiswerken minder stress oplevert dan werken in een kantooromgeving kan nog weleens bedrogen uitkomen. Juist door de huidige situatie kun je in een diep dal terechtkomen. Thuiswerken wordt dan nóg moeilijker dan het al was. Daarom is het belangrijk om tijd vrij te maken om te ontspannen. Of je dit nu doet met een uurtje Netflixen, sporten of heerlijk in bad gaan met een bruisende bath bomb: je zult merken dat je alles een stuk luchtiger gaat bekijken als je voor voldoende ontspanning zorgt.

Last, but not least: houd vol! Ook hieraan komt vroeg of laat weer een einde. Voor je het weet neemt het leven weer normalere vormen aan!

Liefs Amber

Meer informatie

Fysieke agenda of een digitale agenda: Welke is beter?
Het belang van een rustige en stille werkplek
Een ergonomische thuiswerkplek, een must voor de hybride werker
Hoe ziet een goed CV eruit? Wat moet erin? Hoe bouw je hem op?
Voor wie is hybride werken interessant?
Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?
Tips om je thuiswerkruimte mooi te maken
Meer kantoorbenodigdheden nodig door thuiswerken?
Wat heb je nodig voor een video-overleg?
Zo eenvoudig begin je een eigen blog!
Thuiswerken? Koop een goede, ergonomische bureaustoel!
Moederschap en carrière, zo regel je dat!
Partner, kinderen en een baan. En jij dan?
Thuiswerken betekent een fijne werkplek voor jezelf maken!
Verplicht thuiswerken. Hoe dan?
Is thuiswerken ook iets voor jou?
Gezin en werk combineren vanuit huis!
Bureau accessoires. Wat heb je nodig?
Is thuiswerken ook iets voor jou?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *