Veilige hechting: Een stevige band met je kind!

Veilige hechting: Hoe versterk je de band met je kind?

Een veilige hechting betekent een goede band met ons kind; dat willen we allemaal héél graag. Maar in de praktijk kan dit soms nog best lastig zijn. Zeker in deze tijden van overvolle agenda’s en een waslijst aan eisen, verwachtingen, wensen: steeds meer gezinnen vormen eilandjes in één huis. Juist daarom is het heel belangrijk te blijven werken aan de band met je kind. Want een kind dat zich veilig en vertrouwd voelt bij zijn ouders, is een kind met een basis voor het leven.

Sensitief en responsief

Twee belangrijke termen binnen de ontwikkelingspsychologie zijn “sensitiviteit” en “responsiviteit”: essentiële eigenschappen van een ouder voor een gezonde hechtingsrelatie met je kind. Sensitief zijn betekent dat je oog hebt voor waar je kind behoefte aan heeft, wat een kind meemaakt. Responsief zijn houdt in dat je ook nog gepast reagéért op de behoeftes van je kind.

In elke levensfase van een kind krijgen deze eigenschappen als ouder zijnde een andere betekenis. Opmerken dat je baby schrikt van een geluid, en reageren door te troosten. Je peuter vertellen dat het geluid van een blaffende hond komt, en laten zien waar die hond dan is. Maar ook: je puber vragen wat er vandaag gebeurd is, als je ziet dat hij of zij met een somber gezicht van school thuiskomt. Aandacht hebben voor je kind en zijn behoeftes, daarmee creëer je een band.

Tradities

Een andere manier om de band tussen kind en ouders te versterken is met familierituelen. Kleine of grote tradities en gewoontes die steeds weer terugkeren en die jullie band echt uniek maakt. Papa die pannenkoeken bakt als mama niet thuis is. Elke eerste zondag van de vakantie de woonkamer ombouwen tot een filmtheater en genieten van films, popcorn en samenzijn. Een boekje lezen voor het slapengaan. Je kind inschakelen als vaste gehaktballendraaier bij elke soepmaaltijd. Een buitenspeel-cadeautje bij elk paasontbijt, en daar dan samen mee gaan spelen. Gedeelde rituelen geven een gevoel van verbondenheid, van ergens bij horen.

lijn groen oudersenzo
Veilige hechting: Hoe versterk je de band met je kind?

Hechting met je kind

Ook fysiek contact in de vorm van knuffels en kusjes zijn erg belangrijk voor de hechting met je kind; kijk daarbij wel goed naar waar je kind behoefte aan heeft. Sommige kinderen hebben van nature minder verlangen naar fysiek contact, terwijl bepaalde levensfases zoals de puberteit deze behoefte een tijdje kunnen intomen. Laat je kind in dat geval naar jou toekomen, maar biedt volop de mogelijkheid daartoe!

In het algemeen, echter, versterkt de band van je kind als je deze regelmatig knuffelt. Begin er de dag mee en sluit af met een knuffel voor het slapengaan! Ook een aai over de bol of een bemoedigend kneepje in de hand draagt bij aan het gevoel van je kind dat je er voor hem of haar bent.

Praten én luisteren

Communicatie is essentieel in élke relatie, en dus ook zeker in die van jou met je kind. Eerst bestaat deze communicatie vooral uit oogcontact, fysiek contact, lichaamstaal en de toon van je stem. Maar zodra je kind kan praten is het aan te raden veel gebruik te maken van deze nieuwe communicatietool! Leer je kind dat het goed is om te praten over wat hij of zij meemaakt, voelt en vindt. Dat komt goed van pas als je kind straks door moeilijkere tijden gaat. Erg belangrijk is dat je zelf vooral ook goed luistert. Naar wat je kind écht te zeggen heeft. Ook al is dat misschien niet wat je wilde horen.

Band met je kind: Quality time

In deze drukke tijden schiet de aandacht voor je kind er nog wel eens bij in. Natuurlijk, je reist van hot naar her voor sporten en verjaardagsfeestjes; je kind is niet meer weg te denken uit je ochtendrituelen; en ook de boodschappen en het huishouden draaien om je kind. Maar heb je op die momenten echt aandacht voor je kind? Maak bewust ruimte voor quality time. Samen lezen, spelen, in de natuur zijn. Leg de telefoon weg als jullie samen een puzzel maken. Kijk eens goed naar je kind als die in de speeltuin over een houten fort heen klimt, en reageer op zijn ervaringen en gedrag. Quality time maakt de band tussen jou en je kind een stuk hechter, en daar zijn jullie allebei gebaat bij!

Liefs Irene

Meer informatie

Hoe ontstaat een hechtingsstoornis?
De 8 principes van Attachment Parenting
Ik heb spijt van mijn kindje. Een eerlijk interview.
Vader worden is een mooie weg die je samen bewandelt
Lichaamstaal van je baby: Leer zijn gebaren begrijpen
De natuurlijke band tussen moeder en kind
Ouderschap, iedereen kleurt dit anders in
Weg met de moedermaffia, want jij bent helemaal okay!
Hechtingsproblematiek, wanneer een veilige hechting niet lukt
Moeder/dochter relatie. Waar kan je tegenaan lopen?
Veilige hechting & kinderopvang. Is deze combinatie mogelijk?

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *